• carnager
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 30-11-2022

carnager

AmsterdamVideo

Topicstarter

Het Grote VLOG TopicInleiding
Dit topic gaat over de steeds populairdere variant op het weblog genaamd vloggen. In deze startpost komt aan bod wat een VLOG is, de oorsprong, de varianten vlogs en vloggers, waarom vloggen, de reden van dit topic, voorbeelden en last but not least de privacy.Wat is een VLOG?
Een VLOG, het produkt van de aktiviteit vloggen, is een relatief nieuwe manier van een verhaal overbrengen, hierbij gebruik makend van het internet, bijvoorbeeld via YouTube. Het woord VLOG is een samenstelling van twee woorden, om te beginnen met de letter v, die staat voor video, terwijl log afkomstig is van het aloude loggen, een logboek bijhouden.
Eerder zagen we al de zogeheten BLOGs opkomen, feitelijk een on-line versie van het logboek, al dan niet aangevuld met / ondersteund door foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten.
Een VLOG daarentegen is een video, waarin het log wordt verteld en in beeld gebracht.Oorsprong
Met de opkomst van YouTube maar niet minder belangrijk met de komst van kleine, voordelige al dan niet draagbare (web-) cams, ontstonden nieuwe manieren van filmen. De meeste mensen waren met name gewend om home-video’s te maken, te (b)loggen en zo af en toe, via de webcam, een videochat te hebben. Zoals we dat tegenwoordig vaker zien zijn die aktiviteiten naar elkaar gaan groeien en al snel verschenen de eerste vlogs online, mensen die voor hun webcam op het zolderkamertje een verhaaltje vertellen over wat men heeft gedaan. Nadat een aantal bekendere online mensen het vloggen omarmden kwam het vloggen steeds meer in de belangstelling te staan. Sinds laat 2009 wordt ook in Nederland steeds vaker gevlogd.Drie vormen van VLOGs.
De aloude variant, voor de webcam je verhaal doen, wordt nog altijd veel gedaan. Afgezien van de eenvoudigere consumptie van de gebeurtenissen voegt deze vorm van vloggen echter nog niet veel toe ten aanzien van een blog, het gaat hier vaak om het verhaal dat verteld wordt, gezichtsuitdrukkingen geven hieraan ondersteuning, net als het tonen van bijvoorbeeld een foto.

Vaker zien we tegenwoordig de home-video vlog. Met een digitale fotocamera of videocamera ben je mobiel en kun je eens afwissellende plekken in huis kiezen voor je filmpjes. Ook worden huiselijke taferelen, spelende kinderen, huisdieren en dergelijke beelden inbegrepen, al zijn die beelden niet veel ten opzichte van de beelden waarbij het gezicht van de vlogger in beeld is. Slechts zelden wordt de camera ook eens mee naar buiten genomen.

Waar de populairste vloggers vooral mee scoren zijn de aktiviteits vlogs. De camera gaat (bijna) overal mee naar toe en deze vlogs moeten het vooral hebben van de video en audio. De vlogger zelf komt in verhouding tot de andere vormen van vlogs een stuk minder zelf in beeld en er wordt niet een samenvattend verhaal gehouden. In plaats hiervan neemt de vlogger je eigenlijk mee in zijn of haar dagelijks leven. Het gesproken woord in deze vlogs zijn veelal toelichtingen op de beelden en conversaties.Twee soorten Vloggers.
De belangrijkste soorten vloggers zijn enerzijds de occasional vloggers en anderzijds de daily vloggers. Daily vloggers beschouwen hun vlogs meer als een gefilmde variant van een dagboek, waardoor er iedere dag een vers filmpje komt, terwijl de occasional vlogger al dan niet met wissellende tussenpozen zo af en toe een filmpje post, als ze wat te melden hebben, veelal zoals dat bij home videos ook gebeurt.Waarom Vloggen?
De redenen dat mensen vloggen zijn uiteenlopend maar twee redenen zijn vaak leidend, enerzijds is dat het sociale aspect – denk maar aan hoeveel mensen tegenwoordig op twitter zitten en daar ook foto’s en filmpjes posten – zodat vrienden, bekenden, familie (op afstand) maar desgewenst de hele wereld kan meekijken naar wat je uitspookt. Aan de andere kant heb je toch wel het historisch aspect. Zoals bij home videos is het natuurlijk leuk om op een later moment in je leven nog eens terug te kunnen blikken op je leven van weleer. Anders dan bij home videos, waarbij een destijds geselecteerd onderwerp per filmpje centraal staat, staat nu je (dagelijks) leven centraal.

Vlogs worden, los van de familie, vrienden en kennissen van de vlogger in kwestie, vaak bekeken door mensen die een bepaalde binding of intresse hebben. Zo kan dat bijvoorbeeld een hobby van de vlogger zijn, maar ook een geografische locatie, getoonde beelden, sympatieke, stoere of emotionele vloggers zijn redenen om vlogs te bekijken.Reden van dit topic.
Over de zin en onzin van VLOGs zullen de meningen verdeeld zijn. Vooropgesteld is dit topic er uitdrukkelijk niet om mensen af te kraken. Wel is het de bedoeling om Vloggende Tweakers langs deze weg met elkaar in contact te kunnen brengen, tips uit te wissellen, bij voorkeur als goed onderbouwde, opbouwende kritiek, tips over specifiek voor bloggen geschikte apparatuur en het gebruik hiervan, software en workflow.

Om de nadruk op bovenstaande te houden het vriendelijke verzoek dat, als je de noodzaak voelt om als toelichting een filmpje te posten, om dit als platte link te doen en niet als embedded video.
Voor zover van toepassing verwijs je ook naar een tijdsindex in het filmpje, dit om zoekwerk tegen te gaan. Op die manier brengen we mensen die snel door het topic scrollen ook niet in verleiding om dit als media-topic te gaan gebruiken en houden we het voor elkaar leesbaar.

Voorts gelden natuurlijk de voorschriften zoals ze in de sticky binnen dit subforum zijn vermeldt.
Twijfel je, lees dan die topic nog eens en zoek overleg.Voorbeelden.
Zoals een foto meer dan duizend woorden zegt, doen een paar voorbeelden wonderen om alvast op een goed spoor te komen. Enkele bekende VLOGs zijn:

CTFxC
Shaytards
WheezyWaiter

Van Nederlandse bodem zijn dat bijvoorbeeld:

RenatoVanBloemenhuis
EelcoVlogging

Natuurlijk heb ik zelf ook een VLOG, waar ik al bijna een jaar lang dagelijks een video aan toevoeg.One More Thing: Privacy!
Zeker bij VLOGs is het belangrijk om privacy in acht te nemen. Zowel voor jezelf, als je ervoor kiest om de hele wereld mee te laten kijken, maar nog meer voor je figuranten. In het huidige klimaat van social media is het misschien moeilijk te geloven maar er zijn nog steeds mensen die hechten aan hun privacy.

Wanneer het voor je beelden niet uitmaakt, informeer dan vooraf of iemand wel in beeld gebracht wil worden. Wil je een al te veel geposeerd / in scene gezette opname voorkomen, probeer dan zo mogelijk achteraf diegene te benaderen, vraag om toestemming, laat desnoods je gefilmde materiaal zien en als je geen toestemming krijgt, laat dan ook duidelijk aan diegene zien dat je de beelden van je camera direkt verwijderd.
Lukt dit om de een of andere reden ook niet? Wees dan in ieder geval zo correct om de beelden zelf te reviewen voor publikatie en check of deze de persoon in kwestie, voor zover je kunt beoordelen, niet geschaad of gekwetst kan worden door de beelden. Dit heeft met normen en waarden te maken, maar dat is weer een hele andere discussie.

Film je op straat, in het park of op soortgelijke openbare locaties, waar je bedoeld of onbedoeld kans maakt op veel personen in je opnamen, dan kun je de teugels wat laten vieren zolang je niet mensen specifiek in beeld neemt. Zeker bij wat meer overzichtsbeelden, een straatbeeld bijvoorbeeld, hoef je je doorgaans nergens druk om te maken. Valt je echter toch wat op waarbij je denkt dat het beter is om het niet te publiceren, plak dan een waasje of vlakje over datgene in je videobewerkings-software en piep zo nodig ook het geluid even weg. Draag je verantwoordelijkheid.

Al meer dan 2000 dagelijkse videos op AmsterdamVideo ||| Bier geeft plezier! Untappd je mee?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • xzaz
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 24-03 11:25
Zal ik dit topic maar eens een boost geven :P

De Shaytards zitten nu weer in Californië, altijd leuk om te zien. Ik volg ze nu al dik 2 jaar en altijd leuk om een kwartiertje (de vlogs worden wel steeds langer) per dag te kijken.

Ik kijk ook ctfxc maar das niet zo grappig als shaytards.

Schiet tussen de palen en je scoort!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 10-03 11:35
Ik vond vlogs eerst totaal nutteloos en ik snapte niet waarom je dat zou bekijken, maar ik ben op joetjoep nu ook geabonneerd op een paar vloggers :9 :X

De Shaytards zijn indd wel grappig, trouwens lucky guy met die vrouw en kids van m 8)
Maar zn andere channel, shaycarl, vind ik toch leuker.

 • xzaz
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 24-03 11:25
Shaycarl is wel wat commericieel geworden, Shaytards zijn dailyvlogs zijn toch wel grappig. De oudere shaycarl video's zijn inderdaad geweldig.

Schiet tussen de palen en je scoort!


 • carnager
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 30-11-2022

carnager

AmsterdamVideo

Topicstarter
Misschien is het jullie ontgaan maar afgelopen zaterdag was in Hilversum de vierde Dutch YouTube Gathering. Ondanks de algemene benaming van het evenement is het toch wel een gebeuren wat voor het grootste deel door Vloggers wordt bezocht.
Ter plekke wordt (natuurlijk) gevlogd en afgezien daarvan is het toch vooral een free-for-all waar iedereen lekker zijn/haar ding doet, tips uitwisselt, gewoon gezellig kletsen en collabs opnemen.
En het zorgt weer voor een stukje naamsbekendheid onder gelijkgestemden.

Als toelichting hierbij een tweetal videos om de sfeer van zo'n gathering te proeven:
New Car & Dutch YouTube Gathering 4 (7.16.11 - Day 380 part 1)
Dutch YouTube Gathering 4 Continued (7.16.11 - Day 380 part 2)

Natuurlijk zijn er nog veel meer videos en ook foto's van deze evenementen, kijk bijvoorbeeld eens op Twitter met hashtag #DYTG4 of zoek gewoon op YouTube zelf. Iedereen brengt het op zijn/haar eigen manier in beeld, soms kort anderen lang, de een druk en de ander rustig, de een zonder geluid of met muziek terwijl de ander het echte geluid behoudt.

De vijfde editie van de Dutch YouTube Gathering gaat waarschijnlijk in het najaar plaatsvinden, houdt hiervoor de website http://dutchyoutubegathering.nl/ in de gaten..

Al meer dan 2000 dagelijkse videos op AmsterdamVideo ||| Bier geeft plezier! Untappd je mee?


 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 24-03 23:22

GerardHenninger

Pruts0r eerste klas

Op een of andere manier kan ik niet zo goed tegen die Nederlandse Youtube Vloggers/Partners. Ik heb het ook met Nederlandstalige films; het komt zo dom, goedkoop en slecht over. Dat komt omdat je onbewust alles vergelijkt met de (betere en/of grotere) Amerikaanse producties.

Echte vloggers volg ik niet, wel veel Youtube Partners zoals SoldierKnowsBest, DigitalRev, FreddieW, FPSRussia etc etc.

De enige vlogger die ik volg is Ena, maar dat komt omdat ik haar in het echt ken.

Het nadeel van die Nederlandse Youtube Vloggers/Partners is dat ze niet veel views krijgen omdat de doelgroep te klein is. Daardoor krijgen ze niet dezelfde inkomsten als hun Amerikaanse collega's, wat weer als nadeel heeft dat de producties vrij klein blijven. Daarom vloggen veel Nederlanders ook in het engels zodat ze een grotere groep mensen aan kunnnen spreken. Nadeel daarvan is dat er maar bar weinig goed Engels kunnen.

Ik ben zelf ook Youtube Partner omdat ik van plan was om veel te "vloggen", maar helaas heb ik daar de tijd niet meer voor en daarnaast levert de tijd die je er insteekt te weinig op.

Ik denk wel dat op korte termijn steeds minder mensen TV zullen kijken en meer zullen kijken naar Vlogs/Producties op Youtube. Als ik naar mezelf kijk dan ben ik zelf iedere dag een uurtje kwijt aan het kijken naar Youtube terwijl ik misschien maar 30 minuten TV kijk per dag. Het is in ieder geval een leuke ontwikkeling...

 • Aloys
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Ik heb Gerard gevonden, krijg ik nu een koekje?! YouTube: ‪Kanaal van eenish‬‏ - YouTube . (Dat was toch het idee? Even spammen en dan kijken of iemand je vindt? :+ )

 • MPeek
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 21-02 20:43
Beginnersvraag: Moet je VLOG met van die schreeuwerige hoofdletters spellen?

 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 24-03 23:22

GerardHenninger

Pruts0r eerste klas

Aloys schreef op maandag 18 juli 2011 @ 22:25:
Ik heb Gerard gevonden, krijg ik nu een koekje?! YouTube: ‪Kanaal van eenish‬‏ - YouTube . (Dat was toch het idee? Even spammen en dan kijken of iemand je vindt? :+ )
Sh*t, je hebt me door! Idd, lekker spammen hier op T.net, want hier zit m'n doelgroep ook echt ;)

 • Aloys
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Brengt me trouwens wel op een idee: Als ik mijn zusje nou eens op bezoek doe bij jou, komt ze dan ook terug met een Macbook Pro en gadgets? Whaha, wanneer kunnen we eigenlijk een VLOG van jou zien? Misschien eentje waarin je laad zien dat je werkt aan "Double Exposure" ;) .

 • xzaz
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 24-03 11:25
FreddieW volgt zo'n beetje half youtube. En Vlogs worden inderdaad vaak met HOOFDLETTERS geschreven, puur om aandacht en views om op de frontpage te komen.

muahahah YouTube: ‪UZI BABY!!!‬‏ - YouTube

btw, shaycarl heeft nu 1 miljoen subs YouTube: ‪Kanaal van shaycarl‬‏ - YouTube

[Voor 53% gewijzigd door xzaz op 27-07-2011 02:07]

Schiet tussen de palen en je scoort!


 • MaXim4m
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 04-11-2021
Ik heb een vraag over het Partner programma van Youtube. Ik heb een aantal gameplays van Gran Turismo 5 op Youtube geplaatst en onlangs kreeg ik de vraag of ik partner wilde worden. Nu is er een voorwaarde bij het laten zien van beelden uit videogames dat je hier toestemming voor moet hebben bij de publisher. Heeft iemand hier ervaring mee? Misschien tips?

Bendankt,

PS Wanneer je interesse hebt YouTube: Kanaal van MaXim4mSpeed

 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 24-03 23:22

GerardHenninger

Pruts0r eerste klas

MaXim4m schreef op dinsdag 18 oktober 2011 @ 16:13:
Ik heb een vraag over het Partner programma van Youtube. Ik heb een aantal gameplays van Gran Turismo 5 op Youtube geplaatst en onlangs kreeg ik de vraag of ik partner wilde worden. Nu is er een voorwaarde bij het laten zien van beelden uit videogames dat je hier toestemming voor moet hebben bij de publisher. Heeft iemand hier ervaring mee? Misschien tips?

Bendankt,

PS Wanneer je interesse hebt YouTube: Kanaal van MaXim4mSpeed
Je hebt wel weinig views / subscribers om een Youtube Partner te worden, apart. Weet je zeker dat het klopt?

Je mag idd niet zomaar beelden uit games gebruiken, wat als Youtuber volgens mij wel mag is om de beelden te voorzien van commentaar; er een review/journalistisch iets van maken.

Voorbeeld : Sea Nanners

UPDATE:
Als je zelf goed had gegoogled dan had je dit gezien: Video Game and Software Content

[Voor 8% gewijzigd door GerardHenninger op 18-10-2011 16:26]


 • MaXim4m
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 04-11-2021
Yup, ik weet het zeker! Ik heb net mijn eerste video "gemonitized". Bedankt voor de link. Ik heb zeker ge-googled maar niet goed genoeg, blijkbaar. Ik ga nu mijn video's voorzien van commentaar en zien of ze geaccepteerd worden.

 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 24-03 23:22

GerardHenninger

Pruts0r eerste klas

MaXim4m schreef op woensdag 19 oktober 2011 @ 11:04:
[...]


Yup, ik weet het zeker! Ik heb net mijn eerste video "gemonitized". Bedankt voor de link. Ik heb zeker ge-googled maar niet goed genoeg, blijkbaar. Ik ga nu mijn video's voorzien van commentaar en zien of ze geaccepteerd worden.
Doe dan meteen je channel een beetje pimpen, dat is het leukste aan partner zijn.

 • xzaz
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 24-03 11:25
HAhaha, CTFxC is nu in Europa; hoe hun soms dingen zien is echt te raar. Hopen dat ze nog naar Nederland komen; denk het niet maar ja.

Schiet tussen de palen en je scoort!


 • Hahn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 20-03 21:00
Ha, wist niet dat dit topic er was. Ik zit vrijwel dagelijks op YouTube en volg een aardig aantal kanalen, waaronder een aantal vloggers.

De grootste die ik volg is Philip DeFranco, die een persoonlijk kanaal heeft, maar dat is meer voor erbij. Zijn hoofdkanaal is sxephil waar 'ie The Philip DeFranco Show op heeft en daar heeft 'ie ruim 2,2 miljoen subscribers op en een kleine miljard views, dus dat is geen kattenpis :+

Hij is zelfs zo succesvol dat 'ie een flinke zak geld van YouTube heeft gekregen, om het kanaal SourceFed op te zetten, welke na nog geen jaar al op een kleine 600.000 subscribers zit. Maar dat is geen vlog-kanaal :P

Een andere grote is Tobuscus, die op z'n hoofdkanaal ruim 2,3 miljoen subscribers heeft, maar ook een game-kanaal heeft met kleine 1,8 miljoen subscribers en zijn vlogkanaal heeft een kleine miljoen subscribers. En op dat vlogkanaal doet 'ie vrijwel elke dag gewoon rondlopen over straat en tegen z'n telefoon(camera) lullen, maar omdat 'ie dat heel vermakelijk kan vertellen, is dat best grappig om te kijken :P

Zowel Toby Turner als Philip DeFrance waren nog niet zo lang geleden in Nederland overigens, Toby volgens mij zelfs maar paar weken geleden. En ondanks dat het Amerikanen zijn, hebben ze hier blijkbaar ook flink wat fans zitten, want ik zag foto's voorbijkomen met tientallen tot honderden mensen die op ze af waren gekomen, in Nederland.

En een laatste die misschien wel interessant is om te bekijken is charlieissocoollike, hij maakt niet echt vaak video's (eens in de paar weken), maar daar is 'ie toch flink groot mee geworden (1,6 miljoen subscribers), dus hij doet toch iets goed.

Nu zijn dit wel extreme voorbeelden, want ze hebben stuk voor stuk mil-joe-nen subscribers, maar voor mij hebben ze alle drie wel heel erg de overeenkomst dat ze leuk kunnen lullen en erg 'likeable' zijn (omdat ze grappig zijn en je ze bijna als vriend gaat zien als je ze wat langer volgt).

[Voor 8% gewijzigd door Hahn op 13-10-2012 01:12]

The devil is in the details.

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee