Die X-Fi heb je niet nodig, of je moet het voor het genieten van muziek of componeren doen. Voor gaming ben je mogelijk beter af met de ALC889. Maar je hebt de hardware, ergo: probeer het uit.
De X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Professional Series heeft aan mijn broertje echter een mindere kant van zichzelf laten zien. In bijvoorbeeld Battlefield: BC2 en een recente Call-of-Duty had hij last van een tegenvallende framerate met zijn GeForce GTX470. Allerlei zaken geprobeerd, drivers, clocks, ander RAM, timings, geen baat.
Op een dag besloot hij dat hij zijn X-Fi niet meer voldoende gebruikte en het geld wel kon gebruiken. Er uit dus. Daarna speelde hij weer eens een game en merkte dat het vloeiender speelde. Dat vonden we vreemd. Wat is er ondertussen veranderd? Nieuwe drivers geïnstalleerd vroeg ik hem? Neen. Enige verschil: X-Fi uit de PC, het geluid werd geregeld door zijn ALC889.
X-Fi teruggeplaatst en de nieuwste drivers: performance was minder. De X-Fi trok de framerate omlaag.
Ik wil niet zeggen dat jou dit ook zal overkomen, maar dan ben je in ieder geval op de houde.
Verder sluit ik me aan bij het verhaal van Koen Crijns. De toegevoegde waarde van een externe geluidskaart is klein. Analoge audio die er uit komt is wel van betere kwaliteit dan onboard gebeuren. Niet dramatisch, maar voor muziek (lossless FLAC hier) klonk de X-Fi beter, tonen waren genuanceerder, minder vlak. Met equalizer settings zou je misschien nog wat kunnen spelen, maar de DACs op een goede externe kaart zijn vaak beter, dat wel. Sluit je echter digitaal aan via bijvoorbeeld S/PDIF, dan is er vziw geen verschil.
[Voor 6% gewijzigd door Ultraman op 08-06-2011 03:13]
Als je stil blijft staan, komt de hoek wel naar jou toe.