een switch is helemaal niet dom. je moet het zien als de telefooncentrale. het verbind telkens twee computers ( of netwerkpoorten van de switch for that matter) met elkaar, wanneer ze onderling data willen uitwissellen. de swicth houdt dus bij welke ipadressen er achter een bepaalde poort zitten. en dat is nog simpel gezegd volgens mij, want een switch functioneert doorgaans op ethernet niveau, en houd dus bij welke macadressen er achter een poort zijn aangesloten, maar ik kan dat laatste mis hebben, het is maar net op welk level de switch werkt.
als het dus goed is, hoeft een switch dus ook niets te weten over ipv4, ipv6, ipc, appletalk etc.
een hub is pas een dom apparaat. een hub kopieert alle data die hij op 1 poort binnen krijgt naar alle andere poorten van de hub. wat dus bij een 4 poorts hub neerkomt op dat je bij maximale belasting van j netwerkkabel bij 100 mbit netwerken, slechts 100/4/2=12.5 mbit over houdt. omdat ook alle data die niet voor de aangesloten apparatuur bestemd is, er naartoe wordt gekopieerd.
een router is dan weer een apparaat dat ip adressen kan uitdelen, en wel degelijk naar de ip pakketjes kijkt. hierdoor kan hij ook aan NAT doen, zodat je je eigen netwerkje op kunt zetten. vaak is een router dus ook voorzien van 2 kanten, een wan en een lan kant, zodat je 2 gescheiden netwerken kunt hebben. dat er meer poorten voor lan beschikbaar zijn is omdat een switch een vrij rechttoe rechtaan appaaraatje is, dat wanneer er al router fuctonaliteit in een apparaat zt, nauwelijks nog extra reknekracht/hardware vereist. en toch enorm handig is.
als je router nog verder in de pakketjes kijkt, dan kan hij ook als firewall optreden, en kijk je nog verder, en log ja dat, dan doe je aan deep packet inspection.
dus een switch doet het op ethernet nivo, een router al een stapje verder, en kijkt in de headers van de ethernet pakketjes, en ip pakketten, en kan die "aanpassen" om NAT toe te kunnen passen.
een firewall kan nog dmv ingestelde regels beslissen wa te doen met pakketjes. zoals bijvoorbeeld dropen ( niet meer verder sturen) als je hebt gezegd dat vanaf een bepaald ip adres alleen maar spam komt, en je dat dus niet je netwerk op wilt hebben.
bij deep packet inspection wordt ook de "payload", de uieindelijke data die je wilt sturen zoals bijvoorbeeld je mailtje, of je msn bericht bekeken.
dat laatste is dus eigenlijk zeer omstreden omdat het je privacy aantast, er is immers "briefgeheim" en dta geld ook voor mail en andere vormen van communicatie.
dat een router altijd een swicth in zich heeft is wel een leuek stelling, maar ik denk dat dat niet strikt noodzakelijk is om een router te maken. alle functies die de router uitvoert kan ook allemaal via 1 poort volgens mij. je hebt dan alleen geen fysieke scheiding tussen netwerken, en het komt dan de overzichtelijkheid van je netwerk ook niet ten goede.