Nee.
[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 311786 op 05-05-2017 22:22]
[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 311786 op 05-05-2017 22:22]
Komt dit initiatief dit keer vanuit je werkgever? Als je werkgever het noodzakelijk acht dat jij een cursus gaat volgen dan is hij ook degene die hem mag betalen toch? En ik zou dan zeker niet tekenen voor een studieschuld...Anoniem: 311786 schreef op maandag 16 mei 2011 @ 17:48:
Nu, een paar jaar later, gaan we alsnog trainingen volgen. Echter zal hier nu waarschijnlijk wel een studieschuld aan vastgeplakt gaan worden.
Salarisverhoging vragen ben je natuurlijk wel wat laat mee, gezien die systemen er al jaren staan. Maar goed, dat kan natuurlijk altijd nog als jij denkt dat je daar 'recht' op hebt. Let wel dat het opbouwen van eens studieschuld ook een truukje kan zijn van je werkgever om jou langer aan hun te binden.Tevens vind ik dat als mijn werkgever meer van mij verwacht, doordat ik meer moet beheren, en dan ook nog eens iets wat ik eigenlijk helemaal niet ken omdat ik er nooit mee heb gewerkt, dat zij mij daarin tegemoet moet komen (bijvoorbeeld een salarisverhoging voor de extra werkzaamheden, een stukje scholing om er bekend mee te raken, etc.) wat nooit echt aan de orde is geweest.
Ik zou die dingen studie vs salarisverhoging uit elkaar houden. Mijn visie is dat wanneer de werkgever besluit nieuwe systemen aan te schaffen waar zijn personeel geen ervaring mee hebt het logisch is dat ook cursussen voor het personeel gebudgetteerd zijn in het project. Natuurlijk is dat de mooiste situatie, maar in de praktijk loopt het vaak anders... Maar goed, zolang de werkgever van jou wenst dat jij een cursus doet vind ik het vanzelfsprekend dat de werkgever de cursus vergoed en dat zonder studieschuld.Wat is jullie ervaring met dergelijke praktijken, studieschulden, etc.? Ik wil best wat trainingen volgen, en ik wil mijn werkgever hierin ook wel tegemoet komen, maar dan wil ik ook dat zij mij tegemoet komt. Teken ik voor een studieschuld, dan zou ik daar graag een salarisverhoging tegenover willen zien, om maar eens een voorbeeld te noemen. Is mijn gedachtengang dan enorm krom, of is dit redelijk normaal?
Je argumenten klinken redelijk natuurlijk, maar ze zouden niet eens aan de orde moeten komen. Laat eerst je werkgever maar komen met zijn 'aanbod', kijk dan of je je erin kunt vinden of niet.Als argumenten (in mijn voordeel) kan ik natuurlijk ook nog wel het één en ander bedenken:
Vroeger was alles beter... Geniet dan maar van vandaag, morgen is alles nog slechter!
[Voor 3% gewijzigd door AndereKoekoek op 16-05-2011 18:42]
Het verminderd wel je onderhandelingspositie. En als je werkloos raakt of er geen direct opvolgende werkgever is dan heb je natuurlijk wel een probleempje erbij. Ik zou altijd proberen het zonder schulden af te handelen...c70070540 schreef op maandag 16 mei 2011 @ 18:37:
Ook al komt er een prijskaartje aan te hangen richting jou (alhoewel ik daar in jouw geval mijn bedenkingen bij heb), kan je er rustig vanuit gaan dat een studieschuld geen probleem hoeft te zijn bij nieuwe werkgevers.
Als er in dit geval sprake is dat de werkgever die cursus wil voor zijn personeel, dan lijkt me studieschuld helemaal niet terecht. Je hoeft toch ook niet te betalen voor het wc-papier wat je gebruikt op kantoor?denyos schreef op maandag 16 mei 2011 @ 18:38:
Puur gekeken vanuit de kant van werkgever lijkt mij dat stukje studieschuld niet meer terecht. Dit is puur om te voorkomen dat jij nu dure erkende certificaten gaat halen en je vervolgens daarna je contract inlevert.
[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 311786 op 05-05-2017 22:23]
Nee, een echt sterk argument is dat niet. Het is in feite niet jou probleem wie je werkgever inhuurt (of op cursus stuurt). En met een 5-daagse cursus zit je natuurlijk niet ineens op hetzelfde kennis niveau als die externe consultant.Anoniem: 311786 schreef op maandag 16 mei 2011 @ 19:57:
Wat ik hier zo lees komt wel redelijk overeen met mijn eigen visie. Mijn werkgever wil van alles en nog wat bereiken op het gebied van ICT, haalt allerlei systemen binnen, en wil vervolgens dat ik het ga beheren. Dat is geen probleem, en het gaat ook gewoon goed. Maar een adequaat stukje training kan zoveel meer opleveren, en daar heeft vooral mijn werkgever baat bij. Nu moeten we veel te veel uitbesteden. Eén dag consultancy kost echter wel net zoveel als ongeveer vijf dagen training (gezien de korting die we kunnen krijgen). Wat dat betreft vind ik dat wel een sterk argument.
Lijkt me het meest logische ja. Als mijn werkgever zegt "vanaf volgende maand doen wij product X leveren" dan zeg ik direct "ik ken product X niet, dus als je wilt dat ik me daar mee bezig houdt moet je maar een cursus regelen". Daar zou ik echt niet voor betalen. Op die manier houdt je je werkgever scherp, want hij moet beseffen dat ie niet allerhande techniek naar binnen kan rijden zonder dat er sprake is van kennisborging binnen de organisatie. Als je dat wel een paar keer over je kant laat gaan denkt je baas dat het dus wel goed zit op die manier en gaat ie ermee door..Aan de andere kant vind ik het ook niet meer dan logisch dat als mijn werkgever wil dat ik bepaalde kennis heb, zij daar ook in moeten faciliteren. Ik wil alleen niet dat hun probleem van toen, mijn probleem wordt van nu. Ik vraag me echter wel af hoe m'n werkgever zal reageren als ik mijn opleidingsplan inlever, ik daar budget voor krijg, maar vervolgens geen krabbel wil zetten...
Ik zou die dingen echt uit elkaar houden. Als je zoveel dingen betrekt in een gesprek wordt dat een heel lastig gesprek voor beide partijen.Ik denk dat ik maar eens een goed gesprek met mijn werkgever aan moet gaan. Trainingen, salaris, werkzaamheden... Ik denk dat we er best uit kunnen komen, mits we elkaar tegemoet komen. Ik vrees echter dat de tegemoetkoming vooral van mijn kant zal moeten komen. Zou ik erg jammer vinden, aangezien ik de afgelopen jaren niks anders heb gedaan dan mijn werkgever tegemoet komen (studeren in eigen tijd en op eigen kosten).
Nou, mooi, dan kun je meteen zien wat voor een vlees je in de kuip hebt. Als hij het echt zo belangrijk vindt dat jij op training gaat dan moet het toch niet zo zijn dat men jou op die manier een studieschuld in je mik duwt?Het "idee" om trainingen te gaan volgen komt overigens van mijn leidinggevende. Ik heb sindskort een nieuwe leidinggevende, met wat meer "ballen" dan m'n vorige leidinggevende, dus er wordt wat meer en beter voor mij en mijn werk opgekomen. Of dat ook de juiste resultaten op gaat leveren durf ik nog niet te zeggen.
Heeft je werkgever daar vaste regelingen voor of iets dergelijks? Als die er zijn kijk eens wat die zeggen over studieschuld (amortisatie).Hoe zou ik volgens jullie het beste kunnen verwoorden dat ik niet voornemens ben om te tekenen voor een studieschuld? Men kan natuurlijk gaan denken dat ik geen studieschuld wil omdat ik van plan ben om een andere baan te gaan zoeken. Waarom zou je anders, als je toch van plan bent om hier te blijven werken, niet gewoon die studieschuld aanvaarden? Het lijkt me nogal lastig om mijn verhaal goed te verwoorden en aan mijn werkgever te verkopen...
[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 311786 op 05-05-2017 22:23]
Maar blijkbaar vind de mensen boven je het die 500 euro waard. Je moet ook niet vergeten dat daarmee een stukje verantwoordelijkheid opschuift naar een derde partij. Stel jij sloopt iets per ongeluk dan hebben ze dikke vette pech (en een drie keer zo hoge rekening van de consultant om het te maken). Sloopt de consultant iets, dan mag de consultant dat ook fixen op eigen conto.Anoniem: 311786 schreef op maandag 16 mei 2011 @ 23:06:
[...]
Het is ook erg frustrerend om nadien een rekening van plusminus vijftienhonderd euro te zien, voor werkzaamheden die ik met tien vingers in de neus zelf ook had kunnen doen (desnoods in een uur of twee extra).
En daar hebben ze een punt natuurlijk.[...]
Helemaal mee eens. Destijds was ik degene die voor was, maar m'n toenmalige leidinggevende was niet zo strijdlustig als ik was/ben. Daarom ben ik er nu dus ook bang voor dat men nu zal zeggen dat het al jaren goed gaat en daarom geen budget wil geven voor trainingen voor producten die we al jaren zonder problemen beheren...
Het één zou het ander natuurlijk niet hoeven uitsluiten. Ja, het 'voelt' misschien raar om eerst een cursus betaald te krijgen en daarna ook nog eens te vragen om salarisverhoging, maar dat is iets wat wel vaak op die manier gebeurt. Je ontwikkeld jezelf en bent dus meer waard voor de organisatie, dat zou moeten terugkomen in je salaris nietwaar?[...]
Wat ik echter wil voorkomen is dat ik een mooi voorstel krijg qua trainingen, daar een krabbel voor zet, en dan de komende jaren, terwijl ik m'n studieschuld aan het afbetalen ben, telkens maar weer te horen krijgen dat ze vinden dat ik genoeg verdien.
[...]
Dit heb ik enkele maanden geleden ook al eens geprobeerd, maar daar is men nooit serieus op in gegaan. Daarom twijfel ik nu over wat ik moet doen. Er zit een nieuwe directie, een nieuw management, ik heb een nieuwe leidinggevende... Misschien kan ik nog eens schieten en misschien is het deze keer wel raak.
Zes pallets, een paar vierkante kilometer dekzeil en een zooi verroeste spijkers is geen troep. Dat is een hut in ontkenningsfase.
Dat ligt er aan met welke reden je ontslagen wordt.Anoniem: 279033 schreef op dinsdag 17 mei 2011 @ 14:03:
Hoe zit het eigenlijk als je een studieschuld hebt en door je baas ontslagen wordt? Moet je dan nog steeds betalen?
-1 irrelevant. Dat stuk gaat over het nut van trainen en is geschreven door een bedrijf dat baat heeft bij trainen. Het zegt helemaal niets over waarom er geen vergoeding tegenover zou mogen staan van de werknemer.RagaBaSH schreef op dinsdag 17 mei 2011 @ 13:29:
Laat je baas het volgende stuk eens lezen.
http://www.softwarequalit...and-my-developers-stupid/
/(bb|[^b]{2})/
Maar het is wel een opvatting die je bij veel organisaties ziet: de angst wanneer iemand teveel kennis krijgt (nota bene zelf betaald) die vervolgens de toko verlaat. Als dat de achterliggende reden is om moeilijk te doen over het volgen van trainingen (zoals bij TS) dan moet er toch echt een attitude verandering komen bij die organisatie. Pas in fase twee heb je het over wat het dan mag kosten en wat de werkgever van de werknemer ervoor terug verlangt.JohnR schreef op dinsdag 17 mei 2011 @ 16:05:
[...]
-1 irrelevant. Dat stuk gaat over het nut van trainen en is geschreven door een bedrijf dat baat heeft bij trainen. Het zegt helemaal niets over waarom er geen vergoeding tegenover zou mogen staan van de werknemer.
Soms zie ik het ook zo, maar zeker niet altijd. Er zijn ook genoeg cursussen die ik heb gevolgd waar ik echt helemaal niks of nauwelijks wat aan heb bij een andere werkgever, ik zou ze niet eens op m'n c.v. zetten als ze niet relevant zijn voor een functie waarop ik solliciteer. Moet je daar dan ook commitment voor afleggen? Als de werkgever vindt van wel dan kan dat zeker een manier zijn om de 'werknemer retentie' te verhogen.Ik zie het persoonlijk altijd als een stukje commitment van twee kanten. Mijn werkgever investeert in training en ik investeer in mezelf. Hij draagt de kosten en ik zorg ervoor dat hij een redelijke kans heeft nog wat van die kosten terug te zien.
[Voor 3% gewijzigd door ebia op 17-05-2011 21:31]
Nee, er wordt geen vergoeding verwacht. Er wordt (ok educated guess) verwacht dat de TS nog een tijdje in dienst blijft na het volgen van de training.ebia schreef op dinsdag 17 mei 2011 @ 21:29:
[...]
Maar het is wel een opvatting die je bij veel organisaties ziet: de angst wanneer iemand teveel kennis krijgt (nota bene zelf betaald) die vervolgens de toko verlaat. Als dat de achterliggende reden is om moeilijk te doen over het volgen van trainingen (zoals bij TS) dan moet er toch echt een attitude verandering komen bij die organisatie. Pas in fase twee heb je het over wat het dan mag kosten en wat de werkgever van de werknemer ervoor terug verlangt.
/(bb|[^b]{2})/
De werkgever heeft wel geld voor nieuwe spullen en externe inhuur om het te beheren, maar er zou geen geld zijn voor een beetje training van het eigen personeel? Als ze zijn commitment hadden gewild hadden ze dat allang kunnen vragen, maar nee, ze hebben steeds de boot afgehouden om hem te trainen (terwijl hij dat in het verleden ook al heeft aangegeven).JohnR schreef op woensdag 18 mei 2011 @ 09:10:
[...]
Nee, er wordt geen vergoeding verwacht. Er wordt (ok educated guess) verwacht dat de TS nog een tijdje in dienst blijft na het volgen van de training.
Of je bekijkt het op een andere manier, techniek koop je in. Er is andere kennis voor nodig om een product te implementeren / integreren dan er voor nodig is om dagelijks beheer te doen. Degene die je nodig hebt voor design / implementatie huur je in, het dagelijks beheer doe je zelf.ebia schreef op woensdag 18 mei 2011 @ 10:52:
Dat kan overigens een 'uitgedacht' bedrijfsbeleid zijn. Simpele klussen gaan naar de interne beheerder die niet te hoog is opgeleid en dus ook niet te duur is. Omdat we niet investeren in zijn opleiding blijft hij langer bij ons, want met de jaren verminderen zijn kansen op de arbeidsmarkt... (Het lijkt mijn vorige werkgever wel).
/(bb|[^b]{2})/
Ik zou zeggen "het ligt eraan". Wie neemt het initiatief tot training? Wie is het meest gebaat bij de training? Wat heeft de werknemer er nog aan in zijn verdere carrière? Wat kost de training en hoe lang duurt ie?JohnR schreef op woensdag 18 mei 2011 @ 11:02:
[...]
De kern van de vraag is voor mij:"Is het terecht dat een werkgever een bepaalde voorwaarde stelt indien een werknemer een training volgt?" Die vraag is in mijn optiek simpel met "Ja" te beantwoorden. De werkgever doet een investering en hoopt op enige manier de terugverdientijd hiervan zeker te stellen. Niets mis mee...
Google Pixel 7a Macbook Pro 2023 16" LG OLED evo C3 Samsung Galaxy S23 Hogwarts Legacy Samsung Galaxy Z Fold4 Apple iPhone 14 Nintendo Switch Lite
Tweakers is samen met
Hardware Info,
AutoTrack,
Gaspedaal.nl,
Nationale Vacaturebank,
Intermediair en
Independer
onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2023
•
Hosting door True
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details