Trommelrem schreef op dinsdag 10 mei 2011 @ 19:10:
De 2.4 GHz en de 5 GHz band zijn licentievrije banden. Is om deze reden ervoor gekozen dat magnetrons op 2.4 GHz uitzenden? Of is dat puur toeval? Stralen Amerikaanse magnetrons op 5 GHz om in de V.S. licentievrij te mogen opereren? Mag je dan een Nederlandse magnetron in de V.S. gebruiken? Is er ook een bepaald maximum waarop je op de 2.4 GHz mag uitzenden, bijvoorbeeld met een WiFi straalzender? Bij de verkoop van mijn Senao is namelijk verteld dat je het zendvermogen van dit apparaat wel omhoog kan zetten, maar dat dat in Nederland niet mag i.v.m. licenties.
Alle (consumenten)magnetrons zijn 2.4ghz

Dat deze band vrij is komt niet perse door de magnetron maar de 2.4Ghz range is wel vrijgehouden van communicatie om daar de apparaten die veel storing kunnen veroorzaken te plaatsen. (waar magnetron 1 van is, en daarom daarop geplaatst is)
Er zijn een aantal van deze ruimtes. waarvan een deel
vrijwel over de hele wereld licentie vrij zijn waaronder:
13mhz - rfid
27mhz - 27mc bakjes
40mhz - geen idee om eerlijk te zijn, ah gevonden modelbouw besturing maar die zit ook veel op 27mhz en 2.4ghz tegenwoordig
2.4Ghz - Wifi / magnetrons en meer
5Ghz - Wifi oa.
24ghz - geen idee, radar is een gok
In Europa heb je dan nog 433 en 868 die licentie vrij zijn. Die worden gebruikt voor medische heaters en industriële magnetrons. maar ook short/medium range communicatie modules (sensor networks)
De tegenhanger in de US zijn 315 (*officieel geen ism band) en 915.
Licentie vrij betekent niet vrij van regels, op de 868mhz en 915mhz band (op alle vrije banden) heb je ook aan regels te voldoen oa. hoelang je het bezet houdt en op wat voor sterkte je zend bijv.
vrij ingewikkelde materie allemaal en ook lastig om even uit te leggen.
Maar int kort ->
Gelicenseerde banden -> betalen, redelijk schoon van interferentie (tot op zekere hoogte gegarandeerd).
Licentie vrije banden -> gratis, niet gegarandeerd interferentie vrij (zegmaar niet), maar wel regels om aan te voldoen.
FCC regelt het voor Amerika, je hebt de ITU die het op UN niveau probeert te regelen. in Nederland heb je Agentschap telecom.
Nou zal het niet zo'n vaart lopen als je je router overclocked qua zendvermogen maar het mag idd niet
In theorie kan je dan bezoek krijgen van Agentschap Telecom.
Ga je op de radiofrequenties zelf uitzenden, dan staat er vrij rap een busje met antennes voor de deur
Nog wat interessante links :
Frequency map van Amerika:
http://www.ntia.doc.gov/osmhome/allochrt.pdf
ISM band :
Wikipedia: ISM band[Voor 12% gewijzigd door Rmg op 13-05-2011 21:39]