Misschien was in de openingspost beter geweest: "Hee, ik wil al heel lang in de gamebranche, maar ik heb geen idee wat het verdient. Iemand die me een indicatie kan geven?"
Het feit dat iedereen niet echt een antwoord op je vraag geeft maar uitlegd 'hoe het gaat' enzo komt denk ik omdat er geen specifiek antwoord op je vraag te geven valt. Ik zal uitleggen waarom:
Laten we uitgaan van een zogenaamde 'Tripe-A' titel.
Praktisch gezien worden zulke grote games eigenlijk door talloze verschillende losse bedrijven / bedrijfjes gemaakt met als overkoepeling het productie bedrijf. Er wordt dus heel veel uitbesteed. Veel van die bedrijfjes die aan de game werken zijn helemaal niet gespecialiseerd in games maar worden voor een specifiek doel ingehuurd. Ook wordt veel kant-en-klaar ingekocht (denk aan installatiemodule, kopieerbeveiliging, bepaalde libraries voor de werking van het spel, etc.) Het gaat meer als volgt.
Een spel is op te delen in verschillende stukken:
De engine, deze wordt vaak door een apart bedrijf geleverd. Wat op zijn beurt weer andere bedrijven inhuurd voor bepaalde specifieke klussen. Bijv. een bedrijf gespecialiseerd in het leveren van de DirectX of OpenGL libraries die samenwerken met de engine. Of die de geluidsdrivers voor in het spel maakt. Deze bedrijfjes maken niet perse zaken voor spellen, maar programmeren in z'n algemeenheid libraries die voor geluid zorgen voor verschillende applicaties. Een bedrijf dat de engine maakt geeft opdracht aan zo een bedrijf om voor hun engine de geluidsmodule te leveren (custom geprogammerd of kant-en-klaar). Gebruikte programmertalen voor dit werk zijn meestal C, C++, ASM.
Het artwork: plaatjes, omgevingen, poppetjes etc. Worden getekend door studio's. Je moet maar eens kijken op de aftiteling van verschillende spellen. Het zal je opvallen dat bijv. veel Aziatische namen langskomen mbt het art-work. Veel van de plaatjes zijn uitbesteed aan aziatische bedrijven die het 'uittekenen' e.d. Het conceptuele werk wordt vaak wel weer door het productie bedrijf gedaan, maar dat is van een heel andere orde. Gebruikte programma's: 3D max, photoshop e.d.
Sound design/muziek: Veelal ingekocht/uitbesteed, maar soms ook zelf geproduceerd. Programma's: tools als Steinberg, logic studio e.d.
Game-design: Vaak dmv soort scriptaal die geimplementeerd is door de engine maker in de engine + een low-level taal voor de performance. Verschilt dus erg per game en ligt echt aan de leverancier. Dit is eigenlijk het werk wat vaak uitendelijk door de 'gamestudio' gedaan wordt. Het integreren van alle zaken: art-work, verhaallijn / levels, sound, engine worden samengesmeed tot een game. Vaak hebben ze een support contract met de engine-developer om in overleg de engine op hun gamecontent aan te passen. Ook hier wordt vaak een combi gebruikt van de scripttaal en C(++) voor de performance.
Port-werk. het spel moet draaien op verschillende platformen. Ook dit wordt weer uitbesteed aan afzonderlijke (niet altijd game-gerelateerde) bedrijven die de code aanpassen en optimaliseren voor een bepaalde CPU / architectuur (zie ook de opmerkingen over ASM hierboven). Ook dit wordt vaak door bedrijven gedaan die niet alleen voor de 'game-industrie' werken.
Wil je in de game industrie werken dan zul je dus eerder bij een producer aan de slag moeten. Je bent dan niet bezig met daadwerkelijk programmeren, maar meer met de conceptontwikkeling of het financiele plaatje. Het uiteindelijke code-kloppen wordt nu heel vaak uitbesteed aan bedrijven die niet alleen maar games maken.
Wil je dus weten wat je als 'game-programmeur' verdient dan is het dus toch kijken naar het algemene topic waar al eerder naar verwezen is.
Indy games en kleine games worden vaak wel helemaal door 1 bedrijfje gemaakt. Dit is echter weer van een hele andere orde. Hier zijn vaak ook complete development-kits te krijgen die gebruik maken van een 'high-level' programmeertaal waardoor je met relatief weinig werk snel resultaat hebt.
Misschien zou je kunnen aangeven wat je daadwerkelijk zou willen, aan welk onderdeel van een game je zou willen werken. Dan kan daar ook een beter salaris indicatie aan gegeven worden. De opdeling die ik gemaakt heb kan trouwens nog veel gedetailleerder, maar hoop nu een beetje een globaal beeld gegeven te hebben. Misschien is het je ook wat duidelijker geworden waarom veel mensen een beetje "offtopic" reageerden.
Ook is het misschien interessant om je wat te verdiepen in verschillende programmeertalen. C# en Java zijn bijvoorbeeld talen die uitermate geschikt zijn voor bedrijfsapplicaties/platformen (en evt. 'business logic'), maar totaal niet om (Triple-A)games te maken. Daarvoor wordt met name het eerder genoemde C, C++ en assembler gebruikt al dan niet gekoppeld aan een SDK van een specifiek platform (Nintendo, PS3 etc.).
[
Voor 13% gewijzigd door
spwerry op 03-03-2011 19:24
]