Toon posts:

GR FAQ en Beleid

Pagina: 1
Acties:
 • 13.049 views

 • Rataplan
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online

Rataplan

per aspera ad astra

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • Olaf
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17-03 10:17

Olaf

 • Wilbert de Vries
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 17-03 22:37

Wilbert de Vries

 • Delpozo
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 27-03 17:38

Delpozo

Welkom

in Geachte Redactie, ook wel bekend als GR :) Dit forum is bedoeld voor feedback over alles wat de redactie op de Frontpage publiceert: de nieuwsartikelen, de reviews, driver- en firmwareberichten, .plannen, blogs, polls, enzovoorts.

Je kunt in GR terecht als je een reactie van de redactie wilt hebben, bijvoorbeeld als je denkt dat een redactioneel artikel fouten bevat, maar ook om met ons en anderen over het beleid inzake de redactionele content te discussiëren.

:w Inhoudsopgave
:? Waar is dit forum niet voor bedoeld?
 • Heb je suggesties voor een nieuwsbericht of een bericht over een nieuwe firmware of driver, gebruik dan de nieuwssubmit;
 • voor individuele vragen en problemen zijn er talloze andere fora waar je je heil kan zoeken. In GR wordt géén support verleend;
 • voor vragen, opmerkingen en klachten over reacties van andere bezoekers is er het Tweakers.net Moddereter Forum;
 • voor vragen, opmerkingen en klachten over de Pricewatch en user reviews is er het Pricewatch-forum;
 • voor vragen, opmerkingen en klachten over Vraag & Aanbod is er het V&A Feedback-forum;
 • als de technologie niet werkt zoals het hoort, moet je in Lieve Devvers zijn;
 • alles wat over het forum gaat of wat niet tot de frontpage beperkt is, kan je in Lieve Adjes aankaarten; en
 • voor problemen met je account - bijvoorbeeld als je niet meer kunt inloggen - kan je een mailtje naar gathering@tweakers.net sturen.

GR-beleid

Zoals overal op het forum zijn Het algemeen beleid en de Forum FAQ onverkort van toepassing.

Eerst en vooral: als je een artikel wilt aankaarten, geef dan altijd een linkje naar het bewuste artikel. Dat scheelt enorm veel zoekwerk en bespoedigt de behandeling van je post. Verder helpt het ook enorm als je de auteur van het artikel tagged, door
code:
1
@Nickname
in je post te zetten.

Alle topics worden gelezen, maar niet elke redacteur kan elke vraag oplossen. Daardoor moet er af en toe gewacht worden tot een betreffende specialist of auteur aanwezig is. Het is dan ook niet zinvol om topics na 24 uur te kicken, zeker niet in het weekend - als je vraag meer dan een werkdag onbeantwoord blijft, is een kick uiteraard wel toegestaan.

GR wordt door de redactie gemodereerd. Vanwege de aard van dit feedbackforum zijn er regelmatig vragen die ook alleen door de redactie kunnen worden beantwoord. Hoewel het iedere user vrij staat om een reactie te plaatsen, vragen we je wel om dat alleen te doen als je denkt dat je post meerwaarde heeft. Laat dergelijke topics anders aan de redactie over.

GR is in principe een slotjesloos forum. Topics gaan in theorie alleen dicht als ze dubbel met andere topics zijn, als ze ontsporen*, of als ze in GR niet thuishoren. Als het heel druk is willen we ook nog wel eens wat afgehandelde topics op slot gooien om het overzicht te bewaren, maar we rekenen er normaliter op dat we samen met jullie, zonder technische maatregelen, de orde kunnen bewaren.
*) Hieronder vallen ook de meer krankzinnige complottheorieën.

Tot slot: de redactie van Tweakers.net werkt hard aan de kwaliteit van de site, maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Hou daar rekening mee als je een klacht hebt: bovengenoemde complottheorieën, cynisch gedram, verdekte insinuaties en aperte beledigingen zorgen er alleen maar voor dat je topic toch op slot gaat. We hebben wel wat beters te doen dan ons te verdedigen tegen allerhande onzin. En onthou wat Napoleon al zei: "Never attribute to malice what can be adequately explained by incompetence." Wij zijn ook maar mensen.


Veelgestelde vragen

:? De redactie? Wie zijn dat nou?
De redactie van Tweakers.net bestaat uit een hoofdredacteur, een redactie-coördinator, twee eindredacteuren en een stuk of acht redacteuren. Daaromheen zwermt een flink aantal freelancers en een enkele stagiair. Een overzicht van de harde kern vind je op de Frontpage. Daar staat, waar van toepassing, ook hoe je redacteuren via de diverse sociale-netwerksites kan volgen of bereiken. Voor de antieke manieren om redacteuren te bereiken zonder dat de hele planeet kan meekijken, zoals DM, mail en instant messaging, verwijzen we je naar de profielpagina's. Linkjes naar die profielpagina's vind je onder andere onder de namen van de auteurs, die boven elk artikel vermeld staan.

:P tldr!
mailto:redactie@tweakers.net - merk op dat als we kunnen zien dat jij niet leest, wij ons ook tot niets verplicht voelen ;)


:{ Ik heb een probleem!
Als je vindt dat een artikel onvolledig is, dan is het plaatsen van een reactie onder het artikel de aangewezen weg. Als we alle extra feiten moeten toevoegen waar onze bezoekers mee op de proppen komen, blijven we bezig. Er zit té veel kennis bij de tweakers ;) Als je echter een duidelijke fout of een essentiële omissie in een artikel vindt, zijn er twee mogelijkheden:
 • Het gaat om een spel- of tikfoutje: daar hebben we een mooi topic voor. Let er op dat dit topic alleen voor fouten is die met woordenboek en grammatica kunnen worden opgelost! Als ergens wordt gemeld dat een cpu op 1,3GHz draait en jij weet toevallig hartstikke zeker dat dat 1,2GHz moet zijn, open dan een topic - misschien is het inderdaad een tikfoutje, maar dat is aan de hand van de Dikke Van Dale niet te controleren. Bovendien is er misschien wel een nieuwe 1,3GHz-cpu uitgekomen - we schrijven wel vaker dingen op die jij nog niet weet, daar zijn we een nieuwssite voor. Ook als er discussie mogelijk is - in welke vorm dan ook, bijvoorbeeld als je een klacht over onze schrijfstijl hebt - laat je dit topic links liggen. Wil je er toch posten, zorg dan dat je de topicstart in elk geval eenmaal doorleest!
 • In alle andere gevallen kan je een topic aanmaken. Als je zeker weet dat wij iets fout hebben, onderbouw je dat ook. Denk erom dat niet iedereen over dezelfde kennis beschikt, dus vertel duidelijk wat het probleem is en hoe het opgelost kan worden. Als wij al zouden weten hoe het beter moet, hadden we het immers wel anders gedaan ;)
Een apart verhaal is de spelling. We volgen het Groene Boekje, het Groot woordenboek van de Nederlandse taal van de firma Van Dale, en het donorprincipe. We maken echter twee uitzonderingen om niet te veel hoofdletters in onze artikelen te krijgen:
 • Ingeburgerde afkortingen moeten van de Taalunie in kleine letters geschreven worden, denk maar aan tv en led. Technische afkortingen worden op Tweakers.net direct als ingeburgerd beschouwd; dat maakt de zaken voor ons bijzonder veel overzichtelijker en uiteindelijk is het resultaat hetzelfde als wanneer we wachten tot iedereen doorheeft dat umts of sata bestaat.
 • Woorden of woorddelen die door de fabrikant volledig in hoofdletters worden gesteld, krijgen van ons een beginhoofdletter en dan is de koek op. Alleen een bedrijfsnaam die uit een afkorting van maximaal vier letters bestaat, houdt zijn hoofdletters. We hebben helemaal geen zin om over PRODUCT X© van MANUFACTURER! uit de BLABLASERIE® met zijn nieuwe GEPATENTEERDE ONDERSCHEIDENDE KENMERK™ te schrijven. Van dat geschreeuw krijgen we hoofdpijn - en wou je niet net boos worden omdat je vindt dat we te veel reclame voor bedrijven maken? Nou, dat doen we dus niet ;)

:? Waarom reageren jullie niet op mijn post?
De meeste redacteuren werken, net als de meeste werkenden, op werkdagen (daarom heten die dingen ook zo) tussen negen en vijf. Als je 's avonds of in het weekend een vraag stelt, kan het daarom tot de volgende werkdag duren voor er een reactie komt, en die zal veelal ook niet meteen om negen uur 's ochtends worden getikt. Het spel- en tikfoutjestopic wordt wel zeven dagen per week bijgehouden en als de enige redacteur die jouw vraag kan beantwoorden, er op zondagmiddag zin in heeft, dan heb je mazzel, maar reken buiten kantooruren niet stante pede op een reactie. We lezen alles en we doen ons best om alles snel af te handelen, maar je kunt wel eens pech hebben en een dag of wat moeten wachten. Zie ook de policy.

:? Hoe werkt de nieuwssubmit?
Een linkje naar de nieuwssubmit staat vermeld rechtsbovenaan de nieuwsindex, in de Tweakers FAQ en in het sitemenu (Meer > Over Tweakers > Nieuwstip insturen).

De nieuwssubmit vraagt je allereerst om een linkje naar het door jouw ontdekte nieuws. Dat linkje wordt vergeleken met eerdere submits, zodat we automatisch dubbele meldingen kunnen tegengaan. Als je geen linkje hebt - bijvoorbeeld omdat je nog niet online hebt gezet dat je koude kernfusie aan de praat hebt - mag je ook een neplinkje invullen. Nadat de link is geaccepteerd, krijg je nog de kans om een uitgebreide toelichting in te vullen. Je suggestie komt vervolgens in de submitqueue te staan, wordt beoordeeld door een redacteur en wordt dan verwerkt tot artikel, driver- of firmwarebericht of wat dies meer zij, waarbij jouw naam boven het artikel prijkt en je een lekkere karmabonus krijgt. Of hij wordt weggegooid, want dat kan ook nog.

Met name submits die al wat ouder nieuws bevatten of die naar andere grote Nederlandse sites wijzen, maken weinig kans. Als nieuws ouder is dan 24 uur, publiceren we alleen als we vinden dat ons publiek iets écht moet weten. Zorg ook dat je zo dicht mogelijk bij de bron zit: een persbericht van een fabrikant zien we liever dan een berichtje over een digg-post over een stuk van Engadget dat het weer van Slashdot had enzovoorts. En die grapjas die ons met de nieuwssubmit opmerkzaam maakte op de Tweakers.net iPhone-app - wel, laten we zeggen dat kansloos nog zwak uitgedrukt is :) Maar toch: mocht je een nieuwtje willen submitten en twijfelen, dien 'm dan gewoon in. We hebben liever tien submits in de vuilnisbak dan dat we één keer een nieuwsje missen en heus: we stellen elke bijdrage op prijs.

:( Mijn submit is weggegooid en Jantje krijgt twee weken later de credits! Dat is geméén!
Tja, dat gebeurt af en toe. De submitqueue wordt niet door één persoon bijgehouden. Het kan dus voorkomen dat een redacteur een submit weggooit, het nieuws opnieuw wordt gesubmit en een andere redacteur het alsnog besluit te gebruiken. Vooral bij de Downloads, die niet zoals het nieuws in eerste instantie door de redactiecoördinator wordt bijgehouden, komt dat nog wel eens voor. Sorry :'( Wat vaker voorkomt is dat een artikel zónder submitter online gaat, terwijl je ons toch net op dat nieuws had gewezen - in dat geval hadden we het nieuws zelf al ontdekt en waren we er al mee aan de slag gegaan. In principe voegen we geen submitters achteraf toe.


:? Worden jullie door bedrijven betaald om aardige dingen over ze te zeggen?
Nee, nee, nee, nee, nee. De redactie wordt maar door één bedrijf betaald, en dat is de Persgroep Nederland, waar wij deel van uitmaken. De Persgroep laat ons volledig vrij om te schrijven wat we willen. We tillen enorm zwaar aan onze redactionele onafhankelijkheid en we staan niet toe dat bedrijven op wat voor manier dan ook invloed op de redactionele content uitoefenen. Nooit. Als wij iets aardigs over een bedrijf zeggen, is dat omdat we van mening zijn dat ze goed bezig zijn. Je hoeft het niet met ons eens te zijn, maar van de suggestie dat we onze onafhankelijkheid voor een paar rotcenten te grabbel gooien, worden we vrij makkelijk boos.

:{ Maar naast jullie positieve review staat een advertentie van hetzelfde product! Dat is geen toeval!
Wij kunnen het ook niet helpen dat advertentiecampagnes en reviews vaak op hetzelfde moment verschijnen - als een nieuw product uitkomt, wil de producent er aandacht voor genereren en willen wij er snel over schrijven. Dat is dus niet toevallig, maar er is geen sprake van een commercieel verband tussen beide publicaties. De redactie beslist niet over de verkoop van advertentieruimte, net zo goed als dat de salesdudes en -dudettes niks met de inhoud van onze reviews te maken hebben.

:( Ik vind die advertenties anders behoorlijk irritant!
Je bent niet alleen - maar voor ons betekent het dat we in de site kunnen investeren en ook af en toe nog een boterham kunnen eten. Een heel nare vuistregel is dat hoe slechter het met de economie gaat, hoe groter de advertenties worden - en wij moeten daar onherroepelijk aan meedoen, of de tent sluiten. We rekenen daarbij op je begrip - zonder advertenties geen Tweakers.net. Het gebruik van bannerblockers wordt door ons dan ook actief tegengegaan; als je geen ads meer wil zien, kan je een abonnement afsluiten.

Uiteraard betekent dat niet dat adverteerders hun gang kunnen gaan. Ads op onze Frontpage moeten aan diverse eisen voldoen: zo moeten ze een duidelijk zichtbaar sluitkruisje hebben, mogen ze geen geluid maken en reclame waarvan je pc volledig over de zeik gaat, vinden we ook niet goed. Indringende advertenties mogen bovendien niet te vaak getoond worden.

Eventueel kan je ook de door ons aangeboden functionaliteit wat inperken met behulp van http://tweakers.net/devicedetect - het selecteren van de B-grade heeft meestal wel een remmend effect op de aangeboden reclame, zodat je ook met je Pentium II 266 nog nieuws en reviews kan lezen.

Als je dan nog een concreet probleem hebt, horen we dat natuurlijk graag van je. We kunnen er niet altijd wat aan doen, maar we willen het wel graag weten wanneer bepaalde reclame mensen het leven zuur maakt.

Wie meer achtergrondinformatie over nut en noodzaak van advertenties op Tweakers.net zoekt, moet beslist even de uitgebreide blogpost van ACM over dit onderwerp lezen.

:D Jullie zijn een heleboel antwoorden bij de poll vergeten!
Nou, vergeten... Iedereen die een internetpoll serieus neemt, heeft een gaatje in zijn hoofd. Het belangrijkste van statistisch onderzoek is een zorgvuldige selectie van de onderzoeksgroep, en daar kunnen wij niet voor zorgen: wij zetten een poll online en merken dan wel wie er langskomt. Wie met alle geweld wil frauderen, gaat daar in slagen. We veroorloven ons dus regelmatig wat vrijheden (en een enkele keer een heleboel vrijheden) bij de keuze van de antwoorden. Als je een interessante extra optie hebt, horen we het graag, maar klachten als 'ik kon niet op geen mening stemmen!' leggen we maar naast ons neer. Stemmen is niet verplicht en, zoals dat op /. zo mooi wordt verwoord:
Don't complain about lack of options. You've got to pick a few when you do multiple choice. Those are the breaks.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee