Pinin schreef op maandag 13 december 2010 @ 15:05:
thx,
FYI de auto is helemaal roestvrij en de tijd dat Italianen roesten licht al jaaaaaren achter ons, maar je hebt wel gelijk dat elektronica een zwak punt is.
Kan ik zelf massa controleren? (ohm meten?) ik zie op de accupool geen corrosie op de massa draden.
Ik zal de startspanning meten.
Iemand vertelde ook dat verkeerde olie (te hoge/lage W-waarde) het probleem kan veroorzaken, het is wel gekomen sinds de kou is toegetreden.
Als de startspanning wel rond de 12V blijft kan ik dan uitgaan dat de startmotor goede conditie is?
Oxidatie die ik bedoel, zit niet op het plaatwerk, maar op de contacten van de carrosserie. Bij elke auto (zelfs de oerdegelijke Duitsers en Zweden) vormt dit een risico, puur door elektrolyse. Kijk naar een gemiddelde Renault Megane uit de eerste helft van 2000 en hoe vaak daarvan de verlichting mee knippert met de richtingaanwijzer of remlichten.
Bekende punten hiervoor bij vrijwel elke auto, is o.a. corrosie op de contacten van de massakabel van de motor. Deze zit vaak onder op het blok, waar water en troep tegenaan komt, en wat onder rijden warm wordt.
Massa controleren is vrij makkelijk. Je sluit één van de meetdraden van een multimeter aan op de min-pool van de accu, en met de andere pen meet je de weerstand tussen de pool en bijv. het motorblok. Deze moet zo dicht mogelijk bij de 0 Ohm liggen. Omdat de startmotor de massa met het motorblok deelt, is het ook genoeg om de weerstand tussen motor en accu te meten. Deze mag hooguit een paar Ohm bedragen (zodra er een probleem is met oxidatie, schiet de weerstand vrij snel omhoog naar enkele 10-tallen of meer Ohms, dus dat zie je snel genoeg).
De olie kan ook meespelen. Door de lagere temperaturen is de olie dikker, wat meer weerstand met zich meebrengt. Maar dit is alleen een probleem als de motor echt helemaal is afgekoeld. Als je binnen een paar uur weer een moeilijk startende auto hebt, is de olie nog niet de boosdoener. Het duurt namelijk bijna een dag voor een motorblok volledig is afgekoeld tot de omgevingstemperatuur.
Het lastige is alleen dat het op afstand een beetje moeilijk in te schatten is wat het probleem zou kunnen zijn. Door de lage temperaturen spelen er meer factoren mee waarom een motor minder goed wil starten (benzine verdampt minder makkelijk, olie is dikker, speling en toleranties in een motor zijn anders, visco-koppeling tussen motor en versnellingsbak heeft meer weerstand, accu is zwakker).
Mijn auto protesteert op het moment ook wat meer, ondanks een pas 2 jaar oude startmotor en 1 jaar oude a-merk (Bosch) accu.
!null schreef op maandag 13 december 2010 @ 15:57:
@deepbass909, na 6 jaar zou er nog niet zoveel mis moeten zijn, zeker niet qua roest.
[...]
Ook bij een automaat trap je doorgaans de rem in, of zet je hem in z'n vrij voordat je de motor start. In principe zou dat qua weerstand niks uit moeten maken ten opzichte van een handbak.
Niet helemaal waar. Tenzij het een volledige robotbak met koppeling is, zit er een koppelomvormer op, die altijd meer weerstand geeft dan een normale koppeling. Hoe de DFN-bak van Lancia werkt, weet ik niet.
[...]
De accu's aangeraden voor deze auto varieren van 42Ah t/m 54Ah. De TS heeft nu een accu gekregen van 42Ah, lijkt me duidelijke zaak.
Maar goed, start de auto eens. Sluit daarnaa een lopende auto aan met startkabels, start hij dan ineens veel feller dan is het wel de accu, start hij net zo langzaam, dan is het de startmotor.
Overigens kun je de startmotor tijdens het starten ook tikken geven, kijken of je dan mechanisch gerommel hoort. Maar dat is moeilijk om te timen als de auto ook daadwerkelijk nog start.
Hij zal altijd feller starten

Bij voeding van een lopende motor zakt de spanning veel minder in, omdat die motor zal reageren op de verhoogde belasting en harder gaat lopen.
Hoewel ik betwijfel of dit echt een probleem zou zijn, ben ik wel benieuwd naar welke accu er nu precies in ligt. Er zit een wereld van verschil tussen de goedkoopste b-merk accu en een premium uitvoering van een merk als Varta. Startstroom is vooral van belang bij zware motoren (diesels, grote cilinderinhoud, veel cilinders), en de 4-cilinder 1.4 van de TS is dat niet echt te noemen.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier