Lisadr schreef op donderdag 09 december 2010 @ 13:22:
[...]
Op dit moment heeft kabel een beperking van 400mbit down en 108mbit up, maar in de toekomst kan dit sneller. Uiteindelijk kan kabel het niet winnen van glasvezel die momenteel 2500 mbit down en 300mbit up mogelijk maakt.
Kabel gaat zeker nog 10 jaar meer, maar daarna moet alles toch over op Glasvezel (of een andere techniek).
Die 400/108 van kabel klopt, dat is wat op dit moment de EuroDOCSIS3 standaard definieert - maar het is al gelukt met huidige apparatuur (iirc dezelfde Cisco EPC3925 modems die Ziggo en UPC gebruiken) een stuk meer te halen door extra kanalen bij te schakelen, met 32 kanalen kun je 1.3Gb/s download realiseren met behoud van 36 analoge zenders (Zwitersland heeft wat strengere regels mbt verplichte doorgifte - wat wil je met 4 officiele talen

), en als je alle analoge en DVB-meuk weg zou schoppen en er een all-IP pipe van zou maken kun je 4Gb/s over die coaxkabels kunnen pompen. Het blijft een gedeeld medium, dus je zou nooit een enkele gebruiker 4Gb/s kunnen geven, maar >1Gb/s is prima te doen.
Achilleshiel van coax is en blijft de upload. Omdat de signalen - en dus de ruis - van tientallen tot honderden modems samengevoegd moeten worden kun je lang niet zo strak moduleren als in de download, en door keuzes die gemaakt zijn in de tijd dat coax alleen voor analoge radio en TV gebruikt werd is het erg moeilijk om bandbreedte boven de 65MHz te gebruiken voor extra upload. Dat alles gezegd hebbende, stel je zou de nodige filters vervangen en daarmee de radiokanalen tot 116MHz inpikken voor upload, dan kom je uit op zo'n 275Mb/s bruikbare bandbreedte, wat >100Mb/s per gebruiker haalbaar maakt.
Kortom, als de kabelaars all-IP zouden omarmen is het mogelijk om met bestaande modulatietechnieken 1Gb/s down en 100Mb/s up te bieden.
Punt is alleen dat dat zeker niet binnenkort gaat gebeuren - er is een te grote 'legacy' van mensen die gewoon analoge TV en radio willen en dat zelfs zien als argument om voor de (marginaal duurdere) kabel te kiezen dan voor alternatieven. Zelfs mensen die digitale TV hebben over de kabel hebben vaak een tweede TV of radio nog analoog aangesloten. Die mogelijkheid wegnemen zou commerciele zelfmoord zijn voor de kabelaars, of ze moeten rare sprongen maken zoals Caiway die weliswaar analoog eruitgeknikkerd heeft, maar vervolgens zowel DVB-C als DVB-T erover doet, wat dus nog verder weg is van all-IP dan waar ze vandaan kwamen
Maar goed, over 10 jaar is dit wel het beeld: all-IP en 1000/100 per gebruiker, waar dan wel IPTV vanaf gaat, maar goed, al kijk je 5 HD uitzendingen tegelijk, dat vreet niet meer dan 100Mb/s. Dat blijft minder dan de 10Gb/s die je over glas in theorie kan halen, maar doet voor de gemiddelde gebruiker niet onder voor de 1Gb/s symmetrisch wat hoogstwaarschijnlijk is waar je met glas bent. Het verschil zit'm dan net zo goed als nu in de upstream. Als een hoge uploadsnelheid belangrijk is, zal glas altijd superieur blijven aan coax of DSL. Punt is alleen dat voor 99% van gebruikers dat niet doorslaggevend is. Oftewel de concurrentie blijft ook in de toekomst vooral gaan over prijs, service en downloadsnelheid.
Plus ca change... 
Want? Het gaat om eentjes en nulletjes, het is voor de eindgebruiker totaal irrelevant wat achter de aansluiting zit waar die eentjes en nulletjes in gaan en uit komen.
DSL is nog lang niet dood, daar waar FTTC (DSLAM op straatniveau) daadwerkelijk uitgerold is zie je mensen snelheden halen die prima kunnen concurreren met glas (in de downstream dan) en coax. 50/5 is niet indrukwekkend vergeleken met alle >100Mb/s geweld, maar de meeste mensen zitten ook bij coax en glas op lagere snelheden, dus voor die grote massa is het een valide keuze. Als je kijkt naar de toekomst zie ik beloftes van 200Mb/s op DSL. Natuurlijk haal je dat alleen op korte afstand van de DSLAM, maar met FTTC komt dat voor veel mensen (letterlijk) dichterbij.
Beatboxx schreef op zaterdag 10 december 2011 @ 22:23:
Trouwens, speedtest.net werkt de laatste tijd steeds minder. Ik heb 120/10Mbit/s van ziggo. Met Filezilla vanaf de server van m'n werk (1Gbps) download ik 1GB in zo'n 80 seconden. 1024MB/80s = 12,8MB/s. Toch best redelijk! Speedtest.net geeft maar 70Mbps aan, maar da's dus omdat hun servers het niet trekken!
Speedtest.net runt zelf geen servers, hun (Ookla) software draait bij derden op servers. Sommige servers zijn inderdaad nogal brak (Portugaal en Capelle bijv), andere zijn structureel goed (bijv Naaldwijk). Je weet hopelijk dat je zelf kunt kiezen op welke je test? Let daar eens op

Opmerkelijk. Ik lees dat ze het met EuroDOCSIS3 doen, dan vraag ik me af hoe ze in vredesnaam die 100Mb/s up per gebruiker kunnen bieden op moment dat de theoretische max upload voor een heel segment 108Mb/s is, en dat al 4 kanalen van 6.4MHz met 64QAM modulatie vereist, wat zowel qua fysieke bandbreedte als qua ruis nogal uitdagend is. Het zou me verbazen als mensen met 100/100 het daadwerkelijk halen...
Buiten dat is UPC natuurlijk wel een monopolist en die positie buiten ze al jaren uit net als andere kabelaars.
Uitzonderingen hierop zijn zeldzaam, Harderwijk is een positief voorbeeld waar de kabel wel voor een deel open staat voor andere partijen.
Het is bij glasvezel echter ook oppassen dat hier geen monopolie ontstaat.
KPN heeft een erg grote vinger in de pap, niet alleen bij de aanleg maar ook bij de exploitatie.
Reggefiber is al bijna van KPN en andere grote investeerders, en veel aanbieders zijn ook al van KPN of worden overgenomen door KPN.
Dat is geen goede ontwikkeling ondanks dat er ook concurrentie toegelaten wordt.
Dat laatste is vooral belangrijk, door concurrentie ontstaan er meerdere diensten en concurreert men ook op prijs.
Oneens. Dit hele topic bewijst dat er wel degelijk concurrentie is tussen de fysieke infrastructuren
Als er echt een monopolie zou zijn zou er niets te kiezen zijn en zouden de monopolisten de moeite niet hoeven doen te adverteren. De eerste de beste abri toont dat dat niet het geval is.
Wat me sowieso opvalt bij glasvezel is dat juist de netwerken zonder concurrentie *op* glas de beste aanbiedingen hebben. Neem XMS als voorbeeld daarvan - erg scherpe prijzen en goede producten. Als ik daarentegen zie wat er allemaal hier in A'dam aangeboden wordt op de 'open' vezel laat het me behoorlijk koud.
Liever een levendige concurrentie tussen goede VDSL2+, kabelboer en glasvezelboer, dan een lamme en te dure open glasvezel die slecht concurreert met de andere twee.