Toon posts:

[ubuntu 10.10] Grub onzichtbaar

Pagina: 1
Acties:

Onderwerpen


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Hey,
ik heb gister weer eens ubuntu op de netbook gezet om eens mee te spelen in dualboot. Om de een of andere reden blijft Grub echter onzichtbaar bij het opstarten en kan ik dus niet meer naar Windows XP. Hij flikkert even in een seconde voorbij, maar er is geen mogelijkheid dit scherm te laten staan en een ander OS te kiezen.

Het vreemde is dat mijn grub file gewoon goed geconfigureerd staat volgens mij:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
Het staat dus volgens mij goed ingesteld; ik zou 10 seconden Grub in beeld moeten zien bij het opstarten. Als ik met update-grub de boel refresh herkent hij ook prima de Windows XP partitie. Alleen: ik zie er dus niks van bij booten. Hoe kan dit?

[Voor 10% gewijzigd door DeNachtwacht op 09-11-2010 17:07]


  • Nvidiot
  • Registratie: mei 2003
  • Laatst online: 24-09 16:42

Nvidiot

notepad!

Zet GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET eens op false?
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275

What a caterpillar calls the end, the rest of the world calls a butterfly. (Lao-Tze)


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Al geprobeerd, doet niks.

Ik kom met die handleiding niet veel verder; heel veel kennis heb ik ook niet van dit soort zaken. Sowieso baal ik er weer een beetje van dat ik weer een middag bezig moet zijn in een commandline om even een bootloader aan te passen. Microsoft goot deze feature in een GUI in windows '95...

[Voor 43% gewijzigd door DeNachtwacht op 09-11-2010 17:18]


  • Tadream
  • Registratie: augustus 2002
  • Laatst online: 23-09 18:10
Linkershift toets inhouden bij opstarten.
Wellicht dat je daar nog het eea kan instellen.
Kom er eigenlijk nooit aan, dus weet niet wat de juiste instellingen zijn voor die 10 sec.

  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Ook dit werkt niet.

Echt heel vreemd aangezien ik letterlijk nog niets aan het OS gedaan heb (behalve updates installeren)

  • DutchNutcase
  • Registratie: augustus 2005
  • Niet online

DutchNutcase

E = mc^2

Heb je na het aanpassen van je GRUB config ook nog
sudo update-grub
uitgevoerd?

Luctor et Emergo || specs


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Ja.

De shift toets werkte trouwens ook niet toen ik nog niks had aangepast.

  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Is nu de Esc toets. Dan krijg je 't menu. Als je overigens XP al had en je hebt een dual boot gemaakt, MOET grub opkomen. Doet hij 't niet, dan is je dual boot mislukt en heeft de installatie niet je XP gevonden. Dat kan je verifiëren door update-grub te draaien, dan zie je welke OS-en er gevonden worden.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Vaag... de esc werkt ook niet.

En hij detecteert mijn windows xp dus wel gewoon;
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.35-22-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Microsoft Windows XP Home Edition on /dev/sda1
done

  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Hier mijn /etc/default/grub waarbij ik wel gewoon een menu heb:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=false
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1280x1024

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

Je kan de GRUB_GFXMODE negeren, dat is de resolutie die Grub gebruikt voor weergave. Standaard is dit 640x480.
Als je overigens goed kijkt, is je fout dat je de waarde GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=false niet hebt aangepast, zoals eerder aangegeven. En een timeout voor instellen. Whatever, als je de mijne overneemt, zou je een menu moeten krijgen.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Helaas, gecopy-pasted, sudo grub-config gedaan maar mooi geen resultaat.

Ik zie een korte flash van het bootmenu (niet grafisch) die meteen doorschiet.

Het gaat btw om de netbook remix (en ja, van je code heb ik de resolutie veranderd naar 640x480.

Wat een vaag probleem :S

  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Is er niemand die een idee heeft hoe ik dit op los?

Ik baal er stevig van want kan nu dus al 3 dagen niet meer bij mijn windows bestanden.

  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Had je nou grub-config gedraaid, of update-grub na het bewerken van /etc/default/grub met mijn inhoud? De laatste moet je juist doen, dan worden de wijzigingen pas doorgevoerd. Ik begrijp echt niet waarom 't niet zou werken bij je.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • lamko
  • Registratie: december 2001
  • Laatst online: 12-09 23:01
Als je er geen verstand van hebt of niet weet hoe je naar een oplossing kunt zoeken is het denk ik gewoon makkelijker om de Windows ntldr bootloader er weer op te zetten. Ook al zou je prima bij je ntfs bestandssysteem kunnen komen en dus ook bij je bestanden. Owja als grub niet voor je werkt kun je altijd nog een andere bootloader kunnen proberen.

And this !! Is to go even further beyond!!!


  • Crakie
  • Registratie: augustus 2006
  • Laatst online: 30-08 21:48

Crakie

I want my board back, Lance

Grub heeft een maillist voor support e.d. Ik werd daar destijds heel prettig geholpen. Spit wel eerst hun archieven door.

Strength Strategies


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
lamko schreef op woensdag 10 november 2010 @ 19:13:
Als je er geen verstand van hebt of niet weet hoe je naar een oplossing kunt zoeken is het denk ik gewoon makkelijker om de Windows ntldr bootloader er weer op te zetten. Ook al zou je prima bij je ntfs bestandssysteem kunnen komen en dus ook bij je bestanden. Owja als grub niet voor je werkt kun je altijd nog een andere bootloader kunnen proberen.
De grap is dat ik ubuntu over mijn win xp usb installatie heb gezet en ik hier geen installer meer heb van windows. het is een netbook, dus cdrom werkt niet vandaar.

En nogmaals voor de duidelijkheid; ja ik heb dus nu de grub config zoals die hierboven staat. En ja die is met update-grub gewoon goed geinstalleerd, waarbij winXP ook herkend wordt. Snap er niks van waarom het niet werkt.

Wat een hoop ellende voor een korte poging ubuntu weer es te testen :(

[Voor 4% gewijzigd door DeNachtwacht op 10-11-2010 22:28]


  • jbhc
  • Registratie: juli 2007
  • Laatst online: 00:11
misschien moet je deze lijn:

GRUB_GFXMODE=1280x1024

veranderen in een resolutie de je scherm ondersteund?

  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Heb ik inderdaad al gedaan. Staat op 640x480 nu.

Weet iemand een goede howto hoe ik een andere bootloader dan die van ubuntu op mijn pc krijg?

  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Oorspronkelijk is de resolutie commentaar. Misschien dat het problemen geeft. Wat je ook eens kan doen is /boot/grub/grub.cfg bekijken. Post het anders hier zodat wij 't kunnen bekijken.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#

### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
if [ -s $prefix/grubenv ]; then
set have_grubenv=true
load_env
fi
set default="0"
if [ "${prev_saved_entry}" ]; then
set saved_entry="${prev_saved_entry}"
save_env saved_entry
set prev_saved_entry=
save_env prev_saved_entry
set boot_once=true
fi

function savedefault {
if [ -z "${boot_once}" ]; then
saved_entry="${chosen}"
save_env saved_entry
fi
}

function recordfail {
set recordfail=1
if [ -n "${have_grubenv}" ]; then if [ -z "${boot_once}" ]; then save_env recordfail; fi; fi
}

function load_video {
insmod vbe
insmod vga
}

insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos2)'
search --no-floppy --fs-uuid --set eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3
if loadfont /usr/share/grub/unicode.pf2 ; then
set gfxmode=640x480
load_video
insmod gfxterm
fi
terminal_output gfxterm
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos2)'
search --no-floppy --fs-uuid --set eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3
set locale_dir=($root)/boot/grub/locale
set lang=nl
insmod gettext
if [ "${recordfail}" = 1 ]; then
set timeout=-1
else
set timeout=5
fi
### END /etc/grub.d/00_header ###

### BEGIN /etc/grub.d/05_debian_theme ###
set menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=black/light-gray
### END /etc/grub.d/05_debian_theme ###

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos2)'
search --no-floppy --fs-uuid --set eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3
linux /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic root=UUID=eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3 ro
initrd /boot/initrd.img-2.6.35-22-generic
}
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic (recovery mode)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos2)'
search --no-floppy --fs-uuid --set eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3
echo 'Loading Linux 2.6.35-22-generic ...'
linux /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic root=UUID=eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3 ro single
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd.img-2.6.35-22-generic
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
menuentry "Memory test (memtest86+)" {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos2)'
search --no-floppy --fs-uuid --set eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3
linux16 /boot/memtest86+.bin
}
menuentry "Memory test (memtest86+, serial console 115200)" {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos2)'
search --no-floppy --fs-uuid --set eaeea05d-5031-40b6-9de2-23aafe3a48b3
linux16 /boot/memtest86+.bin console=ttyS0,115200n8
}
### END /etc/grub.d/20_memtest86+ ###

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Microsoft Windows XP Home Edition (on /dev/sda1)" {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set e05467d55467acca
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
### END /etc/grub.d/40_custom ###

### BEGIN /etc/grub.d/41_custom ###
if [ -f $prefix/custom.cfg ]; then
source $prefix/custom.cfg;
fi
### END /etc/grub.d/41_custom ###
Ben heel benieuwd of iemand hier iets in ziet. Bedankt alvast iig.

  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Niemand die een idee heeft?

  • jbhc
  • Registratie: juli 2007
  • Laatst online: 00:11
Heb je de tab eigenlijk al geprobeerd tijdens het booten? Want dat is de toets die bij mijn installatie grub laat zien......

  • Wolfboy
  • Registratie: januari 2001
  • Niet online

Wolfboy

ubi dubium ibi libertas

Weet je wel voor 100% zeker dat je grub2 gebruikt en niet grub1 ofzo?

Heb je bijvoorbeeld een /boot/grub/menu.lst staan?

Blog [Stackoverflow] [LinkedIn]


  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Gast, heb je dit topic wel gelezen? Kijk eens naar de config die hij heeft gepost, ziet dat uit als grub legacy of grub2? Er wordt overigens ook niet meer gevraagd of je de oude grub wilt gebruiken tenzij je de alternatieve installatie pakt en ik betwijfel of de TS dat heeft gedaan.

Het enige wat ik zie en begrijp van de config en scripts en wat dan ook, is dat er geen nieuwe waarde wordt aangegeven 'recordfail'. Hierdoor komt de timeout op -1 ipv 5, maar dat kan ook weer beteken dat het menu wordt weergegeven zonder timer en zo blijft staan.

Waar ik ook aan zit te denken is dat de timer klaar is voordat je 't menu überhaupt ziet. Mijn timeout staat op 5 (die heb je overgenomen) en als ik grub eindelijk heb, heb ik nog iets van 3 of 2 seconde over. Druk eens op de pijltjes toets als je de POST voorbij bent (dus 't eerste beeld tijdens het opstarten weggaat). Of je verhoogt de timeout naar wat meer, zoiets als 10 of 15 seconden.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • Wolfboy
  • Registratie: januari 2001
  • Niet online

Wolfboy

ubi dubium ibi libertas

Hero Of Time schreef op zaterdag 13 november 2010 @ 00:16:
Gast, heb je dit topic wel gelezen? Kijk eens naar de config die hij heeft gepost, ziet dat uit als grub legacy of grub2? Er wordt overigens ook niet meer gevraagd of je de oude grub wilt gebruiken tenzij je de alternatieve installatie pakt en ik betwijfel of de TS dat heeft gedaan.
Iets rustiger mag ook wel hoor...

Ik doel op een grub installatie _naast_ grub2, aangezien het wijzigen van de config niet helpt is een mogelijke conclusie dat het verkeerde bestand gewijzigd wordt.

Blog [Stackoverflow] [LinkedIn]


  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Lijkt mij sterk, er is een dependency conflict tussen die twee. Het is dus onmogelijk om dat voor elkaar te krijgen, tenzij je een van de twee handmatig compileert en dat lijkt mij stug dat de TS dat heeft gedaan.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Hero Of Time schreef op zaterdag 13 november 2010 @ 11:48:
Lijkt mij sterk, er is een dependency conflict tussen die twee. Het is dus onmogelijk om dat voor elkaar te krijgen, tenzij je een van de twee handmatig compileert en dat lijkt mij stug dat de TS dat heeft gedaan.
Uiteraard niet. Ik had ook al gezegd dat het een fresh install was en dat ik er verder niks aan heb gedaan.

Probleem blijft bestaan, gok dat het een kernelbug is icm mijn netbook (medion akoya e1210). Ik ga met windows ff een nieuwe mbr erop zetten, maar mocht iemand nog andere ideeën hebben hoor ik ze alsnog graag ;). Ook voor een volgend iemand die er tegenaan loopt en in dit topic een oplossing zoekt.

[Voor 6% gewijzigd door DeNachtwacht op 13-11-2010 12:40]


  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

En de timeout verhogen werkte ook niet?

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • jbhc
  • Registratie: juli 2007
  • Laatst online: 00:11
Je zou natuurlijk een alternate install kunnen doen en dan voor grub 0.9 / lilo kunnen kiezen :)

  • Wolfboy
  • Registratie: januari 2001
  • Niet online

Wolfboy

ubi dubium ibi libertas

Hero Of Time schreef op zaterdag 13 november 2010 @ 11:48:
Lijkt mij sterk, er is een dependency conflict tussen die twee. Het is dus onmogelijk om dat voor elkaar te krijgen, tenzij je een van de twee handmatig compileert en dat lijkt mij stug dat de TS dat heeft gedaan.
Het hoort niet te kunnen maar ik heb het na een upgrade zowel bij m'n werkstation als m'n laptop gehad. Ubuntu wil het nog weleens slopen iig...
DeNachtwacht schreef op zaterdag 13 november 2010 @ 12:39:
Probleem blijft bestaan, gok dat het een kernelbug is icm mijn netbook (medion akoya e1210). Ik ga met windows ff een nieuwe mbr erop zetten, maar mocht iemand nog andere ideeën hebben hoor ik ze alsnog graag ;). Ook voor een volgend iemand die er tegenaan loopt en in dit topic een oplossing zoekt.
De kernel heeft er niets mee te maken aangezien die pas _na_ grub ingeladen wordt.

Probeer voor de zekerheid eens de timeout te verhogen naar 60 seconden oid. en doe een grub reinstall.

Dus, iets als dit om voor 100% zeker te weten dat je de goede bestanden aan het veranderen bent
grub-install /dev/sda

[Voor 44% gewijzigd door Wolfboy op 14-11-2010 01:28]

Blog [Stackoverflow] [LinkedIn]


  • DeNachtwacht
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 25-09 01:16
Gedaan. Resultaat: 0
Nog even voor de duidelijkheid; het probleem was er al DIRECT na een FRESH INSTALL. Pas daarna ben ik gaan rommelen aan de configuratiebestanden, zonder resultaat. Er zit dus gewoon ergens hardwarematig iets fout op deze netbook.

Ik ben nu aan het proberen in ubuntu een bootable USB schijf met daarop dos te maken, zodat ik met behulp van fixmbr de boot manager van windows terug kan zetten. Iemand een idee hoe ik dat doe?

[Voor 5% gewijzigd door DeNachtwacht op 15-11-2010 20:01]


  • Wolfboy
  • Registratie: januari 2001
  • Niet online

Wolfboy

ubi dubium ibi libertas

Als je terug wil naar windows dan is het misschien makkelijker om Grub zo in te stellen dat die standaard je Windows systeem boot in plaats van je Linux systeem?

Simpelweg even de default parameter veranderen dus :)

Blog [Stackoverflow] [LinkedIn]


  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 25-09 14:45

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Makkelijkste is om de OS prober in /etc/grub.d/ te verplaatsen naar een nummer voor Linux. Standaard is 't 30_os-prober, maak er 07_prober van en Windows staat op entry 0. Update-grub en je moet dan direct naar Windows booten.
Nummers kunnen overigens iets anders zijn, ik heb een upgrade uit 10.04 naar 10.10 gedaan. Ik meen mij te herinneren dat 't bij een clean 10.10 iets anders is.

Commandline FTW | Tweakt met mate

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee