Voor het berekenen van de kostprijs gaat de NS uit van de kortste theoretische afstand tussen begin- en eindstation, zonder te kijken naar de daadwerkelijke dienstregeling (route treinen ; soort trein stoptrein/sneltrein/intercity).
Soms mag je via 2 of meer verschillende trajecten reizen. Dit is het geval als je via een andere route dan de kortst mogelijke route sneller op je eindbestemming aankomt (dat kan voor een bepaalde reis altijd zo zijn, of alleen afhankelijk van het tijdstip van reizen), of als je minder moet overstappen. Dan mag je die trein ook nemen.
Bijvoorbeeld:
van Breda naar Amsterdam. Dit kan via:
- [1a] Dordrecht-Rotterdam-DenHaag-Leiden-Haarlem (geen overstap, 136 eenheden)
- [1b] Dordrecht-Rotterdam-DenHaag-Leiden-Schiphol (1 overstap, 133 eenheden)
- [2] Tilburg-DenBosch-Utrecht (1 of 2 overstap; 130 eenheden)
Ook al is de reisafstand niet precies gelijk, je betaalt altijd voor de kortst mogelijke afstand tussen Breda en Amsterdam (130 eenheden).
[2] is zowel de kortste afstand als ook de snelst mogelijke verbinding, maar als [1a] of [1b] de eerstvolgende trein is die gaat dan ben je daarmee sneller op je eindbestemming dan wachten op de eerstvolgende [2] dus mag je die ook nemen.
[1a] vertrekt gelijk met [1b] maar doet er 10 minuten langer over, dus [1a] komt nooit eerder aan dan [1b], maar omdat je bij [1a] niet/minder hoeft over te stappen mag je die ook nemen (dus ondanks zowel langere reistijd als langere afstand).
Bij het reizen via een andere route dan de kortst mogelijke afstand mag je je eindbestemming niet passeren (met intercity/sneltrein) om daarna weer 1 of 2 stations terug te gaan (langs dezelfde route) met een stoptrein. Als je dit toch wilt, dan moet je een via kaartje kopen (en omdat de minimale reisafstand groter wordt is zo'n kaartje dan ook duurder).
De enige uitzondering is als er geen andere mogelijkheid is. Dit is het geval bij
Ede-Wageningen -> Maarn. Ondanks dat er een korte directe spoorrails ligt tussen beide stations rijden er op dit traject geen stoptreinen! In Maarn stopt alleen de stoptrein Driebergen-Zeist <-> Rhenen. Dus de reizigers tussen Ede-Wageningen en Maarn hebben de pech dat er geen directe dienstregeling tussen beide stations is, daardoor zijn de veel langer onderweg t.o.v. een dienstregeling waarbij er wel een directe verbinding zou zijn, maar ze betalen gewoon het normale tarief van E4,00 alsof er wel een directe route mogelijk zou zijn (en niet van de werkelijk route die ze moeten nemen en eigenlijk E7,10 kost). Dus gelukkig hebben zij niet dubbel pech.

- Ede-Wageningen -> Driebergen-Zeist. Afstand is 7+14+8=29 eenheden, dus prijs is E5,20
- Ede-Wageningen -> Maarn Afstand is 7+14=21 eenheden, dus prijs is E4,00
- Ede-Wageningen -> via Driebergen-Zeist -> Maarn Afstand is 7+14+8+8=37 eenheden, dus prijs is E7,10
De eerste reis is niet duurder, maar dat is juist het normale tarief
Je mag alleen voor E4,00 van Ede-Wageningen naar Driebergen-Zeist als je daarna doorreist naar Maarn. Maar omdat je onderweg mag uitstapen (om een reis later op de dag voort te zetten) is dit met een papieren kaartje niet te controleren. Bij de ov-chipkaart moet je dus wel in Maarn uitchecken.
Als variatie hierop:
Als je van Veenendaal-DeKlomp naar Utrecht wilt, dan kun je ook een kaartje kopen Veenendaal-DeKlomp -> Maarn (twee naast elkaar gelegen stations maar er is geen trein die zowel in Veenendaal-DeKlomp stopt als in Maarn). Deze reis gaat namelijk altijd via Utrecht. Dat kost maar E3,00 i.p.v. E6,00. Dus 50% korting
Dordrecht -> Amsterdam Amstel
De reden dat je van Dordrecht via Amsterdam Centraal naar Amsterdam Amstel mag reizen is afhankelijk van het vertrektijdstip (1) of (2)
(1) omdat je via Amsterdam Centraal toch eerder op je eindbestemming aankomt, dan indien je zou wachten op de trein met een kortere reisafstand.
(2) omdat je minder hoeft over te stappen, dan indien je zou wachten op de trein die eerder op de eindbestemming aankomt.
Als je vanuit Dordrecht naar Amsterdam Centraal wilt kun je dus in dit geval goedkoper uit zijn als je kiest voor Amsterdam Amstel als eindbestemming. Maar ook hier kan dit alleen met een papieren kaartje, want als je met de ov-chopkaart niet verder reist dan Amsterdam Centraal dan kun je nooit bij Amsterdam Amstel uitchecken.
Maar terugkomend op de uitdaging in de topicstart...
Afstanden tussen stations zijn gemakkelijk in te voeren (zie eerder geposte link naar tarief eenheden), maar alle mogelijke reizen (reisduur, aankomsttijden vanaf elk vertrektijdstip) tussen een groot aantal stations uitzoeken wordt lastig als je de complete dienstregeling niet hebt. Dus je moet het aantal mogelijke kandidaat eindstations zo klein mogelijk maken, zodat je maar van enkele kandidaat stations de dienstregeling hoeft uit te zoeken.
Je moet dus op zoek gaan naar stations (X) in de buurt van jouw doelstation die voldoen aan de onderstaande voorwaarden:
- afstand vanaf het opstapstation naar station X moet korter zijn dan naar jouw doelstation
- een van de mogelijke routes naar station X moet lopen via jouw doelstation. Maar omdat dit dan niet het kortste traject is moet die reis dan wel sneller zijn (reisduur, aankomsttijd) of minder overstappen hebben t.o.v. het kortste traject. Je mag hierbij onderweg de eindbestemming niet passeren; tenzij er op het traject dat je neemt en waarbij je je eindbestemming voorbij rijdt geen stoptrein rijdt (en wel sneltrein of intercity).
[
Voor 19% gewijzigd door
marrabel op 09-11-2010 00:48
]