Met de huidige opzet zijn ze
qua werking vooral een concurrent voor sites als beslist.nl en vergelijk.nl. Bij bijvoorbeeld de pricewatch en kieskeurig kan je in ieder geval nog gedetaileerder producten vergelijken, ipv enkel de prijzen van producten met een vergelijkbare naam bij elkaar tonen.
De vraag daarbij is dan wel of de gebruiker daar ook echt een boodschap aan hebben. Degenen die domweg de laagste prijs voor een specifiek product willen weten kunnen, hoeven wellicht alleen maar die beste aanbieding te zien te krijgen. Een belangrijke meerwaarde, als je reeds een product hebt uitgezocht, is natuurlijk de mogelijkheid om reviews van de winkels en/of het product te zien. Maar die gaat Google vast aggregeren vanuit andere bronnen (zoals o.a. de diverse winkels en vergelijkingssites).
Wat het wat in potentie oneerlijk maakt is dat Google dus profiteert van onder andere verschillende vergelijkings- en consumentensites - ze halen de reviewscores tenslotte van o.a. die sites - maar daarbij wel hun eigen shopping/productsearchresultaten boven de meeste normale zoekresultaten uit laten komen.
Daarmee ontstaat bovendien de situatie dat Google een nog directer financieel belang krijgt bij het tonen van 'relevante alternatieven', althans, ik ga er maar vanuit dat ze geld krijgen voor de clickouts via de shopping resultaten. En dat die eigen shoppingresultaten dan zelfs gaan concurreren met de huidige adsense resultaten die ze rond de zoekopdracht tonen.
Hoedanook, het zal afwachten worden hoe bruikbaar hun vergelijker wordt. En dus ook wat het doet met de pricewatch en andere concurrenten. Ik verwacht dat de wat kalere vergelijkers hier sneller last van gaan krijgen dan de wat uitgebreidere.