Toon posts:

Probleem met 2 verschillende RAM-snelheden

Pagina: 1
Acties:

  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Ik heb wat nieuwe RAM besteld, namelijk OCZ DIMM 4 GB DDR3-1333 Kit (Light-Retail, OCZ3G1333LV4GK, Gold LV). Ik nam te snel aan dat het dezelfde RAM was als ik al had, namelijk OCZ DIMM 4 GB DDR3-1066 Kit (OCZ3G10664GK).

Ik heb dus die 4 RAM-plaatjes toch maar in mijn systeem gegooid, maar het loopt er onstabiel en crasht na enkele minuten. Ik ben zeker geen expert aan het tweaken van de timings, maar heb toch wat pogingen ondernomen die allemaal faalde. Misschien kan hier iemand mij helpen om juiste, stabiele, timings door te geven of is het beter dat ik de RAM gewoon terugzend?

Dus RAM die in het systeem zat is draait op 1066 mhz en 7-7-7-16 terwijl de nieuwe draait op 1333 mhz en 9-9-9-20.

  • TERW_DAN
  • Registratie: juni 2001
  • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

Noaxs schreef op woensdag 20 oktober 2010 @ 23:10:
Dus RAM die in het systeem zat is draait op 1066 mhz en 7-7-7-16 terwijl de nieuwe draait op 1333 mhz en 9-9-9-20.
Nee, zo werkt dat niet. Het geheugen bepaalt de snelheid niet, dat doet de geheugencontroller. En als die de SPD goed uitleest zal hij dus nooit hoger dan 1066MHz klokken met de bijbehorende timings.

Controleer eens of deze zo ingesteld staan dat de traagste DIMM ze aankan.

Wat verder mogelijk nog belangrijker is, is het voltage. Ik weet niet wat voor systeem je hebt (vermeld even de specs aub), maar bij 4 DIMMen kan dat nog wel eens te heftig zijn voor je memcontroller op het standaard voltage. Gooi je deze met 0.1V omhoog kan het een stuk stabieler draaien. Hetzelfde geldt voor de DIMMen zelf, zorg ervoor dat die op het juiste voltage staat, dat scheelt een bak instabiliteit.

30" monitor te koop


  • Nielson
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 10:28
Snelheid en timings instellen op 't langzaamste type. Let er op dat je ook de juiste geheugenspanning instelt (erg belangerijk bij ozc).

  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Gigabyte P55M-UD2 Socket 1156 LGA (laatste versie bios)
Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz (quadcore)

Heb er momenteel DDR3-SDRAM PC3-10700 (667 MHz) - [DDR3-1333] in zitten 9-9-9-20, die draaien stabiel, maar dan wel zonder de andere RAM :( Zit al hele dag te testen en versteken dat ik het momenteel even allemaal moe ben. Als ik de 4 geheugen in plaats met alles op auto draait hij op 1066 Mhz, maar loopt erg onstabiel.

Zie net dat de *nieuwe* RAM op 9-9-9-21 draait momenteel.

Alvast bedankt voor de replies, maar kun je wat duidelijker zijn naar welke specs je precies wilt? Ben niet ervaren op vlak van RAM :(

  • TERW_DAN
  • Registratie: juni 2001
  • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

Terw_Dan schreef op woensdag 20 oktober 2010 @ 23:14:
Wat verder mogelijk nog belangrijker is, is het voltage. Ik weet niet wat voor systeem je hebt (vermeld even de specs aub), maar bij 4 DIMMen kan dat nog wel eens te heftig zijn voor je memcontroller op het standaard voltage. Gooi je deze met 0.1V omhoog kan het een stuk stabieler draaien. Hetzelfde geldt voor de DIMMen zelf, zorg ervoor dat die op het juiste voltage staat, dat scheelt een bak instabiliteit.
Heb je hier al naar gekeken?

30" monitor te koop


  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Terw_Dan schreef op donderdag 21 oktober 2010 @ 12:11:
[...]


Heb je hier al naar gekeken?
Welke voltage gooi ik dan best omhoog, die van de downrate RAM? Of is het beter dat ik via SPD de RAM's naar 1333 Mhz gooi en de *oude* RAM zijn voltage een krikje hoger zet?

Moet ik verder gewoon van de timings afblijven?

(Nogmaals mjin excuses voor de vele vragen)

  • TERW_DAN
  • Registratie: juni 2001
  • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

Het voltage van de dimmen moet je in elk geval goed zetten. Dus controleer eerst eens of die goed ingesteld staan.

Overigens is naar 1333MHz klokken niet handig, dan ben je die 1066MHz modules flink aan het OCen, dat gaat waarschijnlijk niet stabiel lopen.

30" monitor te koop


  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Keej, heb wat memtests gedaan.

2 DIMM's van 1066 Mhz naar SPD 10 gezet en zo draaiden die op 1333 Mhz 7-7-7-20 en doorstond de test.
Dan de 2 DIMM's van 1333 Mhz op 9-9-9-24 laten draaien en slaagde alsook voor de test.

Wanneer ik echter ze alle 4 inplug werkt het niet.

Slot 1&3 = 1333's
Slot 2&4 = 1066's (oorspronkelijk)

Misschien zit ik ergens met verkeerde instellingen van de DIMM's?
Momenteel staat A channel als 7-7-7-20 en B als 9-9-9-24 en beide CMD op 2

Ik kom er wel niet goed aan uit aan de Channel A/B turnaround settings, daar staat alles op auto momenteel, maar geeft hij waarden op als *6 different DIMMs* wat ik nogal vreemd vind.

  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Grove fout van me, net even handleiding er bij genomen en merkte dat channel 0 slots 1 & 2 zijn *oeps* even wat switchen en resultaten volgen.

  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Alsnog fouten, ik begrijp niet goed hoe ze apart wel kunnen draaien met elk hun timings beide op 1333 Mhz, maar niet als ze alle 4 er in zitten?

  • Nielson
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 10:28
Omdat de geheugencontroller zwaarder belast wordt met vier dimmen. Snap ook niet dat je ze meteen op 1333 zet, dat is vragen om problemen. Begin eerst eens op 1066 met losse timings en het geheugenvoltage goed ingesteld, is het dan urenlang stabiel en zonder fouten in memtest kun je eens verder kijken.

  • TERW_DAN
  • Registratie: juni 2001
  • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

Simpel, dan vind de memorycontroller het niet zo leuk meer, 4 DIMMen zorgt natuurlijk voor een wat heftigere belasting dan 2. Gooi het voltage van de MCH eens iets omhoog, dat wil het nog wel eens stabiel krijgen.

30" monitor te koop


  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Ik probeer nu om ze op 1066 te laten draaien met 4 DIMMs, maar ik slaag er niet in stabiele timings te vinden.

voltage laat ik momenteel op 1.65 staan, standaard voor alle DIMM's

Hoe los zijn losse timings? :p en voor beide dezelfde timings zetten?

  • Nielson
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 10:28
Voor de PC3-8500 dimmen is 7-7-7-16 standaard op 1066, dus probeer het eens op 8-8-8-24 oid. Kun je voor beide kanalen aparte timings instellen? Wist niet dat dat kon maar zou gewoon beide zo los mogelijk doen om mee te beginnen.

  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
Owkeej na nogmaals een fout (ben nogal verward pff), ik had de nieuwere dimms in A channel gestoken en oudere in B, ik dacht dat het omgekeerd was en merktte het op toen ik ze er uit haalde.

Ik heb nu de nieuwe in channel A op 9-9-9-24 en de oudere in B op 7-7-7-20 en draaiende op 1333 Mhz, terug aan het testen en tot nu toe verloopt alles vlotjes zonder errors.

Als deze goed verloopt ga ik nog 1 iets testen en dat is de nieuwe op 9-9-9-20 plaatsen zoals hij standaard moet draaien op 1333Mhz of zou ik het zo laten?

  • Nielson
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 10:28
Noaxs schreef op donderdag 21 oktober 2010 @ 17:34:
Ik heb nu de nieuwe in channel A op 9-9-9-24 en de oudere in B op 7-7-7-20 en draaiende op 1333 Mhz, terug aan het testen en tot nu toe verloopt alles vlotjes zonder errors.
Timings en snelheid hebben nogal met elkaar te maken, die 7-7-7-16 van het oude geheugen is bedoeld icm 1066, ga je de oude overklokken naar 1333 is het handig om de timings evenredig losser te doen, de nieuwe 1333 dimmen hebben bij die snelheid niet voor niks een 9-9-9-20 timing.

  • Noaxs
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 21-10-2010
So far so good (eindelijk)

Alvast enorm bedankt voor de hulp beide!

Volgens de test moet mijn PC nu soepel draaien en tot nu toe gaat het allemaal lekker :)

Wat er uiteindelijk verandert is:

SPD verandert naar 10
Oude DIMMs van 1066 -> 1333 Mhz en 7-7-7-16 -> 7-7-7-20
Nieuwe DIMM draait op 1333 Mhz en 9-9-9-20

Nogmaals bedankt!!

P.S.: draait op 1.65v

[Voor 3% gewijzigd door Noaxs op 21-10-2010 18:42]

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee