Toon posts:

Activity/Fault LED aansluiten op RocketRaid 2680 controller

Pagina: 1
Acties:

 • mphilipp
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22:12
Ik hoop dat ik hier goed zit. Het gaat welliswaar om een I/O controller, maar ik heb een pure electronica vraag.

Ik heb een HighPoint RocketRaid 2680 SAS/SATA RAID controller voor 8 disks. Het kaartje heeft een serie pinnetjes voor activity/fault LED's die ik graag wil aansluiten, maar HighPoint is niet erg scheutig met info over hoe en wat. Meer dan een matrix waarin je kunt aflezen welke pinnen (activity/fault) voor welke drive is komen ze niet. Zie manual, pagina 11.
Ik heb me uiteraard suf gegoogled, en ik vond wel een opmerking van de beroemde Black Dwarf NAS die ook een 2680 gebruikt. Hij zegt dit:
For the RGB's, they had a common + port and a - for r g and b. The highpoint has pinouts for just the - and then I grabbed a free + line from the psu.
Maar ik ben bang dat ik van alles door elkaar ga halen, en ik kan volgens mij niet zomaar die LED's aansluiten. Moeten er bv geen weerstanden tussen? In dit schema zie ik dat weer wel.

Kortom: kan iemand aangeven hoe ik dit moet doen? Ik heb geen verstand van electronica, maar ik kan wel iets in elkaar solderen en dit lijkt me niet het meest ingewikkelde. Maar ik kan het alleen niet zelf bedenken... :D

[Voor 5% gewijzigd door mphilipp op 10-10-2010 14:18]

Поехали! - Mijn Spacenerd Tweakblog


 • 3xhaas
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 17:20
Allereerst iets over de led's. Een led gaat stuk als er teveel stroom door loopt. Daarom wordt er meestal een weerstand mee in serie gezet, zodat deze de stroom beperkt. Het kan echter zo zijn dat jouw raidcontroller zelf een stroombegrenzing heeft, waardoor er geen weerstand nodig is. Ik kan dit echter niet zo snel terugvinden in de User Manual.
Verder de quote die gaf ging over RGB-led's, dit zijn eigenlijk 3 led's waarbij of de anode(+) of de kathode(-) aan elkaar geknoopt zijn. Indien je dan zelf een stroombegrenzing moet verzorgen kun je of 1 weerstand voor de gezamelijke kant zetten, maar beter bij elke led individueel een eigen weerstand zetten.

Verder vind ik nergens in de User Manual waar de ground of supply zit. De connections A1/A2/F1/F2 worden "waarschijnlijk" hoog als het ledje moet gaan branden. Het wil ook wel eens voorkomen dat ze juist laag worden.
Als ze hoog worden moet je van die connection naar de anode van de led(lange pootje) gaan en vervolgens naar een weerstand(indien überhaupt nodig) en dan naar de ground.
Indien ze laag worden moet je naar de kathode van de led gaan(korte pootje) vervolgens naar de weerstand en dan naar de supply.

Als je een multimeter hebt zou je misschien kunnen meten waar de ground en supply zitten en of de connections juist hoog of laag worden.

 • 3xhaas
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 17:20
Wat ik begrijp van dat Black Dwarf project is dat de raidcontroller de poort A1/A2/F1/F2 laag maakt als de LED actief moet zijn. Hij heeft de supply van de voeding gepakt. Ik zie hem nergens iets zeggen over een weerstand, dus of de raidcontroller heeft een stroombeperking of zijn LED's hebben een ingebouwde weerstand.
Ik denk dat hij van de RGB-led's alleen het rode en groene gedeelte gebruikt, waarbij groen naar activity gaat en rood naar fault.

Dus wat je dan krijgt is:
PSU > anode LED
en vervolgens:
-- kathode groene LED > raidcontroller connection A1/A2
-- kathode rode LED > raidcontroller connection F1/F2
Hierbij zit er dus geen weerstand in!

met weerstand gaat het als volgt:
-- kathode groene LED > weerstand > raidcontroller connection A1/A2
-- kathode rode LED > weerstand > raidcontroller connection F1/F2

 • mphilipp
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22:12
3xhaas schreef op zondag 10 oktober 2010 @ 17:16:
Wat ik begrijp van dat Black Dwarf project is dat de raidcontroller de poort A1/A2/F1/F2 laag maakt als de LED actief moet zijn.
Ah! Dat kan kloppen. Ik ben vanmiddag eens aan het meten geweest (als een echte deskundige :X ) en zag dat het pinnetje voor de fault-indicatie 6V gaf en de activity pinnen 0V. Ik was op dat moment iets aan het copiëren. Ik snapte het niet zo goed en dacht dat ik het verkeerd deed.

Maar dank voor deze info (allebei). Ik denk wel dat ik hier iets mee kan. Maar waar heb jij precies gezien dat ie ze zo zonder weerstand heeft aangesloten? Zou het kunnen zijn dat ie LED's heeft gebruikt die voor dat voltage geschikt zijn? Ik kwam er een paar tegen en die zijn max.3,2V. Goed, ik meet de boel nog maar een keertje na.

[Voor 17% gewijzigd door mphilipp op 10-10-2010 17:36]

Поехали! - Mijn Spacenerd Tweakblog


 • 3xhaas
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 17:20
Sommige LED's hebben een ingebouwde weerstand voor een bepaald voltage.

Als je 0V meette als de LED aan moest zijn en 6V als hij uit moest zijn kun je het beste de 5V van je voeding gebruiken, want als je de 12V gebruikt zal hij nog steeds zachtjes branden.

Sluit in ieder geval nooit een LED aan zonder een weerstand als er geen stroombegrenzing in zit, anders is je LED erg snel stuk.
LED's hebben meestal een forward voltage tussen de 1,6 en 3,2V, echter aangezien er altijd verschillen tussen de exemplaren moet je toch altijd een weerstand gebruiken.
Dus voor op de 5V van de voeding en een led van 3,2V en 20mA zou de weerstand (5-3,2)V/20mA=90Ohm moeten zijn. Dus een serieweerstand van 91 Ohm of 100 Ohm uit de E24/E12 reeks is prima dan.

Een RGB-led of RG-led is opzich wel handig. Wel opletten dat ze een common anode(+) hebben en geen common kathode(-) aangezien je de min wilt gebruiken om te schakelen.

 • mphilipp
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22:12
Geweldig! Hier kan ik wat mee. Ik zag wel trouwens dat in ieder geval bij 1 RGB LED die ik tegenkwam de vereiste spanning voor R,G of B anders kan zijn, en dat heeft dus invloed op de weerstand. Ik ben alleen een beetje verward door de verschillende waarden die ik zo links en rechts zie. Ik heb er zelf geen verstand van, als heb ik in een grijs verleden wel iets van de Wet van Ohm gehoord :+
Ik zie dus bv deze opmerkingen staan:
# Most LEDs are designed to work with a voltage between 1.5v and 3v. As most microcontrollers (including the Arduino) operate on 5 volts a current limiting resistor is required.
# Consult your LEDs datasheet for maximum ratings but we like to use 270 ohm resistors. This limits the current to ~20mA, well within most LEDs and microcontroller ratings.
Hij heeft dus een andere formule gebruikt als ie op 270Ohm uitkomt... :?
En dan kom ik ook nog dit tegen:
To use, connect the longest lead to Vcc/power, and then connect the other three remaining leads to ground (or your microcontroller pins) through a proper series resistor. If you're using 5V, we suggest going with 150 ohm for red, and 82 ohms for green and blue for max brightness. Higher valued resistors for less brightness.
Die laatste lijkt me meer in de buurt te zitten van jouw berekening.

Nogmaals, ik heb er zelf geen bal verstand van, en alles wat ik tot nu toe gehoord heb klinkt allemaal erg logisch en snap ik het ook. Maar ik wordt een beetje onzeker als ik dan weer verschillende dingen hoor. Het kan net zo goed zijn dat die ene van 270Ohm gewoon het zekere voor het onzekere neemt en het niet echt uitrekent natuurlijk.

Evengoed ben ik in ieder geval enorm op weg geholpen. Ik ga komende week eens langs de electronicaboer en dan kijken wat ik kan bakken. Ik zal het resultaat laten zien; wie weet heeft iemand er nog wat aan.

Поехали! - Mijn Spacenerd Tweakblog


 • 3xhaas
 • Registratie: februari 2002
 • Laatst online: 17:20
Elke LED heeft een andere spanningsval, dus de rode zal meer/minder spanningsval hebben dan de groene led.
Het doel is dat de rest van de spanning over de weerstand valt. De LED zal harder branden naar mate er meer stroom doorheen loopt. Aangezien je weet hoeveel spanning er over je weerstand valt (nl voedingsspanning - LEDspanning), kun je door de juiste weerstand te kiezen de stroom door de LED bepalen. Er loopt namelijk dezelfde stroom door de weerstand als door de LED.
I = U / R, waarbij I = stroom, U spanning en R = weerstand. Dus ja je kunt 270Ohm kiezen, maar dan zal je LED misschien nauwelijks branden.
Zoek bij de LED de forward voltage drop op en dat is de spanningsval over de LED. Verder zal de stroom waarschijnlijk 20mA zijn, maar zoek dat voor de zekerheid ook op.

Wat je dan krijgt voor de weerstand: R = (voedingsspanning - LEDspanning) / stroom.

 • mphilipp
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 22:12
Duidelijk. Ik ga ermee aan de slag. Dank voor alle tips!

[edit]
Pfff...is een RGB LED met een common anode iets bijzonders ofzo? De electronica handel in Dordrecht had ze niet. Ook geen bi-color met een CA. Display idem dito (dat zou toch de grootste moeten zijn? wtf?) Uiteindelijk bij een of andere LED specialist gevonden wat ik moest hebben. Handig genoeg levert die er optioneel een weerstand setje bij voor 5V of 12V. Handig voor onhanden zoals ik. Dus als de boel een beetje snel komt, kan ik aan de slag en mijn broddelwerkje showen. Misschien heb ik er talent voor (maar reken daar niet op). Hopelijk worden er geen punten uitgedeeld voor mijn soldeertechniek... ;)

[Voor 84% gewijzigd door mphilipp op 14-10-2010 22:11]

Поехали! - Mijn Spacenerd Tweakblog


 • DP Kunst
 • Registratie: juni 2003
 • Laatst online: 16:34
Heb je inmiddels al uitgevonden hoe de leds aangesloten moeten worden? Ik heb die controller nu ook en wil ook graag de leds gaan gebruiken ;).

Edit: Inmiddels al gevonden. Gewoon leds met de ene kant aan de 5V van je voeding hangen en met de andere kant aan de header op het bordje. Geen weerstanden nodig. Vanmiddag eens ff een simpel PCBtje in elkaar draaien voor wat SMD ledjes...

[Voor 46% gewijzigd door DP Kunst op 26-03-2011 11:32]

Mijn nieuwe portfolio (Under Construction) | Benieuwd wat Solar Team Twente gaat doen?

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee