Toon posts:

Howto: prijsbepaling (oude) hardware

Pagina: 1
Acties:
  • 43.333 views

  • TERW_DAN
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

Topicstarter
Deze howto is een guide die je kunt gebruiken om de waarde van je oude hardware te bepalen en beschrijft uitgebreid de manier waarop ik het deed in het oude taxatietopic in een aantal stappen.

1. Bepaal wat voor hardware je precies hebt.

Meestal is dit niet zo moeilijk, maar als je wat exotischer spul hebt kan het even zoeken zijn naar typenummers. Zorg dat je het typenummer goed hebt, een cijfer of lettertje verschil kan flink wat verschil in waarde betekenen, en daarbij kan het bij minder bekende hardware lastig worden de juiste informatie te vinden.

2. Bepaal de waarde van het stuk hardware.

Als je weet wat voor hardware je hebt kun je op zoek gaan naar de waarde van het ding. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:
De staat van de hardware
Hardware die er nog als nieuw uitziet, alle accessoires heeft en geen defecten vertoont is meer waard dan de hardware die duidelijke gebruikssporen heeft of niet meer 100% werkt.
Slijtage telt natuurlijk ook mee. Accu's worden minder, dus je kan voor apparaat met een oude accu minder vragen dan voor eentje met een nieuwe accu, ook al is de rest hetzelfde.
Alle hardware is in principe aan slijtage onderhevig, sommige meer dan anderen (monitoren, harde schijven en ventilatoren zullen eerder slijten dan bijvoorbeeld een kast, een heatsink of monitorsteun).
De huidige nieuwprijs van de hardware
Ongeacht de prijs die je betaalt hebt voor je hardware gaat het om de prijs die je nu kwijt bent als je de hardware kan kopen. Sommige hardware zal snel goedkoper worden, andere hardware behoudt z'n prijs gedurende lange tijd. Kijk naar de huidige nieuwprijs en baseer daar je prijs op. Niemand gaat een 2ehands product kopen als hij voor een heel klein beetje meer een nieuw product heeft.
De kans dat hardware duurder wordt en daarmee de 2ehands waarde stijgt is bijzonder klein. Hardware is vrij zelden een verzamelobject, dus verwacht niet dat iets als duur stuk antiek aangemerkt zal worden (op hooguit een voodoo 5 6000 na).
De verhouding van de hardware ten opzichte van gelijksoortige nieuwere/oudere hardware
Zeker als hardware ouder wordt en er meerdere generaties opgevolgd zijn kan dit de prijs van de hardware flink drukken. Hardware wordt steeds sneller en efficienter. Hardware die jaren geleden bakken met geld kostte en duidelijk in het high-end segment zat kan nu wel eens flink onderdoen voor het standaard consumentenspul. Houd er dus rekening mee dat de hardware die voorheen misschien onbetaalbaar was nu bijna niets meer waard hoeft te zijn. Om hier wat zinnigs over te kunnen zeggen is het interessant om eens naar wat benchmarks te kijken voor de prestaties, maar ook naar zaken als energieverbruik.
Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat ook al is jouw hardware ouder dan een nieuw stuk hardware, de featureset van jouw oude hardware gewoon vele malen groter is dan van de nieuwere hardware, en daarmee de prijs dus alsnog hoger ligt.
Stel je hebt een moederbord met een chipset van een jaar oud en er is nu een nieuwere chipset op de markt (die overweg kan met dezelfde cpu en hetzelfde geheugen). Dan kan jouw bord nog wel eens meer waard zijn op het moment dat dit een luxe uitvoering is met allerlei toeters en bellen, die de goedkoopste nieuwere borden niet hebben. Zoek dus zoveel mogelijk hardware die in dezelfde range zit. Een high-end bord vergelijken met een budget instapplank zal de prijsvergelijking er niet makkelijker op maken en een scheef beeld schetsen.

Verder kun je op deze manier ook de prijs afleiden tussen hardware uit dezelfde serie die iets sneller of iets langzamer is.
Welke hardware er nog meer nodig is.
Veel hardware werkt niet als een op zichzelf staand iets en moet in combinatie gebruikt worden met andere hardware. De prijs en beschikbaarheid hiervan werkt mee op de prijs van de hardware die je hebt. Op het moment dat je een stuk hardware hebt dat alleen werkt met zeer dure hardware die moeilijk te krijgen is dan zal de prijs niet erg hoog liggen. Immers, als je er veel geld voor kwijt bent dan kan het makkelijk zijn dat er goedkopere alternatieven zijn.
Stel je hebt een processor waarbij je een duur moederbord en duur geheugen nodig hebt. Als je enkel de processor 2ehands wil verkopen is de kans niet zo heel groot dat iemand deze hardware heeft en dus erbij zou moeten aanschaffen. Op het moment dat de totaalprijs van een andere configuratie goedkoper is (door een goedkoper bord en goedkoper geheugen met een andere processor) kan dat een goed alternatief worden.
Support en software.
Bij veel hardware (met name professioneler spul) gaat een groot deel van de nieuwprijs op aan de meegeleverde software en de support. De kans is groot dat je deze niet kan leveren als particulier, dus verwacht in dat geval niet in de buurt van de prijzen te komen van dit professionele spul, maar maak een vergelijking met alternatieven.
Vraag en aanbod
Als de vraag groter is dan het aanbod zal de prijs stijgen, is het aanbod groter dan de vraag zal de prijs dalen. Deze simpele economieles gaat hetzelfde op voor je 2ehands hardware.

3. Prijzen vergelijken

Nu je weet waar je op moet letten wordt het een kwestie van het bepalen van de prijs. Je hebt misschien zelf al een prijs in gedachte wat je er nog ongeveer voor wil hebben, of je hebt totaal geen idee.
Begin eerst met het opzoeken van de nieuwprijs. Dit kun je doen bij de winkel waar je het gekocht hebt, maar beter is nog om eens de prijsvergelijkers in te duiken. Onze eigen pricewatch is voor de meeste hardware natuurlijk het beste, omdat er gewoon veel instaat, maar je kunt altijd nog even kijken naar een aantal anderen als er geen of heel weinig prijzen terug te vinden zijn. Zeker bij minder mainstream hardware is dit nodig.
Enkele vergelijkers:
http://tweakers.net/pricewatch
http://www.kelkoo.nl/
http://nl.hardware.info/prijsvergelijker/
http://www.kieskeurig.nl/

Heb je een nieuwprijs dan weet je dat je daar in elk geval onder moet zitten. Het is de eerste stap om daadwerkelijk tot een prijs te komen. Vervolgens ga je op zoek naar 2ehandsprijzen.
Een van de beste plekken om te beginnen is V&A: http://tweakers.net/aanbod/.
Je krijgt hiermee een duidelijk beeld van wat een stuk hardware ongeveer mag kosten en wat mensen er voor over hebben (te zien aan de reacties of biedingen).
Maar niet alle hardware zul je vinden. In dat geval kun je natuurlijk kijken naar sites als marktplaats.nl. Onthoud wel dat hier mensen zitten die meestal niet zo veel verstand hebben van prijzen, maar het geeft je een idee als je kijkt naar biedingen op advertenties. Voor hardware, en zeker de wat zeldzamere dingen is eBay een goede plek om te kijken. eBay.nl zou ik afraden, gezien daar weinig opstaat. Beter is om even bij onze oosterburen te kijken. eBay.de biedt vele malen meer hardware aan met prijzen die te meten zijn met Nederlandse maatstaven (hardware is in Duitsland meestal ietsje goedkoper). Als je internationaler gaat kijken op eBay en naar prijzen in ponden en dollars moet je rekening houden met het feit dat hardware in het VK meestal wat hoger liggen en in de VS lager. De lage prijzen van de VS worden wel voor een flink deel gecompenseerd door belastingen en invoerprijzen.
Als deze sites je nog geen uitkomst bieden, dan kun je altijd nog zelf het wereldwijde web afstruinen op zoek naar prijzen van hardware, dat kost je iets meer tijd, maar er is eigenlijk altijd wel wat van te vinden.

4. De vraagprijs bepalen.

In de meeste gevallen is de waarde gelijk aan de vraagprijs, maar je kunt natuurlijk proberen er altijd wat meer uit te halen, of de prijs juist naar beneden te gooien om het snel kwijt te zijn. Als er veel vraag naar is kun je wat omhoog gaan met de prijs, en hopen op de persoon die graag iets meer wil betalen om het zeker in huis te hebben.
Aan de andere kant is het zo dat als je zit met een wat exotischer stuk hardware dat misschien veel geld waard is je heel lang kunt wachten op een koper. De prijs dan een stuk naar beneden gooien kan de kans op verkoop nog wel eens verbeteren.
Verder kan het natuurlijk ook zo zijn dat je iets hebt dat maar weinig waard is (denk aan kabeltjes en kleine accessoires), maar de vraagprijs hiervan kun je wel wat hoger leggen, omdat je bijvoorbeeld iets sneller kunt leveren, of tegen minder verzendkosten als dat het via een webshop gaat.
Voor heel vreemde hardware blijft het een gevalletje 'WDGEG'; Wat De Gek Ervoor Geeft. Meestal gaat het hier om heel oude hardware, of spul dat nu echt niet zinnig meer is te gebruiken. De waarde is dan laag en de vraagprijs is dan vaak ook meer een vergoeding voor de gedane moeite om iets aan te bieden en op te sturen.

Natuurlijk kan het zijn dat je meerdere onderdelen in 1 keer wil aanbieden. Bijvoorbeeld als compleet systeem, of als setup die bij elkaar hoort (bijv moederbord, cpu en geheugen).
Hierbij is het handig om de bovenstaande guide te doorlopen voor ieder onderdeel en op die manier een schatting te maken van de individuele onderdelen. De prijzen tel je vervolgens bij elkaar op om tot een totaalprijs te komen. Houdt natuurlijk ook rekening met kleine onderdelen zoals bijbehorende kabeltjes en dat soort zaken.
Afhankelijk van je configuratie kan het zijn dat het in losse onderdelen meer oplevert, omdat onderdelen van je systeem misschien helemaal niet zo interessant zijn voor het gros van de verkoper. Ook hier geldt dat je de prijs wat naar beneden kan doen om er sneller vanaf te zijn, maar dat is geheel aan jezelf.

5. tot slot

Na het lezen van deze guide moet je in staat zijn om een mooie prijs te bedenken voor je eigen hardware. Het is de manier die ik inmiddels al jaren heb gebruikt om de prijzen in het taxatietopic te bepalen.
Voor sommige hardware heb je binnen een minuut al een prijs gevonden, voor andere hardware is het even wat langer zoeken, maar als je genoeg moeite doet kom je er eigenlijk altijd wel uit.

Heb je opmerkingen over deze guide, voel je vrij om me een DM te sturen. Vragen naar taxaties is echter niet de bedoeling.

[ Voor 0% gewijzigd door TERW_DAN op 28-09-2010 21:09 . Reden: typo's ]