Volgens mij moet dat gewoon kunnen. In feite gaat dit hele topic daar over, de ene optie over het globaal halveren van het pompvermogen, de andere over continu regelen.
Alleen zal dat continu regelen niet zoals bij een gloeilamp naar nul geregeld worden, de motor stopt er door het afnemende koppel eerder mee en je loopt kans dat hij dit niet leuk gaat vinden. Dus niet naar nul regelbaar maken, maar beperken tot een zeker minimum percentage.
Komt nog een beetje meer bij te kijken nl. het begrip slipkoppel. Nogal technisch, maar het komt hierop neer dat dergelijke motoren asynchrone motoren zijn. Een eigenschap daarvan is dat het toerental niet onbeperkt lager mag zijn dan het synchrone toerental (het toerental dat een synchrone motor zou hebben bij de gegeven netfrequentie).
Verder heeft een aanloopcondensator, precies wat de naam aangeeft, alleen functie tijdens het aanlopen. De motor zou anders geen voorkeurrichting hebben. Een heel kleine motor zonder die voorziening zou je ook handmatig een duwtje kunnen geven, zowel links- als rechtsom. M.a.w. als de motor draait, kan hij samen met de hulpwikkeling waarmee hij in serie staat onderbroken worden. Bij wat zwaardere éénfasemotoren doet men dit dan ook vaak d.m.v. een centrifugaalschakelaar.
Zo'n aanloopcondensator heeft dus niets te maken met je vraag of regeling mogelijk is of niet.
Edit:
Niemand viel er tot mijn verbazing nog over, maar dat "slipkoppel" was even een slip off the pen (fraaie woordspeling in dit verband). Moet natuurlijk zijn kipkoppel.
[
Voor 6% gewijzigd door
Techneut op 02-08-2010 23:41
]