Solar @ Dongen: http://solar.searchy.net/ - Penpal International: http://ppi.searchy.net/
het kan gebeuren dat de lucht welke je compressor blaast niet schoon is; hier kunnen olie, vocht of fijne metaaldeelltjes inzitten, en deze zijn niet goed voor elektronica. Als je een stuk keukenrol pakt en je blaast op het stuk papier dan zie je wat(of) er iets in de lucht zit.
Wat doe je trouwens met het stof welke je in een voeding losblaast? Haal je deze ook uit de voeding, of blaas je deze van de koelblokken op de elektronica?
7400 Wp op het dak
Beter da je 1 minuut blaast vanop 15cm dan 10sec vanop 2cm.
Ik heb zelf nog niks kapot gekregen met mn compressor en doe het al 5 jaar.
[ Voor 7% gewijzigd door Joindry op 12-07-2010 10:41 ]
Dit weet ik omdat ik bij een chemisch bedrijf heb gewerkt met ex-gebieden. Hierbij heb ik een ATEX cursus gehad. En daarin wordt gesteld dat grote perslucht drukken (en lekjes) explosies kunnen veroorzaken.
Stadia was beter....
Met luchtdruk spuit je het stof alle kanten op, inclusief op plaatsen waar je anders nooit stof zou verwachten zoals de binnenkant van connectoren. Dat wil je echt niet.
Gebruik eventueel een combinatie van druklucht (om het stof los te blazen) en een stofzuiger om het stof meteen af te zuigen.
Verder wek je statische elektriciteit op met dat blazen. Gebruik het dus met mate. Hoe meer en sneller lucht je verplaatst, hoe meer statische elektriciteit je opwekt.
En als je perslucht gebruikt - nooit uit een compressor maar altijd een spuitbus gebruiken. Enerzijds omdat dat niet zo lomp hard gaat als met een compressor, anderzijds omdat die lucht schoner is.
[ Voor 37% gewijzigd door joopv op 12-07-2010 16:58 ]
Kenmerkend van de kapotte voedingen is, dat ze een heel hoog piepend geluid maken en dat de poweron-led heel zachtjes gaat branden.
Misschien dat dit iemand iets zegt.
De spuitbussen die ik heb, zijn ook verre van ideaal. Bij het minste of geringste komt er al koude vloeistof uit wat ook nooit goed kan zijn.
[ Voor 19% gewijzigd door Keiichi op 13-07-2010 10:47 ]
Solar @ Dongen: http://solar.searchy.net/ - Penpal International: http://ppi.searchy.net/
met de compressor kan je dus ook te ver gaan, je blaast het stof er niet alleen af, maar ook naar plaatsten waar het anders niet zou komen... tussen pakkingen door etc.
zie het als je fiets schoonmaken met een hogedruk spuit, dat is ook niet goed, dan spuit je ook vocht in de lagers waar dat anders nooit zou komen...
edit:
enja ik heb wel zo'n filtertje voor stof en vocht op de compressor ... dus dat is het niet...
[ Voor 9% gewijzigd door Dark op 13-07-2010 10:57 ]
Stadia was beter....
mee eens,artificial_sun schreef op dinsdag 13 juli 2010 @ 15:18:
De druk moet gewoon flink terug geschroeft worden, dan is het geen probleem
Gewoon druk beperken en het is veel veiliger dan een spuitbus want je riskeert die miserie niet met vloeibare lucht die eruit komt als je de boel schuin houdt.
en stof erin blazen, hoe dom kan je zijn. Een beetje systematiek bij het schoonmaken is toch zo moeilijk niet. Als je dweilt thuis gaje toch ook het vuil verzamelen en naar buiten werken en niet in de hoekjes duwen.
en je piepende brakke voeding, is gewoon naar de ***. enige wat ik kan gokken is teveel druk en je hebt een component beschadigd.
Ja gewoon geluk + dat het over het algemeen wel meevalt, het leuke van esd schade is dat je het niet gelijk hoeft te merken, vergelijk het met een touw half doorsnijden. Je kan wel raden dat het touw niet meer kan werken op de krachten waarop het is berekendkwuark schreef op zaterdag 06 november 2010 @ 18:59:
Over het opwekken van statische electriciteit als je de stofzuiger gebruikt. Nu vraag ik het mij toch af. Los je dat niet op wanneer je zo'n polsbandje, draadje aan de verwarming, aandoet? Ik gebruik zelf ook een stofzuiger met polsbandje en af en toe raak ik delen van het mobo aan, sommige delen zijn wat aangekoekt. Tot nu toe geen probleem mee gehad. Misschien al die tijd geluk gehad .....

[ Voor 11% gewijzigd door Fish op 06-11-2010 19:11 ]
Anoniem: 352655
Het lijkt me niet uitgesloten dat de voedingen kapot gaan, doordat je de computers te ruw behandelt bij het verplaatsen en demonteren. Ik verbaas me er vaak over hoe ruw sommige mensen elektronische apparaten neerzetten en laten stoten. Als je een pc neerzet kun je dat denk ik het best zo zachtjes mogelijk doen en liefst op een schokabsorberende mat, zoals bijvoorbeeld een paar lagen dik vloerzeil of een laag zacht rubber op je werktafel. Geen tapijt, want dat kan de luchtinlaat van laptops aan de onderzijde verstoppen. Ook een laptop moet je denk ik zo zachtjes mogelijk neerzetten.
Het kan ook zijn dat de pc-gebruikers er zelf te ruw mee omgaan en dat jouw demontage dan de druppel is die de emmer doet overlopen. Overleg eens met de fabrikant van die voedingen, als het telkens hetzelfde merk is. Misschien zijn die voedingen niet goed geproduceerd? Welk merk is het?
Voor het af en toe schoonblazen van elektronica is ook een handmatig blaasbalgje bruikbaar. En ik zou inderdaad beginnen met een stofzuiger, ook om je werkruimte en je longen stofvrij te houden. Je kunt uitzoeken welke zuigcapaciteit (wattage) het meest geschikt is. Je kunt de zuigkracht op stofzuigers ook instellen door een extra aanzuiggat open te zetten
Met de mond blazen kan vocht verspreiden en kan stof in je longen geven, dus lijkt me niet wenselijk. Raak de pc niet aan met de mond van de stofzuiger. Een pc hoeft niet 100% stofvrij te zijn. Tref voorzieningen voor het voorkomen van statische ontladingen. Daarbij kunnen ook het type vloerbedekking en de luchtvochtigheid een rol spelen.
I hit the CTRL key, but I'm still not in control!
Let op voor statische elektriciteit, zelfs je kunststof van je stofzuiger is(kan) statisch geladen, en de stofzuiger is niet geaard, dus heel riskant, indien je niet alles aard.
Wat heel erg laat, maar mijn systeem heeft een spuitbus overleeftKeiichi schreef op maandag 12 juli 2010 @ 07:24:
Regelmatig maak ik met een compressor PC's stofvrij.
Hierbij heb ik alleen gemerkt, dat in een aantal gevallen de voeding zo dood is als een pier nadat ik klaar ben. Ik weet dat ventilators die je aanblaast niet zo tof zijn voor je systeem omdat ze als generatortje werken. Daarom stop ik een kleine plastic stokje in de fan, zodat deze niet mee gaat draaien.
Kunnen voedingen slecht tegen harde luchtstromen (De rest van de componenten in een Pc lijken het niet zo erg te vinden) of ben ik hier onbewust de apparatuur aan het slopen?
Hoe spuit ik een systeem schoon?
-Ik koop een spuitbus perslucht.
-Ik haal alles van de PC af en zet de voeding ook uit.
-PC gaat op een tafeltje waar ik om de PC kan werken.
-Ik wacht tot alle spanning er af is (ledjes op videokaart en MB doven en dan nog even wachten)
-Ik haal het grove stof van de voeding af (was ernstig nodig)
-Ik spuit met korte bursts in de voeding. Zowel van achter als van onder
-Dan schijn ik met het felle zaklampje op mijn telefoon achter in de voeding en kan zo alles mooi overzien.
--Spuitbus wordt erg koud en neemt in kracht af
--Spuitbus even onder stromend heet water houden en de druk is er weer (max 50 graden)
-CPU van achter en voor doorblazen
--Spuitbus weer warm maken (onder de hete kraan 10 seconden). Scheelt echt intens qua druk!!
-GPU flink uitblazen.
-Spuitbus leeg...ging snel
-Bodem en buitenkant even met een doekje fatsoeneren
-Alles weer aansluiten en dan pas de voeding inschakelen
+Houdt de fans tegen met een satéprikkertje!
+Houdt de spuitbus recht!
+Slechts kort maar krachtig spuiten (stoten)
En mijn systeem is weer up and running
Je systeem blootstellen aan externe krachten zoals hoge druk is altijd even spannend. Je bent al snel bang dat het mis gaat, maar als je mijn tips opvolgt zal dit niet gebeuren. Doe je dit elk half jaar dan kun je veel lol hebben van je systeem. Het hele klusje neemt slechts een half uur in beslag.
Ja, en dan aanzetten. Even spannend met 1500 euro aan hardware, maar het beestje startte weer keurig op