Quad schreef op woensdag 27 april 2011 @ 11:17:
[...]
Ik dacht juist dat zulke programma's juist níet bevorderend zijn voor de SSD.. En dat ze juist de duur van de SSD verkortten.
Verder ben ik het er wel mee eens dat de TS het best een SSD kan aanschaffen, en zijn (ruimte innemende) programma's op de Raptor installeert, heb je prima systeem imho.
Je moet ook niet defragmenteren, nee. dat klopt. Is idd slecht voor de levensduur.
Maar O&O Defrag defragmenteert niet op SSD's. Er zit juist TRIM in voor SSD's, om systemen die geen TRIM support bieden alsnog de voordelen er van te geven.
Dat is uiteraard hardware en driver afhankelijk, maar zolang je systeem er dus op voorbereid is, kan O&O Defrag het software gedeelte van TRIM uitvoeren wanneer je OS dat niet doet.
TRIM is namelijk een 4 delig systeem.
Je SSD moet het kunnen, je SATA controller moet de instructieset kennen, je moet drivers voor je OS hebben die het TRIM commando kunnen doorgeven (AHCI drivers van Intel en AMD hebben dat tegenwoordig), en je OS of support software moet TRIM kunnen aansturen.
TRIM is namelijk niets meer dan middels de MFT of FAT kijken welke blokken gecleared kunnen worden. Welke software dat doet (je OS of een support tool) is niet relevant. Zolang er een open pad is om de SSD de commando's te geven, kan elk gewenst stuk software dit doen.
Het komt er op neer dat een filesystem bijhoud welke files "gedelete" zijn, maar de ruimte wordt niet daadwerkelijk leeg geveegd.
Op een normale harddisk maakt het niet uit of dat wel of niet gebeurt, gezien die simpelweg een magnetisch veld produceert met de kop waardoor het vakje de correcte polarisatie krijgt. Of het toevallig al de goede kant op is, of juist niet, doet er dan niet toe.
Een SSD moet echter eerst de ruimte leeg vegen voordat er weer in geschreven kan worden.
Daar zit hem dus de crux. Zolang je de SSD niks vertelt over wat er gecleared mag worden, zal hij dus uiteindelijk vol lopen. Filesystem technisch is er ruimte zat, maar de SSD heeft geen daadwerkelijk lege blocks over, en zal een overwrite actie moeten doen.
Die actie bestaat uit leeg maken en dan schrijven.
En dat is waar TRIM een handje komt helpen. Die vertelt aan de SSD wat het filesystem doet. Welke file is volgens het FS gedelete en mag dus van de SSD worden verwijderd.
Daardoor komt de inhoud van de SSD exact overeen met het filesystem, waardoor je nooit overtollige volgeschreven blokken hebt, en de SSD dus altijd direct met schrijven kan beginnen.
Kort samengevat komt de performance hit voort uit het moeten doen van een extra handeling.
Dat ga je tegen met TRIM.
Er zijn nog wel andere technieken die de performance hoog houden trouwens.
Zo kan een SSD blokken als substituut gebruiken voor de daadwerkelijke schrijf actie. Hij pakt wat lege blocks uit z'n voorraad en schrijft daar heen. Dan zet hij een flag dat de lokatie is gewijzigd.
Echter lopen daardoor ook weer blocks vol omdat voor elke overwrite actie vanuit je FS (save je word documentje maar b.v.. das een overwrite) een nieuw stukje SSD wordt aangesproken., en de oude lokatie een oude versie van je document bevat.
Daar komt Garbage Collection om de hoek kijken. Die ruimt dergelijke rommel op.
Schijnbaar is OCZ zelfs zo ver met GC dat die ook nog bepaalde filesystems kan lezen en zo een "soort van" TRIM kan uitvoeren die autonoom is. Schijnbaar werkt dat alleen op NTFS en FAT.
@Mitsumark: Voor een beetje systeem is 64GB al gauw te krap. Zeker als je met allerlei muzieksoftware bezig bent en er VST's bij installeert. Dat vreet ruimte. Ik zou persoonlijk echt 120GB+ aanraden.
Die hoeven ook niet meer als 200 euro te kosten.
[
Voor 81% gewijzigd door
McKaamos op 27-04-2011 12:00
]