"dc-motor" is zo algemeen

Strikt genomen is een stappenmotor ook een dc motor

En een servomotor kan ook een dc motor zijn. Maar waarschijnlijk bedoel je een normale 'brushed' dc motor, spanning er op en draaien maar. Daar heb ik weinig ervaring mee. Zelf heb ik (op professioneel vlak) enkel wat ervaring met stappenmotoren (en sr-motoren). Voor zover ik begrepen heb, is het koppel afhankelijk van het ontwerp van de dc-motor. Maar normaalgezien kan je er sneller me draaien dan met een stappenmotor en heb je ook meer koppel. Ook de elektronica is simpelder. Dat zijn behoorlijk grote voordelen ten opzichte van een stappenmotor. Een groot nadeel is de precisie, dat heb je gewoon niet. Je kan wel een encoder op de as plaatsen maar dan maak je er in feite een servo van en heb je terug iets meer elektronica nodig.
Met een stappenmotor heb je meer controle, je kan de motor stap voor stap verplaatsen. Maar als het gewoon om te rijden is, is dit in feite niet nodig. Het grote nadeel is dat het koppel laag is wanneer de motor in beweging is, de meeste kracht heb je zelfs tot je beschikking wanneer de motor stil staat

Daardoor is de maximum snelheid ook niet heel erg hoog. Maar dat hangt af van de motor en de belasting, bij een lage belasting kan je veel hoger in snelheid. Een trap oprijden beschouw ik niet als lage belasting

Al denk ik ook dat het niet de bedoeling is om dit aan een hoge snelheid te doen (zeker niet met een webcam)?

De elektronica is ook iets ingewikkelder/duurder. Indien je voor een stappenmotor zou gaan, zorg dat je driver hebt met PWM-stroomregeling; meer koppel op de motor en minder verbruik. Een stappenmotor sturing is normaalgezien een open-loop regeling, wat wil zeggen dat je geen feedback hebt over de positie van de motor. Zolang je de motor niet overbelast, is er geen probleem, dit werkt prima voor zeer veel sturingen zelfs op industriële machines. Wat men tegenwoordig echter ook steeds meer doet, is het plaatsen van een resolver of encoder op een stappenmotor waardoor je er een soort van servo van maakt. Je laat de motor bewegen als een stappenmotor en controleert de positie, zodra er positieverlies begint op te treden ga je over op koppel-mode (servowerking). Zo combineer je het beste van beide werelden. Het nadeel is terug een iets duurdere elektronica (door de encoder of resolver) en iets ingewikkelder software. Daarom wordt dit niet gebruikt indien niet nodig.
Hoe sterk een motor precies moet zijn, zal waarschijnlijk ook wel afhangen van de constructie van de robot (o.a. overbrenging en gewicht). Een krachtiger motor is uiteraard duurder, groter en zwaarder waardoor je waarschijnlijk ook terug meer/zwaardere accu's nodig hebt. Maar met robots bouwen heb ik niet zoveel ervaring dus ik kan er ook niet zo heel erg veel over zeggen.
Ook nog leuk leesvoer over motoren:
http://us.st.com/stonline...tor/tutorial/tutorial.htm[Voor 3% gewijzigd door D-Three op 28-05-2010 22:41]