Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 304216

Topicstarter
Hallo allen,

Mijn eerste forumpost. Ik zal me even voorstellen: ik ben een HBO-ICTer die in zijn 3e leerjaar zit. (bijna 4e) Ondertussen al diverse ervaringen gehad in het hoger onderwijs ICT.

die wou ik met jullie delen!

In 2006 ben ik gestart met de opleiding bedrijfskundige informatica bij Fontys te Eindhoven. Er was geen sprake van studieorientatie in het eerste jaar. Dat is inmiddels veranderd. Je kunt nu kiezen tussen de volgende opleidingen:

Bedrijfskundige Informatica(BI)
Technische Informatica(TI)
Informatica (I)
ICT Media Design(IMD)

Dit zijn de 4 basisprofielen, daarnaast kun je afstuderen op:
ICT management & Security
Mobile Computing
Game Design

Ik heb als basisprofiel BI en als aftudeerroute IMS. Maar ik erger me wezenloos aan de organisatie op deze hogeschool. Ik heb hiervoor een mooi lijstje opgesteld.

- We worden overgoten met competentie gezwammel.
- De roosters zijn een ramp.
- Er wordt zo ontzettend veel waarde gehecht aan welke (basis)richting iemand volgt. We zijn toch allemaal ICT-ers?
- Je mag alles maar dan ook letterlijk alles zelf uitzoeken
- We krijgen allerlei school organisatorische dingen opgezadeld waar we helemaal om gevraagd zijn
- We worden (mis)bruikt om op de school projecten te doen zodat zij dit makkelijk en goedkoop hebben uitbesteed.
- Het intranet is een ramp
- Er wordt teveel vastgehouden aan de ouderwets methodes van onderwijzen en teveel vastgehouden aan inhoudelijke ouderwetse methodes zelf.

Het eerste jaar merkte ik dat er weinig informatica aan bod kwam. Inmiddels dus een switch gehad van BI naar BI + IMS. Achteraf was I ook geen verkeerde keuze geweest(dan wel langer moeten studeren).
Maar die richting is nou net volledig software engineering(dan gaan ze er dus vanuit dat je je hele leven programmeert). Je krijgt dan ontzettend veel (alleen maar) programmeerlessen, wat me erg saai lijkt.

Toch vind ik ik alle opleidingen wel "iets" hebben.
Bij IMD heb je bijvoorbeeld webdesign, php, CMS systemen
Bij I heb je bijvoorbeeld operating systems en het onmisbare programmeren
bij BI krijg je bijvoorbeeld XML en IT-service management
bij TI krijg je bijvoorbeeld Embedded systems en digital sound processing

Nou is het zo dat de nieuwe studenten een gemeenschappelijke propedeuse gaan volgen. Dit vind ik een positieve ontwikkeling die ik alleen maar kan toejuichen.

Ik wou mijn studie baseren op ICT-infrastructuur maar dit wordt op de 8 verschillende routes zo goed als niet behandeld. Ik vind dit echt zonde. In Utrecht hebben ze HBO systeembeheer. In Heerlen hebben Network Infrastructure Design. In Arnhem / Nijmegen hebben ze ook iets in die trend. Ik krijg nu voornamelijk bedrijfskunde + security, terwijl ik eigenlijk meer technisch aangelegd ben. Het hoger onderwijs valt me echt tegen.

Ik wil graag benadrukken dat je in de ICT ontzettend veel richtingen uit kunt, en dat het absoluut niet vreemd is om verschillende dingen(richtingen) in je leven te hebben gedaan.

Ik was benieuwd naar jullie ervaringen in het hoger onderwijs en uiteraard wat jullie vinden van die van mij.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ilantir
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 03-02 01:41
Ik heb op Fontys Eindhoven Hogere Informatie gestudeerd. Dat was nog net de oude stijl en zag toen al dat de nieuwe stijl die jij beschrijft een stuk minder aantrekkelijk is. Ik heb voor mezelf de opleiding zo breed mogelijk gekozen zodat alle punten aan bod kwamen. In de eerste jaren was er een algemeen deel met veel programmeren en ook veel verslagen schrijven. Dat had na 2/3 jaar wel gehad en heb toen als afstudeerrichting Technische Informatica gekozen waarbij je ook veel met embedded software aan de slag mocht. Ook heb ik mijn stages zo gekozen dat ik een klein commercieel bedrijf heb gehad, een bedrijf in de publieke sector en een groot commercieel bedrijf. Zo had ik alles wel een beetje gezien, behalve web development. Dat was toen nog niet zo doorgedrongen op de Fontys, maar dat heb ik er naast maar geleerd.

Qua organisatie was het toen ook lekker makkelijk geregeld. De roosters waren altijd up to date en bij binnenkomst gaf een TV netjes aan of er een les uitviel. Jouw rooster bleef 90% hetzelfde gedurende een kwartaal. Tentamens werden ook netjes na maximaal 2 weken terug gegeven. Al met al hadden ze het daar lokaal goed voor elkaar. We hadden dan ook nog gewoon colleges en tentamens. Dat compententie geneuzel vind ik ook van dat het afbreuk doet aan goed onderwijs. Vooral als je alles maar zelf mag uitzoeken. Ik heb dat ook bij een vak gehad. "Hier heb je een printplaat en programmeer er maar wat op. Ow ja, je moet er wel zelf een kernel voor compileren en opzetten voordat je kunt gaan programmeren. De compiler vind je ook wel zelf of niet?"

HBO-ers kunnen wel voor zichzelf zorgen, maar als je helemaal nieuw bent in een bedrijf wordt je toch ook niet aan je lot overgelaten? In ons laatste jaar kregen we een opdracht vanuit een bedrijf toegewezen en moest er een werkend product worden opgeleverd na een half jaar. Op zich is dat leuk en uitdagender dan die berg academische opdrachten die je normaal krijgt, maar zij en jijzelf moeten zich inderdaad wel realiseren dat je met niet volleerde studenten te maken hebt waarvan je niet alles kunt verwachten. Neem vooral jezelf in bescherming.

Ten slotte nog de ouderwetse lesmethodes. Soms zijn die slaapverwekkend, maar toch heb ik het idee dat zoiets als een college nog het meeste oplevert voor de welwillende studente. En ouderwetse stof is niet altijd slecht. Netwerken zijn tenslotte nog steeds gebaseerd op het OSI-model en Object Oriented Programming stamt uit de jaren 70. Gebruik het HBO maar om goed de basis te leren kennen en laat het over aan jouw toekomstige werkgever om je in 2 maanden in een specialisme te douwen.