ManiacsHouse schreef op vrijdag 23 april 2010 @ 23:56:
Lijkt me zo klaar als een klontje. Je besteld, krijgt bevestiging met vraag om te betalen. Jij betaald wat je gevraagd word/overeen gekomen is. Koopovereenkomst gesloten.
Winkel kan zich niet beroepen op een té lage prijs en dat je het had kunnen weten, aangezien dat duidelijk iet het geval is.
Persoonlijke mail of niet, deal is deal toch? En een geautomatiseerd systeem? Ja en? Meen me te herinneren dat juist door automatisering er minder fouten worden gemaakt... En alles sneller kan... En de kosten naar beneden kunnen... Volgens mij is dat ook het risico van zaken doen en webwinkeltje spelen.
Vriendelijk verzoek doen om de kaart op te sturen volgens
afspraak. Hebben ze daar geen zin in? Dan maar rechtbijstand er bij halen.
Ook een beetje erg vreemd dat men zegt dat de prijs
ongeveer € 322 moet zijn. Lekkere puinhoop dan dat systeem. Ze weten je wel te vertellen dat je te weinig betaald hebt, maar hoeveel het exact moet zijn weten ze ook niet.
Ik heb het idee dat je het erom doet, want je komt hier ook niet voor het eerst, maar dan nog een keer. Afgezien van dat je in je aanvulling natuurlijk volkomen gelijk hebt dat het idee van mensen die hier wat roepen volledig gelijk kan worden opgevat als wat meerdere advocaten ervan vinden - die hebben tenslotte ook geen verstand van recht

Ik heb het dan ook over referenties, niet jurisprudentie.
Je sluit een overeenkomst. De overeenkomst omvat NIET alleen een prijs en een levering, maar een prijs en levering op bepaalde voorwaarden. De voorwaarden geven aan dat er wijzigingen mogelijk zijn, en de wetgever vindt dat (volgens meerdere advocaten hier) niet onredelijk bezwarend zolang koper kan ontbinden.
Dus inderdaad deal is deal. Oftewel, PRECIES zoals je zegt, volgens overeenkomst waarop de algemene voorwaarden van toepassing zijn. De deal is: jij krijgt product X voor prijs Y, TENZIJ zoals in de voorwaarden staat de prijs niet haalbaar is en de winkel de mogelijkheid biedt tot ontbinden.
De wetgever gaat uit van redelijkheid en billijkheid, en het is niet redelijk de winkelier aan een prijs te houden die mogelijk door fouten (onjuiste koppeling, typo, verkeerde prijs leverancier) is gepubliceerd. Vandaar ook dat een persoonlijke bevestiging de zaak steunt: je mag verwachten dat bij navraag een medewerker gaat controleren.
Het direct hierboven gemelde "overal onderuit kan werken" slaat dan ook nergens op. De meeste leveranciers koppelen automatisch prijzen door en daar kunnen gewoon fouten in voorkomen. De wet is er niet voor jouw gemak, maar om een werkbaar geheel te bereiken. Vandaar ook redelijkheid en billijkheid wat je steeds terugziet. Mensen hebben nogal de neiging de wet verkeerd te vinden als ze een voordeeltje mislopen, én als ze ergens op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken. Oftewel, het individu krijgt graag altijd gelijk, en ik vermoed dat dat ook de grondslag is van de vele posts die vertellen wat mensen willen horen: giet het in "wij consumenten tegen de boze winkels" en "de wet deugt niet, want ik heb nu ffkes geen voordeeltje". Zo werkt het dus niet...
[
Voor 3% gewijzigd door
Anoniem: 27535 op 24-04-2010 00:24
]