Rukapul schreef op maandag 09 november 2009 @ 19:47:
Ik sta er enorm van te kijken dat al die troep zomaar het Kema, CE, etc. keurmerken kan voeren.
Daar komt nog bij dat op de verpakking van de gemiddelde slof niet duidelijk vermeld staat wat de maximale belasting is. Er is wetgeving voor vrijwel alles, maar de argeloze consument wordt nauwelijks beschermd tegen het aansluiten van z'n wasmachine of droger via een brakke spanningsslof.
In normale winkels valt het niet mee om wat acceptabels te vinden tussen de eindeloze stroom troep.
Omdat ik in de test business zit m.b..t electrische en electronische producten zal ik proberen het e.e.a. omtrent CE markering wat te verduidelijken.
CE is verplicht om het vrije handelsverkeer in europa mogelijk te maken, CE staat voor Conformeé European
CE is vrijwillig, alles wat in europa op de markt wordt gebracht en door iedereen te verkrijgen is, moet voorzien zijn van een CE markering.
Met de CE markering geeft de fabrikant een vermoeden van overeenstemming met de van toepassing zijnde richtlijnen. Deze richtlijnen schrijven overigens de MINIMALE eisen voor waaraan een product moet voldoen.
Als illustratie geef ik die van de LaagSpanningsRichtlijn; "Een apparaat moet veilig zijn voor mens, dier en omgeving". Nu snap je dat CE een vrij rekbaar begrip is.
Terug naar de fabrikant.
Om de CE markering aan te brengen, kan ie inderdaad een sticker uitdraaien en er op plakken, klaar zou je denken maar er is iets meer. De fabrikant moet bij elk product ook een Verklaring Van Overeenstemming (Declaration Of Conformity) opstellen waarin de fabrikant of verantwoordelijke importeur (!) aangeeft dat zijn/haar product voldoet met de eisen van de richtlijn.
De fabrikant neemt dus verantwooordelijkheid voor zijn/haar product m.b.t. de minmale eisen uit de richtlijn.
Fabrikant A kan dus naar de buurman stappen met zijn product X en vragen wat hij er van vindt. Als de buurman zegt dat product X er wel geod uit ziet mag de fabrikant dit product voorzien van een CE markering en op de markt brengen, geen probleem.
Als tweaker B nu product X koopt en hier door een electrische schok krijgt, kan hij fabrikant A aansprakelijk stellen omdat er een ondeugdelijk product op de markt is gebracht (dit is wel erg versimpelt, het gaat om het grote geheel). De rechter zal aan fabrikant A vragen hoe deze vastgesteld heeft dat het product voldoet en je zult begrijpen dat de mening van de buurman niet veel in de weegschaal legt.
Fabrikant A maakt nu een nieuw product Y en laat deze testen door een onafhankelijk, geaccrediteerd testlab. Dit testlab test en meet aan product Y d.m.v. geharmoniseerde normen die onder de richtlijn zijn goedgekeurd om een vermoeden van overeenstemming aan te tonen met de richtlijn. Het product Y voldoet en wordt goedgekeurd, eventueel mag fabrikant X een door het testlab uitgegeven keurmerk aanbrengen op zijn product, e.e.a. onder extra voorwaaarden.
Als tweaker B nu product X koopt is de kans een stuk kleiner dat deze een electrische schok krijgt, maar niet onmogelijk. Als ze elkaar weer treffen bij de rechter, ligt het verhaal in eens heel anders zoals je zult begrijpen.
Bovenstaande neemt nog steeds niet weg waarom we nog steeds producten zien die, in onze ogen, bagger zijn. Simpel, er is bijna niemand die weet waar alle keurmerkjes voor staan en iedereen kan ze er op aanbrengen! Chinese fabrikanten kunnen gewoon KEMA KEUR aanbrengen op hun product en zodra niemand er over klaagt en de Voedsel en WarenAutoriteit geen klachten ontvangt is er niks aan de hand.. Toch?
Als een product geen CE markering bevat, zul je zien dat het vrij rap van de markt verdwijnt, je kan dit ook zelf aangeven bij de VWA overigens.
Er zijn dus nogal wat loopholes die het mogelijk maken om "misbruik" van het CE merk te maken. Marktcontrolerende instanties reageren reactief op vragen/fouten uit de markt en sommige instanties reageren pro-actief door selectief producten te laten keuren om te kijken of ze voldoen cww. nog steeds voldoen.
Al met al kan gesteld worden dat de electrische veiligheid van 95% van de producten op de europese markt wel veilig is voor de gebruiker.