Natuurlijk wel. Als 'wij', de VN, of weetikveel welke grote groep mensen, ineens vinden dat blanke mannen niet meer het recht hebben om te mogen stemmen, dan hebben ze dat recht niet meer. Zo simpel is het. Kwestie van schrappen.
Er zijn een aantal "Human Universals" vast te stellen met betrekking tot mensenrechten: In de meeste culturen is het niet gewenst om in ieder geval binnen de eigen groep zomaar te moorden en stelen. Dat is in principe al een begin.
Precies, als heel veel (of de meeste) mensen het ermee eens zijn, dan stellen we vast dat dat een 'universele waarde' is. Maar dat is een ander soort universeel dan wat geldt voor natuurwetten. We kunnen het er met z'n allen wel niet mee eens zijn dat de zwaartekracht bestaat, maar daar wordt 'ie niet minder universeel van.
Ook het principe dat het het netst is om anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden lijkt vrij universeel en is geen arbitrair westers construct.
Ik heb niks gezegd over westers. Ik heb gezegd dat mensen bepalen welke mensen welke rechten krijgen, en dat het daarmee dus gewoon een mening is. En ook dat die mening met hetzelfde gemak opzij geschoven kan worden. Ga maar eens een kijkje nemen in Afrika, dan zie je hoe 'universeel' die rechten zijn. De één of andere zelfbenoemde junglekoning kan die 'universele' menselijke wetten simpelweg terzijde schuiven. En wij staan dat gewoon toe, want ondanks onze economische, militaire en (kennelijk) morele superioriteit weigeren we halsstarrig om er iets aan te doen. Die universele principes reiken kennelijk niet verder dan de eigen achtertuin.
'Universeel' of 'vanzelfsprekend' betekent voor mij dat het effect altijd optreedt, voor zover wij kunnen waarnemen. Bij wetten gebeurt dat niet. Het effect van een wet is niet dat iets automatisch ook gebeurt (of niet gebeurt, in het geval van een verbod). Bovendien veranderen wetten in de loop van de tijd. Kennelijk wijzigt ons inzicht in hoe we met elkaar om zouden willen gaan. Daar is helemaal niks universeels aan. Wetten zijn niet meer dan een momentopname van de mening, ideologie of filosofie van de meerderheid (of een minderheid, gedoogd door de meerderheid).
In het moderne tijdperk worden wetten steeds meer gecodeerd. Ieder land ter wereld heeft wetboeken. Er is een universele verklaring van de rechten van de mens. Wetten in verschillende landen zijn over het algemeen op gelijkaardige principes gebaseerd.
Maar dat zijn ze al duizenden jaren. Feodale stelsels zoals wij hier in de middeleeuwen hadden, inclusief slaven en lijfeigenen, kun je in de historie van elk land terugvinden. Het is echt niet zo dat we het nu allemaal beter doen dan duizend jaar geleden, alleen
anders. Het is uiteraard wel zo dat veranderingen op allerlei gebieden hun weerslag hebben, maar 'verandering' is niet hetzelfde als 'verbetering'. Wij denken dat we het nu goed doen (anders hadden we wel wat anders gedaan), maar dat dachten ze 100, 1000 of 5000 jaar geleden ook.
Met betrekking tot dierenrechten en rechten van evt. gekloonde mensachtigen kun je vrij objectief bekijken of ze voldoen aan de leidscriteria van onze menselijke wetten.
Natuurlijk kun je dat doen, maar dat is niet logischer dan om het niet te doen. De stelling 'elk levend wezen heeft dezelfde rechten' is net zo verdedigbaar als 'alleen mensen hebben álle rechten, en andere levende wezens hebben minder, of helemaal geen rechten'.
We vinden over het algemeen bewustzijn belangrijk. In Nederland en veel westerse landen belangrijker dan "menszijn". Daarom is het mogelijk abortus te plegen. Ook al behoort de foetus tot onze eigen diersoort, omdat ze geen funcionerend zenuwstelsel heeft gedurende de eerste maanden van zwangerschap is het toegestaan om abortus te plegen. Na 24 weken is dat niet meer toegestaan. Mede omdat het zenuwstelsel dan vorm begint te krijgen en de foetus dus langzaam "bewust" zou kunnen worden. Eenzelfde situatie is van toepassing op mensen in een langdurige coma.
Er zijn mensen die daar anders over denken. Als het recht op abortus of euthanasie universeel of vanzelfsprekend zou zijn, zou dat helemaal niet kunnen.
Chimpansees zijn bewust. Daar is veel onderzoek naar gedaan en ze hebben alle tests "doorstaan". Daarbij verschillen ze genetisch gezien nauwelijks van mensen. Als de regels van de biologische taxonomie goed toegepast zouden worden zouden ze in hetzelfde genus ingedeeld worden als wij en dus Homo troglodytes en Homo paniscus heten.
Tja, en mensen die in de buurt van die beesten wonen houden ze als huisdier, wat ze toch met mensen niet doen. En wij, die onze koeien opvreten, vinden dat raar, omdat chimpansees zo op ons lijken. Hindoes daarentegen vinden het weer niet vanzelfsprekend dat wij koeien opeten, terwijl wij het kaste-systeem in India dan weer verfoeien. Joden en moslims vinden ons ook vreemd, omdat wij varkens opeten. Wij vinden het dan weer raar dat die mensen elkaar naar het leven staan, terwijl vreedzaam naast elkaar leven voor iedereen veel makkelijker en beter zou zijn. Ik weet niet hoor, maar ik kan in deze soep weinig universeels ontdekken. Wat jij en ik misschien universeel of vanzelfsprekend vinden, vindt iemand anders raar, en omgekeerd. Misschien dat het op een paar heel basale dingen overeenstemt, maar zelfs dat waag ik te betwijfelen. It's in the eye of the beholder.
Daar ben ik het mee oneens. Wetten op basis van ras mogen in het verleden wijdverspreid geweest zijn, ze zijn niet vanzelfsprekend.
Jij kunt nu wel vinden dat dat zo is, maar toen was dat gewoon geaccepteerd. Dat wij het nu niet meer vanzelfsprekend vinden wil niet zeggen dat de mensheid het nooit als vanzelfsprekend heeft gezien. Kijk eens naar
antisemitisme, dat was nog niet eens zo lang geleden
bon ton, terwijl we dat ons nu met geen mogelijkheid kunnen voorstellen.
Over het algemeen hebben mensen een vrij uniform gevoel voor rechtvaardigheid. Neem bijvoorbeeld slavernij: Naarmate de omstandigheden van slaven door tegenstanders in het Westen bekend werden gemaakt in boeken, pamfletten enzovoorts kreeg de tegenbeweging steeds meer steun. Hetzelfde gaat op voor segregatie, zoals in de VS en Zuid Afrika.
Dat heeft naar mijn idee meer te maken met welvaart, die je de luxe verschaft om je druk te kunnen maken over wat anderen fout doen. Neem inderdaad eens slavernij: hoe veel mensen in China werken zouden wij classificeren als slavernij, terwijl het voor veel van hen het verschil is tussen leven en dood. Dan kun je vanuit hier wel heel edelmoedig roepen dat al die arme Chineesjes niet meer als slaaf mogen worden behandeld, en dan gaan ze dood van de honger. Eén-nul voor de verlichte geesten, operatie geslaagd, patiënt overleden.
Ook al kun je in principe alles tot een wet maken, dat betekent niet dat alles even vanzelfsprekend is.
Dat lijkt mij vanzelfsprekend

Als je vantevoren goed over de implicaties nadenkt kun je zorgen dat het geen problemen oplevert. Het zou echter wel veel kennis opleveren. Volgens mij: wel kennis + geen problemen = doen!
We hebben nu al een probleem, omdat ik problemen voorzie en jij niet

Ik ben van mening dat je iets wat mis kan gaan uit de handen van mensen moet houden, omdat wij, als mensheid, een bewonderenswaardig vermogen hebben ontwikkeld de boel op allerlei onvoorziene manieren in het honderd te laten lopen. En dat je een konijnenplaag veroorzaakt in Australië -
soit, maar zoiets wil je niet hebben met een kolonie menselijke kloons.