Klopt, omdat als daar ook sprake van zou zijn dat alle OSS projecten totaal oplossingen kunnen afgeven.
Dit is niet het geval. Sowiezo vind ik dat de TS zich moet realiseren wat OSS echt inhoud. Er is geen pakket met de grote noemer "OSS" die je bij verschillende partijen kan halen.
OSS zou ook op CSS opgevingen gerealiseert kunnen worden, daarmee alleen al oogt het flexibel.
Maar wat ik mij afvraag is: Gaat het hier om totaal oplossingen gebaseert op OSS of gedeeltelijk? Daarin zou de TS wat duidelijk in moeten zijn.
Omdat OSS projecten niet als totaal leveranciers gezien kunnen worden(mits wij hierover spreken), is het dus makkelijker om het te implementeren in CSS mits daar ondersteuning ervoor is. En hiermee wordt voor een groot deel de onafhankelijkheid gedefinieerd van OSS: de neutraliteit van omgeving, de diverse keuzen in projecten(en dus oplossingen)
Paar voorbeelden van onafhankelijkheid:
Als de ene distro je niet meer aanstaat, pak je een andere. Al je applicaties en instellingen je je bijna probleemloos meenemen.
Voor consumenten gaat deze mogelijkheid zeker op. Voor bedrijven worden de aantal smaken kwa distro's aanzienlijk kleiner omdat er maar een beperkte aantal grote partijen zich in willen zetten voor enterprise support voor hun distro. Voor een lange tijd is Novell Suse Enterprise en Redhat Enterprise die zich echt inzetten hiervoor. Heeft OSS er profijt van? Direct en indirect wel omdat deze bedrijven in het kader van de GPL, code teruggeven aan de community(in dit geval minimaal de Linux kernel). Plus het stimuleert innovatie aan. Is er dan nog steeds sprake onafhankelijkheid? Jazeker alleen de mogelijkheden zijn veel minder.
Veel van het bovenstaande komt ook door de modulaire opbouw van linux, maar dat komt ook weer omdat dat een noodzaak is in een dergelijke opensource-ontwikkelomgeving. Als pakketten teveel van elkaar afhankelijk worden, kan de ontwikkeling van het een gehinderd worden door het ander...
In theorie zou dat zo zijn. Echter is zijn er nog weinig stukken OSS die geen dependencies hebben naar elkaar toe. En waarom zou je? Als je voor ieder dingetje het wiel moet uitvinden of een aparte port voor jouw stukje code, nek je alles. Neem KDE bijvoorbeeld: om maar minilijstje te nemen van waarmee het allemaal afhankelijk is: libxml, Qt, OpenGL, stdlibc++, libjpeg, libpng, etc, etc. En dit is ook opensource software.
Je kunt simpelweg op zowat elk niveau zowat elk onderdeel uitwisselen/verbouwen/herschrijven zonder veel verdere problemen.
Dat is ook de kern van OSS. De vrijheid(mits toegestaan) van het verder (laten)ontwikkelen op bestaande broncode. En indien het GPL is: de verplichting om je broncode vrij te geven zodat andere projecten er profijt van kunnen hebben. Maar dit is vooral afhankelijk van het licentie model. Indien BSD licentie is dan hoef dat weer niet.