Ik heb zelf ervaring in allerlei set-ups, en niet alleen de aangedreven wielen tellen mee, maar ook de plaats van de motor bijvoorbeeld. Daarnaast komen een hoop auto's af fabriek met een onderstuurd karakter omdat dat relatief 'veiliger' is (voor de bestuurder die per ongeluk over de limiet gaat).
Maar goed, om terug te komen bij de vraag van TS: bij - normaal - gebruik en goede weersomstandigheden merk ik persoonlijk niet echt het verschil tussen RWD, FWD of AWD. Je voelt het wel in de transmissie/aandrijving, maar dat verschilt ook weer enorm per merk. Op het moment dat het regent kun je rustig met je AWD een stoplichtsprintje trekken zonder dat je bang hoeft te zijn voor doorspinnende banden, je hebt gewoon veel en veel meer tractie dan bij 2 slechts aangedreven wielen of deze nu voor of achter zitten.
Het stuur trekken bij AWD voel je niet (ik heb 2 Subaru's gehad van het mechanische 50/50 type, dus geen elektronische verdeling), bij verlies van grip op de voorwielen wordt er door een viscose koppeling automagisch meer kracht verdeelt naar de achteras. Maar ook een Subaru is af-fabriek onderstuurd afgesteld, je glijdt in principe over de neus de bocht uit, wil je de kont laten gaan moet je het wel heel bont maken.
Als je echt het verschil wil voelen zou je bijvoorbeeld een 97er Impreza FWD kunnen vergelijken met het AWD model. En ja, ga je harder rijden, ga de limieten opzoeken, dan is AWD vele malen lekkerder

Het komt wel met een nadeel: iets hoger brandstofverbruik vanwege 'verlies' in de extra aandrijving. Voordelen zijn: meer tractie, veiligheid.
In Nederland is het een tikkie overbodig, maar het verbaast me helemaal niks dat hele volksstammen in de Alpen AWD rijden, of het nu een Panda is of een RS6