Ik heb wel degelijk gemeld dat deze van toepassing waren. Ik heb genoemd dat de ballon met waterstof gevuld was om het totale gewicht op te vangen zodat de ballon haast zwevend zou zijn. Ook hen ik gemeld dat de lucht buiten een wrijving zou ondervinden en dat de waterstof binnen nog al ijl zou zijn (dus niet op hoge druk (dan zou de waterstof zwaarder zijn) maar ook weer niet te ijl want de raket zou ook weer ongeveer in de ballon moeten kunnen zweven.
Indien de ballon zich in een vacuum bevind zal het opwarmen van de ballon niet tot een beweging van de ballon leiden.
Een vacuüm buiten was expliciet uitgesloten maar ook impliciet had ik dat gemeld. .zweven in de lucht van het gehele gevaarte was al genoemd!
Indien de ballon zich in een omgeving zonder relatieve zwaartekracht bevind (er mag dus wel zwaartekracht zijn, maar dan mag de ballon nergens op rusten) zal de raket z'n energie niet kunnen afgeven aan de ballon op zo'n manier dat het ding ook echt omhoog gaat. Voor iedere actie is er een gelijkwaardige en tegengestelde reactie.
Je opmerking slaat nergens op. Om te vliegen met een vliegtuig moet je ook eerst van de grond opstijgen door gebruik van energie. Je opmerkingen zijn niet van toepassing op de voorstelling van zaken die ik heb opgesomd. Als je een vlieg in een ballon opsluit moet je ook van een "begintoestand" spreken anders is er geen oplossing mogelijk. Als de ballon op de grond start en vandaar uit begint is het in elk geval een moeilijkere start(ook meer realistisch) dan als je het startpunt als een gewichtloze toestand beschouwd (zoiets moet je ook op een of andere manier bewerkstelligen). . de vlieg hoeft dan geen enkele moeite te doen om te blijven zweven en dat is juist wel het principe van "vliegen". Als je de vlieg gaat helpen om van de grond te komen dan maak je het alleen maar gemakkelijker om vooruit te gaan vliegen. Je opmerking over [i]elke actie heeft een gelijkwaardige tegengestelde reactie[i] geeft blijk dat je dynamica niet begrijpt. Dit principe is JUIST het grondbeginsel van voortstuwing van raketten, van auto's, van lopende mensen, van vogels, vliegen en van vissen, plus alles dat zich zelf kan bewegen om zich te kunnen verplaatsen. Jij lijkt te pleiten dan vanwege dit principe voortstuwing juist NIET mogelijk is.
De raket schiet massa de ene kant in, dus de raket zal de andere kant in schieten. De raket vliegt.
Maar de massa die de raket wegschiet zal de ballon raken en ervoor zorgen dat de ballon in tegengestelde richting gaat bewegen met dezelfde hoeveelheid energie als waarmee de raket vliegt.
Je moet hier toch eens met meer detail een analyse uitvoeren. Als de ballon aan de linker kant tegen een betonnen muur aan zit gaat die betonnen muur, relatief t.o.z.v. de lucht, echt niet naak links bewegen omdat die raket naar rechts gaat. . teken maar eens een “free-body” diagram van de krachten en beschouw de v*m- waarden voor de ballon(zonder raket) en de raket maar eens en kijk wat er dan gebeurd in de botsing van de raket met de ballon.
De ballon en de raket raken elkaar met een gelijkwaardige hoeveelheid energie waardoor de beweging elkaar opheft, de ballon staat stil en de raket ook. De raket zit als een gek tegen de zijkant van de ballon te douwen en de ballon duwt net zo hard terug, er is op dat moment een evenwicht wat niet doorbroken kan worden.
Je hebt in eerste instantie niet begrepen dat de raket tegen de wand botst en daardoor zijn momentum(m*v) overdraagt naar de ballon. Daarnaast heb ik gesteld dat deze botsing elastisch is. De consequenties hiervan ontgaan je: in deze botsing is er geen energieverlies (biljartbal model). Voorts je opmerking dat de reactie tussen de raket en de ballon niet zou opleveren zou het geval zijn indien de ballon zich in een perfect vacuüm zou bevinden maar de ballon bevindt zich in een vicieuze vloeistof. Bedenk eventjes dat het principe om "van de grond te komen" in mijn voorbeeld niet anders is dan als de grond. . waartegen in eerste instantie afgezet wordt. . .vervangen wordt met een vicieuze vloeistof(lucht). De raket anderzijds ondervind weinig wrijving als het beweegt. . .speciaal heb ik
ijle watersof als medium in de ballon gekozen. . .hierdoor ontstaat een momentum(
impuls in het Nederlands)
vernietiging vanwege de wrijving van de ballon in de lucht. Voor de raket geldt dit veel minder. Vanwege het overschot aan momentum van de raket zal in de botsing er een netto impuls naar rechts zijn, waardoor de ballon zich NETTO naar rechts zal verplaatsen. . .volstrekt identiek (in principe) als ware de lucht een betonnen muur.
Maar ik kan je gelijk geven indien je het totale systeem aarde-ballon bekijkt. De netto impuls naar rechts is relatief t.p.z.v. de stationaire grond. De actie van de raket op de ballon. . impuls naar rechts . . heeft een gelijkwaardige impuls naar links tegen de aarde door middel van de wrijving met de lucht. . .de aarde gaat iets langzamer (of sneller) draaien. . .Alles blijft dus netto in evenwicht. . .maar de ballon vliegt wel naar rechts. . . in de lucht.
Al met al is de conclusie dat er vanalles kan gebeuren, net hoe je de voorwaarden en parameters definieerd. In de simpelste vorm zal de ballon nergens heen gaan, ga je randvoorwaarden toevoegen dan is het wel mogelijk dat de ballon ergens heen gaat.
. Als er [d]van alles[/b] kan gebeuren dan kan er dus ook “gevlogen” worden en kan de ballon van A naar B bewegen(je gooit hier je eigen ruiten in). Ik raad je aan dat je wat meer over dynamica moet gaan leren. Vooral het principe van behoudt van momentum in botsingen is hier van cruciaal belang. Zonder randvoorwaarden vliegt een vliegtuig ook nergens heen. Zonder randvoorwaarden kan je slechts de fundamentele weten van de mechanica en dynamica opsommen maar geen enkel antwoord geven op een specifiek vraagstuk.
Zie het zo: voor een auto geldt, bijvoorbeeld, v(t) =1/2a*t
2 +vo*t + f(Ke,t)
(f is een functie voor een externe kracht
Ke zoals o.a. frictie en/of wind en/of een magnetische kracht, etc.)
Hoe snel gaat de auto voor t=4 ? Randvoorwaarden zijn noodzakelijk om een antwoord te kunnen krijgen.
Maar ook dan hangt het weer van de definitie af. Als je waar definieerd als oneindig (wat vaak het geval is, iets is niet per definitie (of per definitie niet) waar als het niet waar blijft) dan zal ook met de randvoorwaarden de ballon niet kunnen vliegen simpelweg doordat er op een gegeven moment een evenwichtssituatie zal ontstaan.
Het lijkt er op dat je hier in een vicieuze cirkel gevangen zit. Ik kan er in elk geval niets mee in de context van mijn impuls aangedreven vliegende ballon.