Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mastasidaz
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 05-01-2024
Hallo Tweakers,

Ik heb een vraag over mijn aankomende studie. Ik loop nu al een tijdje te ijsberen en het word tijd om de knoop door te hakken. Begin dit jaar ben ik gestopt in het eerste jaar HBO informatica, ik miste link tussen de opleiding en de werkelijkheid en vond de wiskunde zwaar.

Aankomend jaar wil ik een andere opleiding gaan volgen, dit word Commerciële economie, Management economie en recht of Fiscale Economie.

Bij commerciële economie heb ik het idee dat alles erg gericht is op sales, waarom kopen mensen producten, hoe zet je een product in de markt etcetera.

Met Management economie en recht heb ik het idee dat je veel kanten op kan doordat je van drie richtingen dingen leert. Van wat ik lees vervul je met deze opleiding vaak een ondersteunende rol in een bedrijf.

Fiscale Economie lijkt mij erg bureaucratisch, maar aan de andere kant lijkt het wel leuk om mensen/bedrijven te helpen door bijvoorbeeld ervoor te kunnen zorgen dat zij minder belasting hoeven te betalen.

Ik zou graag willen weten van degene die een van de bovenstaande opleidingen heeft gevolgd wat hij/zij ervan vond en wat voor wiskunde je krijgt bij deze opleidingen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • lijphoofd
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 31-03 08:43
Ik heb zelf vorig jaar CE afgerond en kan hopelijk het eea zeggen over MER (ken wel wat mensen die deze studie gedaan hebben). Heb dit overigens bij de Hogeschool Rotterdam gedaan, ervaringen verschillen per school uiteraard.

Je beeld van CE is (in mijn ervaring) redelijk. Toch is sales niet echt een groot onderdeel van de opleiding. Heb zelf een (echte) salesstage gelopen, maar dat is toch heel anders dan wat je bij CE krijgt.
Het is vooral een erg brede opleiding. Zo bestaat de opleiding ook voor een gedeelte uit bedrijfseconomie (je moet de achtergrond achter de cijfers kennen), management, klein beetje recht (echt alleen de basis, drie blokken in het eerste jaar) en communicatie. Daarnaast heb ik ook vakken gehad over internationale handel.
Daarnaast heb ik ook behoorlijk wat praktijk gerichte projecten gehad (eerste jaar een ondernemingsplan opstellen, het gehele tweede jaar heb ik een junior onderneming gehad waarbij je producten moet importeren / produceren en zelf in de markt zetten (dat was erg leerzaam en was ongeveer 40 % van de studiepunten van dat jaar), in het derde en vierde jaar moesten we in een team een beleidsplan schrijven voor een (echte) onderneming, met begeleiding uit die onderneming). Dat gedeelte is erg praktijkgericht.

Maar nu de wat minder praktijkgerichte kanten: je krijgt best wel wat marketing wat je, in mijn ervaring, niet nodig zult hebben. Zo krijg je best vaak de BCG matrix, Kotler, 5-7 p's, USP's en al dat gedoe (google maar even als je de termen niet kent). Dit soort dingen terug laten komen in verslagen doet het altijd erg goed. Ik had echter altijd een gevoel dat niemand dat echt nodig zal hebben (face it: 70 % van de studenten komt in het MKB te werken en wat heb je dan nodig daaraan? Leuke basis imo, maar niet erg praktijkgericht).

Daarnaast had ik altijd een beetje een raar gevoel bij marketing. Concrete resultaten van al je uitgevoerde marketingplannen zul je nooit hebben. VB: Als je verkopen naar een heel marketinggebeuren gestegen zijn heb jij het gedaan en krijg je de thumbs up van de baas, zijn ze gedaald geef je de schuld aan de verslechterde marktomstandigheden / concurrentie.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb het erg naar mijn zin gehad op de studie en ook veel geleerd maar vond het niet resultaatgericht genoeg. Was blij toen ik er vanaf was (FYI: ben nu tester, misschien goed voor je beeldvorming), vooral het niet-concrete vond ik erg vervelend.
Ook viel het me op dat, in de laatste jaren dat ik op school kwam, er steeds andere 'types' bij "mijn" opleiding rondliepen, kreeg het gevoel dat HBO-CE aan inflatie onderhevig is.
Het niveau van de studie is goed te doen (kwam van de HAVO af). Heb naast mijn studie altijd nog 15-20 uur kunnen werken (en daarnaast veel gegamed ^^). Ik leer echter makkelijk.

Wat ik echter van de MER gehoord heb (is tweede hands info dus, heb zelf ook even MER overwogen) is dat de studie erg moeilijk is. Ook heb ik een aantal mensen gekend die van MER naar CE zijn gegaan. Die zeiden allemaal dat het erg moeilijk (soms zelfs saai) was. Reken zeker het eerste jaar op veel recht (+/- 40 procent van de totale tijd heb ik gehoord). Daar moet je dus wel tegen kunnen (en goed kunnen blokken).

Mag ik vragen waarom je twijfelt tussen deze drie opleidingen? Ze liggen, binnen het economische opleiding spectrum, best ver uit elkaar. Zo is fiscale economie ook weer een stuk weg van MER en CE.
Heb zelf bij mijn studiekeuze getwijfeld tussen MER, CE en accountancy (dus ongeveer vergelijkbaar als jij nu).

Hoop dat dit in ieder geval een beetje helpt. Uiteraard moet je niet op mijn mening alleen af gaan. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag :).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 210014

*knip*

[ Voor 98% gewijzigd door Anoniem: 210014 op 10-01-2010 01:57 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkw0679
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 17-06 00:11
De vraag is : Wat wil jij???

Aangezien je een jaartje een technische studie hebt gedaan, neem ik aan dat je wel affiniteit hebt met techniek en informatica, maar dat je geen echte 'nerd' bent....is Bedrijfskundige Informatica dan niet iets voor jouw?? Deze studie maakt de koppeling tussen techniek en business...

Ik zelf heb MER gestudeerd en afgerond en alles wat hierboven wordt gezegd is waar...het is een vrij droge en zware studie met veel recht en de baankansen zijn matig omdat je geen specialist bent op elk van de drie gebieden, dat maakt het voor werkgevers moeilijk om jouw goed te kunnen plaatsen in een organisatie.

Maar alles valt of staat met de vraag: Wat wil jij???

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sjeik
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 29-05 14:39
Waar ga je studeren? Ik heb MER in Enschede gedaan (had eerst een paar jaar WO gedaan) maar heb alles met twee vingers in mijn neus gedaan. Wat ik wel erg jammer vind is dat je van heel veel onderdelen een beetje leert. Uiteindelijk kan je nog niets. Je hebt 1 vak marketing, wat informatiekunde, wat van dit, wat van dat... Ik had zelf erg weinig economie vond ik. Management had ik wel redelijk wat (maar dat vond ik niet zo leuk) en verder best veel (privaat)recht.
Daarnaast durven ze de opleiding in Enschede niet heel moeilijk te maken. Ik heb bijvoorbeeld een theorietoets statistiek gehad, altijd hoge cijfers, dag van tevoren beginnen met leren. Maar misschien was ik ook wel een bovengemiddelde student.

Als ik het over mocht doen zou ik kiezen voor een studie die wat specifieker zou opleiden tot een bepaald vak. En misschien is de MER in andere steden anders... Succes met je keuze!

Was ik maar rijk en niet zo knap...