Laat ik even reaguren als emigrant. Momenteel woon ik in Zweden en ik ben hier terechtgekomen door kwaliteit binnen een specialisme. Dat klinkt misschien arrogant (zeker binnen Nederland en ook Zweden, waar je je jezelf niet teveel om je kwaliteiten mag roemen

), maar dat heb je wel nodig. Want als je in een generieke hoek zit: Voor jou een bus anderen, die ook nog eens de lokale cultuur kennen en de taal native spreken. In mijn vakgebied zijn de specialisten wat schaarser, dus dat maakt het wat makkelijker denk ik. In z'n algemeenheid kun je wel stellen dat het een groter risico is om iemand van verre aan te trekken dan een lokaal beschikbaar persoon.
In die context schat ik de kansen voor zo'n gesponsorde opleiding, zeker in het licht van de huidige economische omstandigheden, laag in. Ook als er momenteel een enorm lokaal tekort is aan geschikte kandidaten in een richting, dan lijkt het me dat men, in z'n algemeenheid, liever een lokaal figuur in zo'n traject onderbrengt dan een onbekende van ver weg. Desondanks hoop ik dat je succes hebt alienfruit, het is natuurlijk leuk als zoiets lukt.
Maar goed, emigratie in het algemeen. Het grappige is dat er velen zijn die het erover hebben, plannen maken en "bij de eerste mogelijkheid hun koffers pakken", maar in realiteit zie je slechts een fractie van dat aantal daadwerkelijk de stap maken. Het is dan ook niet eenvoudig, want waar krijg je zoal mee te maken? Een lijstje:
• Taal. Menigeen claimt dat 'ie fantastisch Engels spreekt, maar het valt nogal eens tegen. Ik vind mezelf verre van fantastisch in het Engels, ondanks het feit dat ik van mensen met Engels als moedertaal te horen krijg dat het fantastisch is wat ik uitkraam. Dat zal hier ongetwijfeld niet onbekend klinken. En da's dan een taal die iedereen op school meekrijgt. Dat geldt niet voor de voertaal op veel bestemmingen.
• Cultuur. Niet alleen de feestdagen en "hoge" cultuurdingetjes, ook de omgang tussen mensen. Ook binnen West-Europa zijn er best aanmerkelijke verschillen.
• Inkomen. Reken jezelf niet rijk op alleen het maandbedrag, maar ga na wat er allemaal van afgetrokken wordt. Ziektekosten, boodschappen, verzekeringen, lokale belastingen, vaak een hoop dingen die niet 1 op 1 meegaan in het rekensommetje. Vergeet ook de opstartkosten niet! En sommige dingen zijn als buitenlander gewoon duurder (in sommige landen heb je wat extra voorwaarden omtrent een hypotheek om eens iets te noemen). Probeer je goed te informeren.
• Gezin. Ben je in je uppie, of heb je een vriend/vriendin? Heb je kinderen? Ik ben alleen, dus makkelijk, maar dat geldt niet voor iedereen. Emigratie kan een zware last op een relatie zijn, want je bent, zeker in het begin, meer op elkaar aangewezen. Voor jonge kinderen is het niet zo'n probleem, wat ik zo gehoord heb, maar als je een jaar of 10 bent en je spreekt 5 woorden in de lokale taal.... Niet eenvoudig.
• Banden met Nederland. Familiegek? Veel vrienden waar je close mee bent? Reken er maar op dat het gros van je vriendschappen verwatert. De intentie is er altijd, maar in werkelijkheid is het zo dat je met een paar lui in contact blijft en een hoop wordt minder. Ook als je om de week bij moeders op bezoek gaat: Dat is er niet meer bij. Zelf ben ik alweer ruim een half jaar niet in Nederland geweest.
Ik wil niemand het idee om te emigreren uit z'n hoofd praten, dat laat ik aan jezelf over. Want: Toets je plannen aan de realiteit, niet aan een romantisch beeld. Voor vragen, je kunt me altijd DM'en.
Liefhebber van schieten en schijten. Ouwehoer en niet-evangelisch atheist.
Daniel36: Dat zeg ik(?) Nee, dat zeg ik niet, je hebt gelijk.