CSL Notebook Best Buy Guide december 2008: Special: Netbook
Door: DaMarcusOoit, in het jaar 2008 na Christus om precies te zijn, brak Asus een nieuwe markt open; de netbook. In den beginne had je geen andere keuze dan de EEE PC 4G. Tegenwoordig heeft elke gerenommeerde fabrikant een netbook in zijn assortiment. De introductie van de netbook heeft de kloof tussen een PDA en subnotebook verkleint. Een notebook die eenvoudig in gebruik is en bovendien ook nog een goedkoop is. "Hoe kleiner, hoe duurder" was voorheen een veelgehoorde term. Asus bracht daar verandering in aan en tegenwoordig zijn netbooks zelfs aan te schaffen in de supermarkt.
Eisenpakket
Een Best Buy Netbook aanprijzen is lastig. Bijna allen hebben ze dezelfde hardware onder de hoede en zal het meestal verschillen op het werkgeheugen en de harddisk. Vandaar dat we een aantal interessante netbooks op een rijtje hebben gezet die te verkrijgen zijn.Goedkope netbooks
Asus EEE PC 2G / 4G (700 / 701)
Asus brak met de EEE PC 4G een nieuwe markt open en is een ‘Benjamin’ onder de netbooks. Met zijn Intel Celeron M 900MHz en 512MB RAM (de 701 heeft 1GB onder de motorkap) was de notebook capabel om Linux en Windows XP te draaien. Het grootste nadeel van de EEE PC 4G is de beperkte resolutie van het 7”-scherm. Dit is 800x480 wat er voor zorgt dat je telkens zijdeling aan het scrollen bent bij webpages. Tevens is het toetsenbord erg klein wat niet prettig typt. At last, but not least: de opslag. 2GB en 4GB (EEE 701) is voor alledaags gebruik niet meer voldoende in mijn ogen. Ik raad je ook aan een SD-kaartje te nemen en daar je bestanden op te plaatsen.
Asus EEE PC 70x
Acer Aspire One
Asus begon met het produceren van netbooks en Acer kon uiteraard niet achterblijven. Ze pakken dan ook uit met een startprijs van 199 euro. Dat mag dan net zoveel zijn als voor een EEE PC 700, maar daar krijg je wel meer voor terug. Helaas heeft de Aspire One ook een nadeel in de vorm van een 3-cell accu welke een minder lange accuduur geeft. Het grote voordelen tegenover de EEE PC zijn echter wel het grotere scherm, fijner toetsenbord en net wat meer opslagruimte.
Acer Aspire One
Mid-range netbooks
Asus EEE PC 900 / 901
De EEE PC 900 is de groeispurt van de eerste versie van de EEE. Naast de Intel Celeron M in de 901 heeft de 901 een Intel Atom 1.6GHz aan boord. De Atom is sneller dan de Celeron M en gaat efficiënter met energie om. Ook is de opslag verbeterd. De Linux-versie beschikt over een 16GB SSD en de Windows-versie moet genoegen nemen met 12GB SSD. Beiden hebben ze een 8.9”-scherm welke goed is voor een resolutie van 1024x600. Daarnaast heeft de 901 een 6-cell accu waardoor je 4 ½ uur op een acculading kan werken.De opslagmedia is opgedeeld in 2 partities. Een van 4GB die op het moederbord is gesoldeerd (voor het OS) en een van 8GB / 12GB (afhankelijk van welke versie EEE je aanschaft) welke up te graden is. Het voordeel van SSD's is dat deze schokbestendig zijn en over een lagere accestime beschikken. Ondanks dat een netbook het principe heeft goed betaalbaar te zijn (uitzonderingen zijn er), valt dat ook terug te zien in de prestaties van de SSD's. De 900 en 901 verschillen niet veel van elkaar. Let op bij het installeren van je OS. Het vastgesoldeerde geheugen is een stuk rapper dan de uitbreidbare media. Zorg er dus voor dat je besturingssysteem op de snelle SSD komt te staan.

Asus EEE PC901
Samsung NC10
Samsung notebooks zijn sinds dit jaar op de Nederlandse markt verkrijgbaar en hebben ook een netbook in hun assortiment. Veel verschilt de NC10 niet van andere netbooks, ook deze heeft een 10.2”-scherm met een resolutie van 1024x600. Waar de NC10 een feature heeft die andere netbooks niet hebben, is de ‘Silver Nano’-technologie. Deze technologie bestaat uit nano-zilverdeeltjes waardoor het toetsenbord van een anti-bacteriële coating is voorzien. Met een 6-cell accu is het totaalgewicht 1.33kg. Dat is vrij veel voor een notebook, maar dit levert een werkduur van 8 uur op als je van een acculading uitgaat. Samsung doet niet mee in de SSD-hype en biedt opslag aan vanaf een 80GB tot en met 160GB grote harde schijf. Tevens heeft de NC10 een LED-scherm.
Samsung NC10 White
Als ik het internet afsnuffel, lees ik op meerdere plekken dat de NC10 het fijnste toetsenbord heeft onder de netbooks. Het toetsenbord heeft een grootte van 93% t.o.v. van een full-size toetsenbord.
MSI Wind U1xx
Een vreemde eend in de bijt is modellen aan te prijzen die nog niet leverbaar zijn, toch is deze het vermelden zeker waard. MSI heeft diverse updates voor de Wind-serie van netbooks aangekondigd. Tijdens CeBit in januari 2009 zullen twee nieuwe modellen gelanceerd worden, voorzien van een nieuwe Intel chipset en een nieuwe Intel Atom processor. De Wind U110 en U115 krijgen beide de Poulsbo US15 chipset en een Atom Z530 processor.De nieuwe Poulsbo-chipset zou 7 Watt moeten besparen ten opzichte van den huidige 945-chipset. Daarnaast beschikt het grafische gedeelte van de Poulsbo over hardwarematige H.264-encoding wat ervoor zorgt dat HD vloeiend wordt afgespeeld. Een stroombesparende feature op de U110 en U115 is de combinatie van SSD (Solid State Drive) en conventionele HDD. De SSD biedt opslagruimte voor het OS en applicaties en de HDD voor dataopslag. Om stroom te besparen kan de HDD worden uitgeschakeld wat de werkduur uiteraard ten goede komt. De Wind U120H is de nieuw vormgegeven opvolger van de U100. Deze zal voorzien zijn van een 20GB of 40GB SSD en krijgt een 3.5G-netwerkkaart. De U120H is vanaf januari 2009 verkrijgbaar. MSI geeft een adviesprijs van 550 euro op.

MSI Wind U120
HP 2133 Mini-Note
Ook HP trekt mee aan het touw waarvan Asus het voortouw in handen heeft. Deze keer geen Intel Atom, maar een VIA C7-M aan boord. Qua hardware heeft hij dan ook meer weg van een PB Easynote XS dan een Asus EEE. Als het om prestaties zou ik de keuze van een VIA C7-M niet snappen, wanneer het om accuduur gaat wel. De VIA-telg is zuiniger dan de Celeron M waar HP in eerste instantie de concurrentie aan zou gaan.Waar de 2133 Mini-note zich onderscheidt van andere netbooks is de resolutie van het 8.9"-scherm. Deze is ongekend hoog voor een netbook met 1280x768 pixels. Voor de wiskundeknobbels: dit komt neer op 110.454 pixels per inch2 (1280 x 768 / 8,9). Ter vergelijking: op het moment van schrijven werk ik op een 17" scherm met een resolutie van 1920x1200. Dat is goed voor 135.529 pixels per inch2. In mijn ogen is het beeld op de 2133 Mini-Note redelijk klein, maar acceptabel om op te werken. De 2133 Mini-Note wordt niet uitgefaseerd door de Mini-Note 1000 De Mini 2140 is de opvolger de van de Mini 2133. Deze heeft net als vele anderen een Intel Atom onder de motorkap. Deze netbook is vanaf januari 2009 verkrijgbaar.

HP 2133 Mini-Note
High-end netbooks
Asus EEE PC S101
Ben je modebewust? Dan is er de EEE PC S101 voor je. De S101 is verkrijgbaar in bruin, champagne of grafiet en is zeer fraai afgewerkt, met onder andere met kristal versierde scharnieren.De prijs is er echter ook naar met startprijzen van net geen 600 euro. Voor het zelfde geld koop je dus 3 Aspire One’s. Asus compenseert de prijs met een mooie look en 802.11n. Daarnaast krijg je ook toegang tot EEE Storage van Asus. Dit is een feature waarbij je online je bestanden kan opslaan. De EEE Storage heeft een opslaggrootte van 16GB. Deze netbook is daarnaast ook bedoeld voor zakenmensen die graag een kleine laptop mee willen. De S101 is een alternatief voor de dure kleine 11" laptops met ULV (Ultra Low Voltage) processor zonder dat je met een "goedkope" netbook bij de klant komt.
Asus EEE PC S101
Conclusie
Een allround netbook valt niet aan te wijzen. Zoals gezegd: bijna allen hebben dezelfde hardware en verschilt het tussen het RAM en de HDD. In feite komt het meer op het design en accuduur aan. Over smaak valt niet te twisten, ik ga niet over de aankoop van jouw netbookPas overigens op met de hele goedkope netbooks. Er zijn namelijk ook zeer goedkope netbooks in omloop welke een CPU bevatten die de x86 instructieset niet ondersteund. Hier kan dan ook geen normale Windows op draaien. Daarnaast missen deze varianten soms ook WiFi! Bedenk dus goed wat je koopt!
Een tip bij netbooks met flash opslag is om een goed SDHC geheugenkaart te kopen. De capaciteiten hiervan lopen op tot 32GB. Hierdoor wordt de opslagcapaciteit dus behoorlijk op en dit kaartje kan simpelweg in de kaartlezer worden gestopt. Ideaal dus om foto's, muziek en films op te zetten.
Overzicht
[NBBG] Notebook Best Buy Guide Overzicht[ Voor 12% gewijzigd door DaMarcus op 19-02-2009 14:53 ]