Blijkbaar.
Maar hoe zit het met hardware, heeft dat er niets mee te maken?
Als je een codec installeert, is dat een programma, wat doorgaans zelf de videostream codeert en/of decodeert. Vervolgens wordt dat beeld via je videokaart al dan niet via overlay getoond op je scherm. Het enige wat je videokaart dus doet, is het beeld laten zien.
De NVIDIA PureVideo Decoder is echter een MPEG2-codec die de videokaart gebruikt om MPEG2 te decoden. Op de website staat ook: "
for features such as spatial temporal de-interlacing" dus dan de kan videokaart ook het deinterlacen voor zijn rekening nemen. Spatial temporal deinterlacing is een goede methode, dus de kwaliteit is waarschijnlijk prima. Is het beter dan bijvoorbeeld ffdshow met de kernel deinterlacer? Tja, zou kunnen. Probeer het eens uit... Om de processorbelasting hoef je het niet te doen, MPEG2 decoden heeft bijna geen processorkracht meer nodig...
HD video decoden is een ander verhaal. Tenminste, moderne pc's kunnen dat met een goeie codec ook prima op eigen kracht doen, maar je ziet hier en daar al wel kaarten met hardwarematige H.264/AVC decoders. Is dat beter? Ik weet 't niet hoor... Persoonlijk kies ik liever zelf welke softwarematige decoder ik wil gebruiken, maar misschien geven ze wel een uitstekend beeld.
Word op een pc deinterlacen altijd puur softwarematig gedaan door een filter na het decoderen?
Ja. Zo'n filter is gewoon een stukje software.
En waar kan ik instellen welke deinterlacer filter door mn pc wordt gebruikt?
Dat hangt er vanaf welk programma je gebruikt om af te spelen. Als je bijvoorbeeld ffdshow hebt geinstalleerd, ga je naar start > programma's > ffdshow video decoder configuration > deinterlacing aanvinken > methode kiezen. Kernel Bob en Kernel deinterlacer zijn goede opties.
Let op dat dat filter alleen wordt toegepast op video wordt afgespeeld met een van de ffdshow codecs. Hoe weet je of een video via ffdshow wordt afgespeeld? Daarvoor moet je eerst weten wat voor codec je videobestad heeft, dus bijvoorbeeld: WMV, H.264, DV, MPEG2, etc. Klik in de ffdshow video decoder configuration bovenin op 'Codecs', dan zie je een lijst met formaten. Zoek het formaat van je videobestand op en kijk wat erachter staat. 'disabled' betekent dat ffdshow er niets mee te maken heeft. Zodra je disabled verandert in libavcodec gaat ffdshow de video afspelen.
Dit geldt alleen voor players die codecs nodig hebben, zoals Windows Media Player. VLC heeft bijvoorbeeld zelf een heleboel codecs aan boord en gebruikt ffdshow niet. Binnen VLC kun je het instellen via Instellingen > Preferences > Video > Filters > Deinterlace.
Je kunt ook via een AviSynth script afspelen en dan zelf een filter toevoegen, bijvoorbeeld:
code:
1
2
3
4
5
| # Video inladen
DirectShowSource("c:\filmpje.avi")
# Leak's Kernel Deinterlacer toepassen
LeakKernelDeint(0) |
Maar dan moet je zin hebben om je in AviSynth te verdiepen.
[
Voor 17% gewijzigd door
Bergen op 03-06-2008 00:11
]