Er spelen een aantal dingen mee:
1. je leeftijd
2. de organisatievorm van je bedrijf
Om met het tweede te beginnen, bij een BV of NV zijn prive en zakelijk gescheiden. Dan kan het bedrijf failliet gaan zonder dat er consequenties aan zitten voor je prive vermogen. (tenzij je zakelijke kredieten hebt afgesloten waarvoor je ook prive garant staat, vaak vraagt de bank dat bij startende ondernemers)
Heb je een eenmanszaak of VOF, dan ben je hoofdelijk aansprakelijk voor zakelijke schulden.Er is dan dus geen mogelijkheid om de zaak failliet te laten gaan en zelf buiten schot te blijven.
Dan het andere punt, je leeftijd:
- onder de 18 jaar: alles wat je doet is voor de verantwoordelijkheid van je ouders. Zij kunnen je transacties ook weigeren/terugdraaien. En zij moeten tekenen voor elke verplichting die jij wilt aangaan. Daarmee kun je stellen dat jouw bedrijf ook zo'n beetje hun bedrijf is.
- 18 t/m 20 jaar: jij bent meerderjarig en kunt doen wat je wil, maar je ouders zijn in bepaalde gevallen aansprakelijk voor de financiele gevolgen van jouw handelen. Dit is een soort schemeregbied, want waar precies die aansprakelijkheid begint en eindigt is mij niet duidelijk. Als je in deze groep valt, doe wat goede research.
- vanaf 21 jaar: je bent zelfstandig en je ouders hebben geen last van jouw handelen.
Tenslotte twee algemene punten over faillisement:
- bij een faillisement van een bedrijf wordt meestal beslag gelegd. Alles wat staat in het bedrijfspand, valt onder het beslag. Dus ook als het eigendom is van een ander dan het bedrijf.
Dan moet de eigenaar aantonen de ze spullen van hem zijn en niet van de failliete onderneming, en dan wordt het beslag pas opgeheven voor die eigendommen.
Dit kan bijzonder vervelend zijn, als je bijvorbeeld wat spullen hebt opgeslagen bij een ander kun je ze zo kwijt zijn. Maar in het geval van een huis is dit geen probleem -- het eigendom van alle huizen is bij het Kadaster geregistreerd dus het is heel makkelijk om een huis uit het beslag te halen. Uittreksel Kadaster, klaar. Als er al beslag wordt gelegd op het huis, want waarschijnlijk proberen ze het niet eens.
- een faillisement ontstaat pas wanneer twee schuldeisers dit aanvragen bij de rechter. Normaal gesproken is het niet in het voordeel van een schuldeiser om meteen faillisement aan te vragen: in een faillisement houdt een bedrijf op om zaken te doen en geld te verdienen, dus de kans om terugbetaald te worden wordt er niet beter op. Wanneer zal een schuldeiser dan wel faillisement aanvragen? --> als er echt geen fatsoenlijke betalingsregeling valt te treffen en de verwachte opbrengst bij liquidatie van het bedrijf groter is dan de verwachte opbrengst met een minnelijke schikking.
Om kort te gaan, je ouders lopen risico als:
- je bedrijf geen BV of NV is of als je prive meetekent voor kredieten, en
- jij onder de 21 bent, en
- je van plan bent om flinke zakelijke schulden aan te gaan (en waarom zou je?)
Link KvK:
aansprakelijkheid bij faillisement
[
Voor 5% gewijzigd door
t_captain op 29-04-2008 08:51
]