Dit verbaast me eienlijk niet zoveel, want het is al enkele jaren aan de gang. Ik ben nu 26, en toen ik nog op de middelbare school zat leek het voor veel ouders schijnbaar minderwaardig als hun zoon of dochter een vak leerde en niet ging verderstuderen. Toen had je dus erg veel jongeren die mede door de ouders gepushed werden om moeilijkere richtingen te kiezen dan wat de kinderen wilden of kunden. Misschien niet letterlijk, maar over de richtingen als hout, bouw, electronica,... werd toch wat minder gepraat.
Nu 10 jaar later zie je het resultaat ervan. Een hele hoop mensen met een academische opleiding en een groot tekort aan goede stielmannen (gebruiken jullie dat woord in Nederland ?

).
Je ziet nu ook wat voor prijzen sommigen vragen (bijvoorbeeld na hun uren) voor van die klusjes. Veel van de technische ensen doen na hun uren nog klusjes. Dan betaal je toch al snel 50-60 euro per uur voor een beetje tegelaar bijvoorbeeld. Laat staan de echte knelpuntberoepen.
Ze was het hier pas nog in het nieuws, de tarieven die loodgieters buiten de normale uren vragen (bijvoorbeeld een kapotte CV in het weekend enzo). Dan spreek je al snel over uurlonen boven de 100 euro + voorrijkosten. Dat is nu eenmaal vraag en aanbod.
Ook in de ICT is het weer goed zichtbaar. Ik heb de jaar-2000-boom net gemist, en ben pas 3-4 jaar geleden op de arbeidsmarkt gekomen. Toen ik begon aan m'n opleiding (2001) zag je bij de jobbeurzen op school de laatste jaars met een dik contract, bedrijfswagen, massa's extra-legale voordelen de deur uit gaan. Ze werden al in dienst genomen voordat ze goed en wel afgestudeerd waren. Echter 4 jaar later toen ik afgestudeerd was was het al heel wat minder. De school vond nog met moeite bedrijven om te komen naar de job-beurs, en veel van m'n klasgenoten hebben et als ik erg lang naar werk lopen zoeken. De lonen en voordelen waren ook weer wat minder. Ik ben m'n eerste jaar begonnen met 350 man, de eerstejaars toen ik afstudeerde waren nog maar met 150.
Nu begint de markt echter weer open te bloeien. Ik krijg geregeld telefoons of ik nog graag op m'n huidige werkplek zit en ofg ik niet weg wil voor betere verloning, voorwaarden,.... Ze zijn dus weer volop op jacht. Voor m'n huidige job waren we met 150 man bij het eerste examen, nu is er pas weer een examen geweest ... nog geen 15 inschrijvingen.
Dit heb je dus in alle sectoren een beetje denk ik, dat golfpatroon. Het ene moment is er een overschot aan "denkers", een ander moment dan weer aan mensen die met hun handen werken. Altijd zo geweest, en zal altijd zo blijven. Ik zal echter nooit m'n kinderen forceren van een bepaalde richting uit te gaan. Als m'n kinderen later loodgieter wil worden, leuk voor hem/haar als hij/zij dat graag doet. Wil hij/zij dokter worden, zal ik hem daar ook ook steunen.
Jammer genoeg zie ik nog erg veel ouders tegenwoordig die niet die mening hebben. Als ik zie dat kinderen in de club vaak veel moeite hebben op school, en dan in een richting zitten die gewoon erg zwaar is denk ik vaak "laat ze dan iets kiezen wat hun beter ligt".
Ik zie trouwens het probleem niet met het feit dat ze meer verdienen, zelfs al waren er genoeg. Misschien ben ik wat te goed van inborst op dat vlak, maar ik zie niet in waarom een stielman minder zou moeten verdienen dan iemand die 5 jaar een hogere opleiding gevolgd heeft. Als ik de kunde niet heb om een kast te bouwen, sja, dan heb ik pech en moet ik daar een schrijnwerker veel geld voor betalen. Net zozeer als hij veel mag betalen als hij z'n computer moet binnendoen in de winkel als hij daar niks van kent.
[
Voor 7% gewijzigd door
DinX op 26-04-2008 12:55
]