Een aanvulling op mijn vorige post, over de huur.
Ik heb begrepen dat je ook een huurschuld hebt. De woningstichting is altijd een beetje bijzondere schuldeiser, ze kunnen immers aanmerkelijke dwang uitoefenen door te dreigen met uitzeting. Maar anderzijds heb jij ook weer huurdersbescherming.
Het beleid is doorgaans dat ze na drie maanden huurachterstand een procedure in gang zetten voor het beeindigen van je huurovereenkomst.
Dit gaat via de rechter en is daar een simpel hamerstuk. Je hebt tot het laatste moment de mogelijkheid om de volledige huurschuld ineens te voldoen, samen met de lopende/komende periode. Dan zullen ze afzien van de ontruiming.
- Wil je echter een betalingsregeling treffen, dan moet je die rechtzaak voorzijn. Na de rechtzaak is er niets meer te regelen behalve ineens alles betalen.
- Verder wil ik je erop wijzen dat alleen de eerste keer de mogelijkheid bestaat om uitzetting te voorkomen door het inlossen van de schuld. Als je een tweede keer 3 maanden achterstand oploopt, zullen ze de ontruiming altijd doorzetten.
- Nog een tip voor als je aan het afbetalen gaat: betaal altijd de nieuwe huur stipt op tijd.
Als je dat stipt doet is de schuld een "oude schuld", in plaats van een doorlopende historie van betalingen die nog steeds laat of niet komen. Zorg verder dat je altijd iets betaalt aan de huurschuld, al is het maar 20 of 30 euro per maand. Dan sta je het sterkst.
Dit heb ik een keer meegemaakt met een naast familielid, de woninstichting was daar heel formeel en heeft hem geheel volgens de regels buiten gezet. Hij maakte overigens de (veelgemaakt) fout om zijn kop in het zand te steken. Juist omdat hij niets van zich liet horen over betalingsregelingen etc hadden ze geen andere keus dan hem op straat zetten.
Ik vind het jammer dat je vrij laat aan om advies vraagt en hulp inschakelt. Daardoor zijn sommige deuren al min of meer gesloten. De gemeentelijke schuldhulpverening / kredietbank (doorverwijzing via sociale dienst) heeft namelijk een wachtlijst van enkele maanden. Als ik jouw situatie inschat, hadden zij je enorm kunnen helpen. Mijn inschatting is dat je problematische en acute schulden hebt, maar je leven inmiddels voldoende op orde hebt zodat je wel de mogelijkheid hebt om alles geheel terug te betalen. De rol van de kredietbank zou kunnen zijn dat zij je huurschuld en andere belangrijke schulden overnemen en met jou een afbetalingsregeling treffen.
Beter laat dan nooit, en je moet ook absoluut snel kontakt zoeken met de sociale dienst. Ze hebben altijd advies voor je. En waarschijnlijk kunnen ze je ook helpen om een betalingsregeling af te spreken met de belangrijkste schuldeisers.
Tenslotte, als je geen BKR probleem hebt kun je ook iets regelen bij een commerciele bank. Je leent dan een bepaalde som geld waarmee je al je schuldeisers ineens afbetaalt. Als de schulden beperkt zijn tot een bedrag wat je makkelijk kan lenen (zeg maar een paar duizend euro) dan kan dit een oplossing zijn.
Zorg in ieder geval voor een lening die je boetevrij mag inlossen, los niet het minimum in maar zoveel als je kunt missen, gebruik de lening niet om dingen te kopen want daarvoor is je salaris. Stort alle extras (achterstalig loon, vakantiegeld, overwerk) in de inlossing. En zorg dat je z.s.m. van de lening af komt want lenen schijnt heel verslavend te zijn. Het laatste wat je nodig hebt is natuurlijk een lening waarmee je dieper in de schulden komt.
Echter, als je schuld groter is dan het bedrag wat je kunt lenen en in een redelijke termijn terugbetalen, dan is dit een heilloze weg. Dan zou ik adviseren om alles via de sociale dienst te reeglen, desnoods via de schuldsanering.