ebia schreef op zaterdag 26 januari 2008 @ 01:55:
@mockingbird: Je kent natuurlijk niet helemaal het arbeidsverleden van TS om iets zinnigs te kunnen zeggen over zijn huidige salaris. Toen ik eenmaal mijn mbo papiertje had werkte ik al veel extra waardoor ik al aardig wat werkervaring had opgebouwd. Daarna ben ik ergens fulltime gaan werken en 2 jaar terug overgestapt naar een andere werkgever (ben 24). Als ik nu al YP of andere 'startfunctie' bij een detacheerder wil gaan werken (op hbo-niveau) krijg ik bij lange na niet het salaris wat ik nu verdien.
Dat is in die zin waar, maar ook irrelevant, want wat ik zeg gaat nog steeds op: Iemand met een MBO diploma zal over het algemeen tegen een lager startsalaris aankijken als iemand met een HBO (+MBO) diploma, vooral onder dezelfde omstandigheden. Dus als de TS nu z'n HBO diploma gaat halen kan je met redelijke zekerheid zeggen dat zijn startsalaris ná dat diploma hoger ligt dan het startsalaris in dit jaar, met enkel zijn MBO diploma. Het startsalaris hoeft, natuurlijk, niet in te houden het salaris van zijn absolute eerste baan; dit kan ook van toepassing zijn op een baan na carriëre of werkgever-switch.
En doorleren of certificeren in de ICT zal altijd wel aan de orde blijven,
Certificereren/doorleren is toch écht iets anders dan een ander (basis)niveau kwa studie. Het verschil HBO/MBO zit hem niet enkel in de kennis die je vergaart, maar ook in het aantonen dat je een bepaald denkniveau meester bent.
dus het 'blijven werken' is wel kort door de bocht.
Het behalen van certificaten en andere wijze van kennis op doen in het kader van je dienstbetrekking valt voor mij in de noemer "werken". Je mag het van mij anders beoordelen, zolang we maar van elkaar begrijpen wat we bedoelen.
Ook ik heb laatst aangekaart bij m'n baas een hbo-studie te willen gaan doen. Geen enkel probleem, volledig vergoed en grotendeels in de baas z'n tijd. Ik happy en m'n baas happy (want dan blijf ik nog ff plakken voor een tijdje). Ben veel gelukkiger met die constructie dan dat ik nu nog naast m'n fulltime baan een LOI zelfstudie zou moeten doen.
Dat is inderdaad een mooie optie, maar de vraag is of een toekomstig werkgever zin heeft in een nieuwe werknemer die gelijk 2-4 jaar (gezien het tijdens werkverband is zal dit wel uitlopen, aangezien je wellicht deeltijd volgt) niet fulltime kan werken én verwacht dat de baas zijn studiekosten voor hem betaalt. Maar goed, als de TS dat kan regelen is dat een mooie optie. Maar als die keuze er niet tussen zit, wat niet onwaarschijnlijk is, moet je een keuze maken tussen werken (+certificaten halen en een normaal doorgroeiproces doorlopen, as you wish) en 2-4 jaar studeren voor een HBO diploma met eventueel daarnaast een (relevante) bijbaan.
Kan me ook heel goed voorstellen dat als je 22 bent je niet zo gek veel meer zin hebt om fulltime nog eens 2-4 jaar op school te gaan zitten.
Dat is eigenlijk wat ik ook zei; ik kan me dat best voorstellen, maar als je ouder wordt (lees: je wilt bijv. een jaar werken voor het geld) dan wil je nóg minder studeren. Waarom?
-je bent 23, je staat steeds meer af van je mede-studenten
-je hebt een "redelijk" (lees: veel beter een bijbaantje naast de studie) salaris en als je gaat studeren zal je achteruit gaan in je salaris; die keuze is niet aantrekkelijk.
-je bent al één jaar aan het werk, dwz: relevante werkervaring aan het op doen en mogelijk bezig zijn met het traject tot doorgroeien in het bedrijf, als je daar naar een jaar mee stopt verliest zo een jaar veel van z'n waarde. Dit is een belangrijke reden niet dán nog lekker een HBO opleiding te gaan doen.
Mbt tot dit laatste: hoe meer werkervaring je hebt en hoe verder je in het traject van "hogerop komen" binnen je werkplek bent hoe minder het evt nog behalen van een HBO diploma gaat uitmaken. Dit betekent echter niet dat als je je HBO diploma eerst haalt je niet op betere arbeidsvoorwaarden waarvanaf je begint kan rekenen. Daarnaast is het natuurlijk een enorme toevoeging mocht je ooit willen switchen van werkgever of -gebied.
Daarnaast is 22 gewoon een leeftijd waar je voor je gevoel lang genoeg hebt geleerd en harde cash kunt gebruiken, maar ik denk dat als je ouder bent, en je kijkt terug, 22 niet eens zo oud was en je best nog die studie had kunnen/willen doen.
Zorg in "opleiding MBO systeembeheer niv 4 bijna ..." beschrijft dat denk ik passend.
[
Voor 8% gewijzigd door
Anoniem: 63813 op 26-01-2008 09:38
]