Ray schreef op vrijdag 07 december 2007 @ 09:01:
die stijging viel mij dus ook al op. Zoals je aangeeft zonder duidelijke reden. Aangezien ik ook op dagvariabel zit kreeg ik prompt ook 0,5% om mijn oren. Tja ik zit nu op 5,4% maar heb ook al op 2,6% gezeten. Als die mensen die nu boehooeee snik roepen en 'ik kan het niet meer betalen' hadden dat van te voren moeten bedenken en geld reserveren toen de rente laag stond in plaats van er toen naar te gaan leven en het geld op te maken. Want DAT is namelijk de reden waarom ze nu in de problemen zitten. Een hypotheek op variabele rente wordt meestal getoetst op 6% (uitzondering sommige acties, dan op het geldende 6 of 10 jaars tarief) dus men zou het moeten kunnen betalen op het toetsinkomen.
maar goed we wijken af. Ik ben dus ook benieuwd naar een verklaring voor deze plotselinge stijging.
/edit zelf het 30 jaar nhg tarief zit nu op 5,05% sterker nog vorig jaar heb ik nog posten gedaan voor 20 jaar vast 3,85%! tja toen had ik zelf 2,6% en ik dacht het zal wel los lopen ......
Er zijn oorzaken genoeg.
Zo haalt bijvoorbeeld de grootste bank ter wereld allerlei acties uit om het hoofd boven water te houden. Hieronder valt dus ook het binnen halen van geld in het Midden-oosten, lees bedelen. Vergeet niet dat een bank feitelijk maar 8% van haar vermogen daadwerkelijk in fysiek geld kan uitkeren aan klanten, andere inkomsten komen dus binnen via bijvoorbeeld hypotheken. Banken brengen geld op de markt en dankzij de rentes/provisies etc. maken ze winst.
Waar op dit moment alle banken bang voor zijn, is dat ze onvoldoende liquiditeit hebben. In principe heeft geen enkele bank voldoende liquiditeit als alle rekinghouders of een groot gedeelte hier van tegelijk zijn/haar geld komt opnemen. Bij Northern Rock is dat in november voorkomen.
Terug naar de huidige rentestand en de problemen. Het is heel eenvoudig om te zeggen dat je van te voren moet bedenken om geld te reserveren toen de rente laag stond. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die risicovol bezig zijn en al het geld opmaken of ook het geld opmaken wat ze niet hebben. Vergeet niet dat er ook gevallen zijn waarbij onvoorziene omstandigheden een rol spelen. Bijvoorbeeld een echtscheiding, een ongeval of dat je werkgever failliet gaat. Natuurlijk kun je de verantwoordelijkheid dan ook bij de personen zelf neerleggen, maar "altijd" vind ik iets te simpel.
Banken nemen op dit moment op haar eigen manier de verantwoordelijkheid. Ze blijven terughoudend om elkaar te voorzien van liquide middelen. Men probeert kasmiddelen op te bouwen om eigen tegenvallers als gevolg van de kredietscrisis het hoofd te bieden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat banken aan het einde van het jaar gezonde cijfers rapporteren. Rente omhoog, dus meer kasmiddelen.
De sub-prime markt in de US is niet vergelijkbaar met de situatie die hier in Nederland geldt. Daar stond de rente zo laag dat men ging speculeren op de meerwaarde van een huis. De rente is bewust zo laag gebracht door Greenspan van de FED (dit is de Amerikaanse Centrale Bank) om de economie een impuls te geven. In principe kon iedere burger daar een hypotheek afsluiten en als je het goed deed, dan verdiende je een jaarsalaris met de verkoop. Dit gebeurde soms al binnen een jaar dus tel uit je winst. Dat was voor die mensen maar goed ook want ze kennen daar geen rente vaste hypotheek voor 5-10 jaar zoals hier. Je moet daar eerder aan maanden denken.
Er kwam dus een moment waarop huizen niet meer verkocht werden. Toen begon de ellende en daar zijn we nog niet van af. Inmiddels is Greenspan niet meer degene die de rente in de US bepaalt, maar hij voorziet wel een boel problemen op de huizenmarkt. Overigens is de FED in handen van commerciële partijen en niet iets van de Amerika zelf, waar je wel in eerste instantie aan denkt.
Je hebt in Nederland ook sub-prime markten en banken die in deze markt zijn gestapt. Een ondernemer die net is gestart, kan hier dus eenvoudiger naar toe. Een starter die verwacht snel op korte termijn een hoger inkomen te krijgen, maakt hier soms ook gebruik van. Het is domweg een risicovolle groep hetzij anders dan in de US, maar lenen is sowieso een risico. Een hypotheek is ook een lening en volgens mij vergeten mensen dit vaak.
Achtergrondinformatie
Citigroup
http://www.standaard.be/A...kelId=7Q1KMSI0&kanaalid=9
Norhern Rock
http://www.nrc.nl/economi...an_infuus_Bank_of_England
De kredietcrisis
http://www.volghetgeld.nl..._en_de_kredietcrisis.html
http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2007/11/15/crisis.html
Monetaire systeem
http://www.driemaster.com...e-macht-van-de-banken.php
Hoofdpunten uit als de dollar valt van Willem Middelkoop (heb ik zelf niet gelezen maar kwam ik tegen op zoek naar informatie)
http://www.wijwordenwakke...ntent.asp?m=M6&s=P61&l=NL
De stand van zaken op de Hypotheken en Huizenmarkt
http://www.huizenhype.nl/