Anoniem: 215070 schreef op zondag 11 november 2007 @ 16:49:
[...]
Ah ja, goede vraag.
Waar ik aan denk (nog best vaag) is iets in de richting van diplomaat of een soort 'bestuurder van de EU' met als interesses/specialisaties economie, politiek en recht. Het is een beetje vaag, maar ik heb het idee dat het bij de RoAc iig wel lukt.
En als dat niet lukt, wil ik ook wel graag journalist worden. Of iets bij Buitenlandse Zaken misschien.
Ik kan je in ieder geval wel vertellen dat die richtingen (recht/economie/politicologie) populair zijn bij zowel RA als UCU

.
TheWickedD schreef op zondag 11 november 2007 @ 16:48:Ik ben een UCU student en weet erg weinig van RA, dus het volgende kan gekleurd danwel onvolledig of simpelweg fout zijn.
- Voor zover ik weet heb je op UCU niet alleen een iets andere keuze in vakken, maar ook een grotere keuze, simpelweg omdat de opleiding wat groter is.
- UCU bestaat al een stuk langer en is dus wat beter uitgewerkt qua systeem en faciliteiten
- locatie, persoonlijk zou ik liever in het midden van het land in een leuke studentenstad zitten dan op een nauwelijks bereikbare plek in een stad waar ook niet veel te doen is (ik hoor wel eens doorschemeren dat met het op RA enigs saai vindt... hangt ervanaf wat je graag doet natuurlijk)
Verschillen zijn ook voor mij dus best lastig aan te geven (ze zijn niet erg sterk

), maar hoop dat je er wat aan hebt.
Disclaimer: Ik ben een RA student en heb niet zoveel ervaring met UCU, maar for what it's worth:
Geloof niet dat de grootte van het vakkenaanbod zoveel verschilt tussen de twee UCs. UCU heeft wel iets meer vakken volgens mij, en ook wel wat meer docenten neem ik aan, maar er zitten ook meer studenten (ong 400 tegen ruim 600), kans dat je niet bij een vak van je keuze kan worden geplaatst is dus ook hoger.
Sommige courses zijn hetzelfde (en worden in sommige gevallen ook door dezelfde docent gegeven), maar er zijn wel specifieke verschillen.
RA heeft bijvoorbeeld een American Studies track (ism met het Roosevelt Study Centre), Computer Science track en (betere) geschiedenis tracks. UCU heeft dan weer Italiaans als mogelijke vreemde taal (RA werkt aan Arabisch, maar weet niet hoever het daarmee staat).
Verder zijn er wat verschillen in courses. Een voorbeeld qua economie courses:
UCU heeft bijvoorbeeld International Economic Law, Economics of the Public Sector en The Politics of Economic Regulation.
RA heeft dan weer Strategic Management and Marketing, Money, Banking and Finance, Games and Information (game theory is een economisch onderwerp, niet te verwarren met computergames

), Econometrics, Corporate Accounting and Finance en Theory of Firm, Industry and Competition.
Dit soort verschillen zijn er op de meeste vlakken wel te vinden, ook bij recht en politicologie bijvoorbeeld. Laat je keuze echter niet afhangen van een bepaald vak ofzo, de docent die het geeft kan stoppen voor dat jij de kans hebt gehad het vak te volgen, of het vak kan geschrapt worden ofzo bijvoorbeeld.
Tja, UCU bestaat langer, maar 4 jaar vs 9 jaar is ook niet echt gigantisch. Wel zijn er dingen die bij RA nog wat beter geregeld kunnen worden ja (exchange bijvoorbeeld), maar verder heb ik niet echt het idee dat we hier nog de fundering moeten leggen ofzo.
Locatie: Het is een feit dat Middelburg in een uithoek van Nederland ligt en dat Utrecht een zer centraal gelegen grote studentenstad is. Het heeft allebei voor- en nadelen natuurlijk. Ik vind het juist erg leuk dat "we" hier in een klein stadje zitten en redelijk op elkaar aangewezen zijn. Ik vind het juist wel leuk dat we hier nog beetje de boel moeten op zetten, itt Utrecht waar al bijna 400 jaar studenten studeren en waar er meer studie-/studenten-/sport-verenigingen zijn dan er inwoners in Zeeland zijn (lichtelijk overdreven

). Hier heb ik de kans om actief mee te werken aan bijvoorbeeld een societeit voor de vereniging, opzetten van een studenten roei ploeg, etc. Maar ja aan de andere kant, in Utrecht zou ik lid kunnen worden van Orca/Triton en dan kunnen werken in een vereniging die meer leden telt dan RA studenten heeft. Elk voordeel heb z'n nadeel natuurlijk.
Nog een voordeel van Utrecht, ze hebben misschien meer mogelijkheid tot het delen van docenten met de Universiteit zelf, en het is makkelijk om in Utrecht een zogeheten off-campus course te doen (een vak dat je volgt buiten je UC). Dat kan in RA ook, maar dan moet je toch al gauw 2 uur reizen naar Leiden, Amsterdam of Utrecht.
En hoewel je in Middelburg misschien slechts een tiende van de cafes van Utrecht hebt, is er heus wel voldoende te beleven, wellicht juist omdat RA studenten de enige studenten populatie van Middelburg vormen. Doordat je redelijk op elkaar aangewezen bent, ontstaat wel een grote mate van saamhorigheid. Ik vind het ook bepaald niet saai; je kan op meerdere plekken prima een biertje drinken en een hapje eten. Middelburg heeft een van de beste cafes van Nederland (De Mug) en een van de beste boekhandels (De Drukkerij) bijvoorbeeld.
Voordeel van de geografische locatie ten opzichte van Utrecht: Middelburg ligt dichter bij Brugge, Gent en Antwerpen.
Enfin, wat voor mij het verschil heeft gemaakt voor RA, is bij UCU je aan een mealplan vast zit, met eigenlijk geen mogelijkheid tot zelf koken (en al doe je dat, je betaalt als nog voor het campusvoer) en het feit dat je in de zomer ruim 3 maanden je kamer uit moet (om vervolgens in een compleet andere kamer terecht te komen). Bij RA zit je, als je wil, gewoon 3 jaar op dezelfde plek, tussen min of meer dezelfde groep en kan je in de zomer gewoon lekker in je kamer blijven wonen (en al doe je dat niet, je hoeft niet je hele inboedel te verplaatsen).
Maar goed, om nog even een gezamelijk voordeel te noemen boven "gewone" universiteiten: er is veel meer diversiteit in de lessen. Bij bijvoorbeeld een taalvak kan je met een 3e jaars politicologie/rechten student uit Frankrijk, een 1e jaars antropologie/sociologie student uit Bulgarije en een 2e jaars natuurkunde/scheikunde student uit de VS in de klas zitten. Die diversiteit aan achtergronden, jaargangen en interesses zul je niet snel ergens anders aantreffen.