Verwijderd schreef op maandag 15 oktober 2007 @ 16:19:
Ik heb 2 keer meegemaakt,dat een nieuwe werkgever achter mijn rug (dus zonder toestemming) ging informeren bij een werkgever die ik op mijn cv had genoteerd. Niet als referentie hoor. Gelukkig was het een werkgever waar ik geen problemen mee had. Degene ging ik ook na het werk mee om. Ik had nooit deze werkgever opgegeven. We zouden eerst nog een kennismaking gesprek hebben. Maar vantevoren hadden ze me al nagechecked.
Bij de laatste keer,was de collega naar mij toegekomen en hadden ze ipv 2 die ik had opgegeven 3 gebeld. Die ene was negatief over mij. Ze zeiden jij hebt bij werkgever x gewerkt en die was erg negatief over je. Ik zei maar ik heb je nooit toestemming gegeven Ik heb jullie toestemming gegeven om alleen die 2 na te trekken.
Heb ze het mailtje gestuurd met de werkgevers.
Bleek dus een foutje van die collega. En die had haar mond voorbij gepraat. Ze gaven toe dat ze dat niet hadden moeten doen. Ik zei,ik wil niet eens bij jullie werken als jullie dit soort dingen doen achter mijn rug.
Ze hebben op zich je toestemming niet nodig om informeel informatie in te winnen. Dat kan zelfs als borrelpraat. Dat kunnen ze echter niet als reden aanvoeren om je de baan niet te geven. Maar kom daar maar eens achter.
Daarom zet ik nooit meer werkgevers op mijn C.V. Als ik bij een bank heb gewerkt,zet ik erbij bank en niet de naam van de bank.
Dan is het geen referentie. Dat maakt pas echt een slechte indruk, is dat wat je wilt? Ze gaan echt wel navragen binnen de organisatie waar je gewerkt hebt.
Verder een tip voor je vriendin. Vertel dat de betreffende chef/leidinggevende er niet meer werkt.
Liegen op je CV? Dat is pas echt onverstandig, en zeker geen goed advies.
Vraag dan aan een ex collega of hij/zij kan vertellen hoe ze functioneerde.
Ik zou nooit op het advies van een medewerker afgaan, en altijd ook de leidinggevende willen spreken.
Ik snap uberhaubt niet van een werkgever om negatief over een medewerker te zijn. Ze belemmeren haar om een nieuwe baan te vinden. Tenzij die persoon een greep uit je kassa heeft gedaan of andere dingen die voor op staande voet ontslag betekenen. Dan kan ik het me voorstellen. Maar anders laat je je als werkgever ontzettend kennen hoor.
Waarom? Ik heb studenten gehad die of heel onhandig waren of niet gemotiveerd, of met onvoldoende theoretische achtergrond. Die ga ik echt niet aanbevelen voor een baan, ik vertel ze dan van te voren dat ze me niet als referentie op moeten geven.
Dus ik snap zo'n werkgever niet wat hij/zij daar mee opschiet. En waar 2 kijfen hebben 2 schuld. Want die persoon kan misschien niet functioneren. Maar ligt het dan altijd aan de persoon? en nooit aan het bedrijf en de persoon.
Je kijkt heel erg door de werknemersbril. Als je eenmaal een leidinggevende functie hebt, dan ga je wel iets anders praten

. Soms ligt het aan de leidinggevende, soms aan de werknemer, en soms aan beiden.
Zoals ik al schreef. Waar 2 kijfen hebben 2 schuld. Iemand kan ook niet functioneren omdat de leidinggevende geen leiding kan geven. Heb dit dus ooit gehad. Van de 5 mensen konden 4 niet met die leidinggevende opschieten. Ligt dat dan aan die 4 personen of ligt het aan die ene persoon die wel met hem op kon schieten. Natuurlijk zullen wij 4 ook fouten hebben gemaakt. Maar diegene die ons leiding gaf ook. Dat die ene persoon er werkt die wel met hem op kon schieten er nog werkt en de andere 4 niet. Zegt ook iets over het bedrijf.
Volgens mij begrijp je niet helemaal goed hoe het referentiesysteem werkt. Een referentie is de onderbouwde mening van iemand over de persoon, en moet goudeerlijk worden gegeven, ook als de mening negatief is. Het moet wel op iets gebaseerd zijn, niet alleen op een antipathie tegen iemand. Maar als je een referentie geeft, dan zet je ook je eigen reputatie op het spel.
En aantallen zeggen niet zoveel. Als de 4 aartslui waren en de 1 niet, dan kan ik het goed begrijpen. Het is wat onwaarschijnlijker, maar echt wel mogelijk
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.