Aahhh.... the much needed help! Thanks!

Ja, op zich klopt dit. Kun je nagaan als je A0 wil hebben (Al zijn bv posters in bushokjes vaak minder dan 300dpi...)
Minder dan 300dpi? En dan toch zo mooi op papier? Dat snap ik niet... wrom kan er met 72 dpi (standaard photoshop formaat) dan niet een A5je gemaakt worden die er mooi uitziet? Is het 300 of hoger dpi dan niet een beetje overkill? Hoewel...eerlijk is eerlijk, als je met je neus op een poster in een bushokje gaat staan denk ik dat je de stipjes wel kunt tellen? Ik zal eens kijken vandaag of morgen, interessant.
Nadeel van lettertypes in Photoshop is dat je de lettertypes niet kan embedden, hooguit laten rasteren. Doe je dit dan is tekst dus ook 300dpi, terwijl dit in vectorformaat of als origineel font er veel strakker uitkomt (de al eerder genoemde 1200 dpi). Je tekst zal dus minder strak worden. Doe je je hele document op 600 dpi dan valt dat wel mee, maar de drukker is hier meestal niet van gecharmeerd. Computer moet een stuk meer rekenen voor er een drukplaat uitkomt.
Is de drukker er niet niet van gecharmeerd als ik iets maak op 300, 600 of 1200 dpi? Los daarvan begrijp ik dat ik bepaalde graphics die ik opnieuw moet renderen dus beter meteen in 5000*4000 oid kan doen? De tekst is meestal wel vrij makkelijk te zetten voor hetgeen ik in mijn hoofd heb. En dat converteren van text doe je met rechtsklikken op het tekstobject en dan convert to shape te klikken toch?
Is het voor mij niet handiger om dan de gulden middenweg te kiezen en nu meteen iets in 600 dpi te maken?
Wat is de truuk dan van het bijsluiten in het document van je opmaak/presentatie/lettertypes en dergelijke? Als pdf versturen? Want ik weet als ik iets op mijn pc maak, en het lettertype staat niet op de andere pc, en ik open het document, dan is de opmaak van die tekst weg. En dat kan anders toch? Zowel binnen photoshop als daarbuiten? Ik ga vanavond, voordat ik dus echt aan het ontwerpen ga en uitzoeken hoe ik de dingen uit mijn hoofd naar photoshop moet krijgen, toch eens kijken of het maken van een PDF daarbij handig is. Print to PDF via distiller toch? Dan zit alles in dat bestand als ik het goed heb begrepen? Als ik weet dat ik daarmee in de jusite richting zit, zoek ik zelf de rest wel zoveel mogelijk uit en dan kan ik altijd nog kijken wat het uiteindelijk wordt.
Je hebt best wel kans dat als ik hetgeen ik wil hebben in photoshop neer heb weten te zetten, ik dan de stoute schoenen aantrek en hetzelfde probeer te doen met illustrator of indesign. Moet ik alleen het volgende nog even goed in mijn hoofd hebben: waar dienen de programma's voor?
- Photoshop voor het maken/bewerken van de foto graphics
- Illustrator kan ik de graphics uit photoshop in plakken, de layout van de pagina bepalen en de teksten erbij zetten
- Indesign.....? Dat wat ik in illustrator dan gemaakt heb is toch al volledig? Of zie ik dat fout?
- Acrobat -> Distiller -> PDF met opmaak en dingen die nodig zijn voor die opmaak embedded in het PDF document printen.
Heb ik dat zo goed? En is het correct om te zeggen (voor het doel waarvoor ik het gebruik) dat illustrator en indesign in mijn geval dezelfde lading dekken qua functie? Ik zal de site van adobe ook nog eens checken wat dat betreft.
Ja, kleurprofiel blijft nodig, word ook meegenomen in de tiff. Zo weet je zeker dat je bv. geen paars in plaats van blauw krijgt. Op zich zal je voor echt goede kleurzekerheid natuurlijk een gecalibreerd scherm moeten hebben.
Een gecalibreerd scherm.... ik neem aand at dat niet iets is wat ik zelf kan doen mbv een stukje software en wat modellen oid? Ik kwam die kleurprofielen trouwens ook al tegen bij de HP CL1600 hier en nu begint het kwartje pas te vallen ;-) Is er geen manier om het kleurprofiel (photoshop e.d.) dat de drukker gaat gebruiken te converteren naar een profiel voor een bepaald type scherm? En bepaalde types printer? Of is dit een newbie idee wat nooit gaat werken

?
Ik hoop dat de drukker een proefdruk wil doen? Dan kan ik zien of de kleuren goed zijn of dat dat bijgesteld moet worden... Ik neem aan dat dat dan weer op twee manier kan: aan de kant van de machine van de drukker, of het document "bijkleuren"?
Ligt eraan. Echt fotobewerkingen horen natuurlijk daar thuis, het zetten en bewerken van tekst en vectoren meer hier...
Dan zit er een goede kans in dat ik hier toch het meeste rond zal moeten hangen

A5 is bij mijn weten nog altijd de helft van een A4 en A4 is 210x297 mm, dus word A5 automatisch 148,5x210 mm.
Dat dacht ik ook, maar als ik op het web rond ga kijken dan kom je bij de ene weer iets anders als bij de ander tegen. Als ik dat dus zeker wil weten ivm het ontwerp zal ik dus van te voren moeten weten bij welke drukkerij ik uiteindelijk eindig. Nou moest dat toch al ivm het .icc profiel. En dan komt de vraag boven drijven: er is zo'n groot aanbod van drukkerijen op het internet, dat ik me afvraag waar ik het beste heen kan. Tuurlijk is, zeker voor mij in dit stadium, de prijs van belang. Maar vijftig euro meer of minder op een opdracht van 5000 flyers maakt me niet zoveel uit natuurlijk. Honderden euros wel.
Voor mij is het dus van belang om te weten op hoe dik karton het moet komen te staan.... Ik heb hier 220 grams papier en dat is me te dun, ik denk dat ik eerder in de buurt van 350 grams of 400 ga komen, dan is het tenminste een lekkere dikte, toch? En dan heb je nog mat, glans en soms kom je ook wel tegen "satined" papier. Nu heb ik daar naar gezocht en ben wel wat dingen tegengekomen, maar kan me nog steeds geen voorstelling maken van wat voor papier dat is. Voordat ik beslis op welk papier ik het het mooiste vind, zou ik het eigenlijk op een paar proefdrukken moeten kunnen zien. Ik vraag me af of dat een probleem is voor een drukker: daar gaat wel tijd, papier en inkt in zitten natuurlijk... en wat mag zo'n proefdrukje dan kosten? 30 euro?
Hebben jullie bepaalde goede ervaringen met verschillende drukkerijen misschien?
Weet je wat het vervelende is?

Ik vind dit interessant, en als ik het nou ook nog leuk ga vinden moet ik zometeen weer ander werk zoeken!