Ik wil graag mijn ervaringen over en met Procam delen.
Ik wil op dit punt alvast kwijt, dat ik mijn traject bij Procam op eigen initiatief afgebroken heb. De punten van kritiek die niet onder het laatste kopje vallen, heb ik allen met Procam gedeeld. Het laatste kopje geeft mijn mening weer op hun business model.
Sollicitatie
Zoals gebruikelijk moet je natuurlijk zelf je CV opsturen. Motivatiebrief is niet heel belangrijk. Je wordt uitgenodigd voor intelligentie- en persoonlijkheidstesten (digitaal, thuis).
Op kantoor in Amersfoort heb je drie verschillende gesprekken. De focus ligt in ieder gesprek wat anders: motivatie, persoonlijkheid, carrière. Na de gesprekken verneem je welke functie zij voor jou voor ogen hebben, in mijn geval IT-consultant. Verder stel je in de dagen daarna samen met Procam een profiel (uitgebreid CV) op.
Matching
Met het advies op zak ontvang je daarna vacatures van grotere en middelgrote IT-bedrijven en bedrijven met een grote IT-afdeling. Procam vraagt je wat jij van de vacatures vind en of jij voorgedragen wenst te worden.
Ik ontving de eerste keer drie vacatures, waarvan er maar eentje bij het advies van de sollicitatie aansloot.

Mijn opdrachtgever was een globaal IT-bedrijf dat haar software enkel zakelijk aanbiedt. De functie was technology consultant.
Begeleiding
Eens per maand heb je een gesprek van ongeveer een uur met je coach. Dit zijn bij Procam enkel 60+-ers, omdat deze naar hun zeggen ervaring en relativeringsvermogen bieden.
De coaches geven je telkens een klein beetje huiswerk zodat jij over je opdrachtgever en jezelf nadenkt. Het gaat om inzicht krijgen in het bedrijf, de cultuur, de hierachie, je eigen voorkeuren, je eigen mogelijkheden.
Ik geloof dat er velen zijn, die de coaching als prettig ervaren. Ik vond mijn coach echter paternalistisch. Zaken die ik aanspraak werden goed gepraat, kleiner gemaakt dan ze zijn etc ('Moet jij eens horen, ...'). Ik voelde mij toch tamelijk genegeerd in mijn problemen, vooral omdat ik het gevoel had dat de werkzaamheden die ik uitvoerde - ondanks volle tevredenheid van de opdrachtgever - niet leuk en interessant vond.
Daarnaast was de coach niet op de hoogte van de normale ontwikkelingen in de IT. Hij kende het concept Agile/Scrum en de concurrenten van mijn opdrachtgever überhaupt niet.
Trainingen
De trainingen vanuit Procam zijn leuk. Ze vinden ongeveer eens per twee maanden plaats op het kantoor in Amersfoort. Je volgt ze met een vast groepje (8-10 personen) dat tegelijk gestart is.
De trainingen focussen
enkel op soft-skills (time management, gesprekstechnieken, etc.), niet op de inhoud van je werk.
Werkgerelateerde trainingen
zul je van je opdrachtgever moeten ontvangen. Het verschilt sterk per opdrachtgever of dat gebeurd. In mijn geval heb ik van mijn opdrachtgever goede trainingen gehad.
Eerste werkervaringen aka ontgoocheling
Mijn manager bij de opdrachtgever had andere plannen voor mij dan ik verwacht had. Hier heb ik uitgebreid over gesproken met mijn coach en mijn manager. Mijn manager heeft uiteindelijk wel toezeggingen gedaan, maar kwam minder na dan ik gehoopt had. Procam steunt je wel bij problemen, maar heeft natuurlijk twee petten op. Zij verdient er aan dat jij bij de opdrachtgever zit. Als jij bij de opdrachtgever zou vertrekken, dan heeft Procam jou nog steeds in dienst en kost jij ineens geld. Uitspraken dat jouw belang altijd voorop staat, dien je met een korrel zout te nemen. Als je de thematiek aanspreekt, ontwijkt Procam een helder antwoord.
Salaris
Mijn startsalaris was 2365,- brutto en een leaseauto. Voor procammers die geen auto krijgen worden de reiskosten OV 2e klas vergoed. In overleg is ook kilometervergoeding mogelijk.
Je salaris is wel onderhandelbaar als je relevante ervaring hebt. In de twee jaar van het traject krijg je twee keer een jaarcontract. Daarna
zou je dus overgenomen moeten worden door de opdrachtgever. Verder zijn er geen secundaire voorwaarden. Indien van toepassing krijg je laptop en/of telefoon van je opdrachtgever.
Na 9 en 18 maanden zijn er salarisverhogingen. Het bereik is van 0% tot 10% waarbij 5% normaal is.
Het vaststellen van de verhoging verloopt heel vreemd: de coaches - die overigens niet bij Procam in dienst zijn - bepalen dit percentage. Zij baseren dit op hun eenzijdige zicht op je voortgang, dragen dit voor aan Procam, die neemt het over en Procam informeert je opdrachtgever.
In mijn geval wou mijn coach mij met 5% bedienen terwijl een andere Procammer die ook goed presteerde, maar geen problemen met het werk had de volle 10% kreeg...
Afronding
Na lang genoeg met mijn onvrede gezeten te hebben en zonder dat ik mocht veranderen naar een rol die ik wel wil, heb ik zelf een nieuwe baan gezocht.
Procam vond het jammer, had het niet helemaal verwacht en toch hadden ze het al wel zien aankomen.
Volgens het contract zouden studiekosten in rekening gebracht kunnen worden, maar dat is bij mij niet gebeurd. Als jij vertrekt als je eerste jaarcontract verloopt, dan kan er helemaal
niet gevorderd worden. Dat jij niet verlengd in die situatie is het risico van de werkgever volgens recente rechterlijke uitspraken.
Food for thought let op: mening
Een paar stellingen en claims op het einde
- Procam is in feite een wervingsbureau in het jasje van een detacheringsbureau.
Procam heeft het netwerk met veel IT-bedrijven. De IT-bedrijven hebben het voordeel dat ze zelf geen vacatures meer uit hoeven te schrijven, die vaak genoeg ook nog mislukken. Doorzoek jij namelijk alle (bedrijfs)sites? De premie voor jou wordt over de looptijd van je traject betaald. - Procam claimt 95% zegt na 1 jaar “Ik zit op de juiste plek”.
Dit is veel te hoog. 95% zou feitelijk iedereen betekenen. Waarschijnlijk is het ~75%. In mijn klasje was nog iemand weggegaan, een ander was heel erg ontevreden omdat zij door haar opdrachtgever op een andere functie geplaatst was. Uiteraard worden er ook nog mensen bedankt, deze zijn vast ook niet meegenomen in de enquete. - Procam is voor jou een middle-man, een overbodige laag, die geld kost.
Ik vind dat als jij jezelf goed inspant je best een goede werkgever kunt vinden die dit alles biedt en een goed salaris 
- Procam is overhead.
Naast de bureacratie die je bij opdrachtgever ziet, heb je ook nog met Procam te maken. Ik bedoel niet de driedubbele urenadministratie, maar het hele extra laagje. Procam is ongeveer 20 FTE hoogopgeleid personeel die door de ongeveer 150 FTE trainees gefinancieerd moeten worden. Daar gaat je salaris. - Procam is niet onafhankelijk.
Procam maakt die mooie match op een functie, maar laat haar oren ook naar de markt hangen. Waarom ontving ik anders vacatures buiten mijn match met meerdere positities? En anders ontbreekt professionaliteit. - Procam is helemaal niet onafhankelijk.
Vorig jaar zijn ze begonnen met het verzorgen van speciale klasjes Oracle, Java en .Net. Ik vind die ontwikkeling jammer, het betekent namelijk dat Procam moet leveren. Waar het eerst nog kon gebeuren dat Procam geen geschikte kandidaat kon vinden, hebben ze nu de verplichting om op een bepaalde datum een groep te laten starten die daarna bij de aangesloten bedrijven aan de slag gaat.