ecteinascidin schreef op woensdag 04 april 2007 @ 16:58:
Capillaire werking ontstaat door een laminaire krachtenwerking op water in een zeer small buisje. Op atomaire schaal willen watermoleculen best aan dat oppervlak kleven en op atomaire schaal is boven en beneden irrelevant. Je zal water dan als dun filmpje omhoog zien gaan. Maar dat betekend dus wel dat het water liever aan de wand vastplakt dan zich onderhevig stelt aan de zwaartekracht. Het water zal dus niet zomaar loslaten, tenzij er van boven ook druk plaatsvind (de handddoek over de rand) of verdamping (kost ook energie). Het water kiest niet voor z'n lol de capillaire route en het zal dus ook niet werken bij bv Teflon-buisjes.
Ik zie de tegenspraak niet. Hoe komt die vastgeplakte molekulen op een hoger plakpunt?
Volgens mij is de drijvende kracht hierachter
diffusie (het resultaat van random bewegen dat convergeert naar een evenwichtssituatie):
Een hoop molekulen zullen er weer aflazeren/zich naar beneden begeven door microscopische beweging en sommige zullen zich eventjes naar boven bewegen, enz, dit kans-spelletje gaat net zolang door tot het systeem in evenwicht is.
Als er eenmaal een stroming
is dan zullen ze elkaar gaan meetrekken enzo, maar bij het omhoog kruipen is die stroming er nog niet en is het m.i. puur randomness en waarschijnlijkheid (misschien blijven ze graag plakken, maar de beweging zelf komt volgens mij door toeval).
Of mis ik iets?
---------------------------
Voorbeeld:
Bekijk een rooster van de vorm
O
O
.
.
.
O
O
In de rondjes zitten in het begin geen deeltjes, maar deeltjes kunnen wel omhoog en omlaag springen (gas of vloeistof bijvoorbeeld).
Stel we hebben N (N groot) deeltjes en die laten we los onderin en het geheel zit verbonden aan een systeem waar energie van getapt kan worden (de omgeving ofzo), maar de temperatuur is constant (de deeltjes hebben dus een gemiddelde snelheid die niet mag veranderen). In dit systeem hebben we ook zwaartekracht.
Vraag: Wat gebeurt er?
Mijn antwoord: Door de diffusie zullen de deeltjes gaan spreiden, maar de zwaarte-kracht zal er ook aan trekken wat tot een of ander evenwicht zal leiden, dit zal NIET de situatie zijn dat alles in het onderste rondje blijft, oftewel
netto zijn er deeltjes omhoog gegaan, ook in het bovenste vakje is de kans dat zich daar op een bepaald tijdstip een deeltje bevindt >0, de verdeling is daar dus niet 0.
Vraag: Waarom gaat door diffusie niet m'n hele badwater de lucht in?
Mijn antwoord:
1. Je bad is een 3-dimensionaal systeem, de kans dat het zich in de 2 andere richting zal verspreiden is door de zwaartekracht is veel groter/waarschijnlijker, dit bepaald de uiteindelijke evenwichts-situatie.
2. oppervlakte spanning zorgt dat de kans daartoe veel kleiner is in die richting diffusie te hebben (beetje zelfde als 1 dus)
3. de situatie is minder goed als in de handdoek omdat je in de lucht niet kunt blijven plakken wat tot een kollom zal gaan zorgen waar diffusie op door kan gaan op het nieuw verkregene, oftewel de geometrie van de situatie is anders, wat ook tot een andere evenwicht zal zorgen, desalnietemin zal er wel diffusie zijn, maar in veel mindere mate dan in de handdoek (dus veel abruptere kansverdeling).
Kan er wel allemaal boltzman verdelingen enzo tegenaan gooien om het te kwantificeren (rooster systeem is vrij eenvoudig door te rekenen), maar mijn argumentatie moet zo duidelijk zijn. De redenatie achter het gehele bad is vast niet compleet, het gaat met vooral om het eerste voorbeeld met het rooster.
Dus mijn wedervragen:
1.a. bovenstaand proces in het 1-dimensionaal rooster is correct en zorgt voor een netto opwaartse beweging tot het in evenwicht is, right?
1.b. dit proces is van toepassing in de handdoek.
2.a Dingen als capillaire stromingen enzo
zoals bij het omhoogstromen in de handdoek enzo zijn
een gevolg van diffusie icm randvoorwaardes, correct? (ik heb het hier dus niet over het leeglopen van het bad ofzo, puur het omhoog bewegen van water naar hoger handdoek gebied)
2.b. zo niet, hoe werkt het omhoog bewegen wel?
3.a. zijn er belangrijkere processen die ik nu over het hoofd zie die als grondslag
geen diffusie
hebben?
3.b. zo ja, welke en waarom hebben deze niks met diffusie van doen? (beetje overlap met vraag 2.b.)
Ik hoop dat mijn argumentatie goed uit de verf komt en er antwoorden op komen die ook onderbouwd worden, ook als je het er mee eens bent

.