Online boekhouden is een relatief nieuw verschijnsel en rukt momenteel op als 'logisch vervolg' op internetbankieren. Iedere groeimarkt trekt 'goudzoekers' aan die een graantje mee willen pikken, dus wees op je hoede in je keuze. De belangrijkste argumenten om voor een leverancier van webdiensten te kiezen zijn: volledigheid van het pakket, beveiliging, beschikbaarheid en beheer, en continuïteit, want je wilt niet na een paar maanden moeten veranderen omdat de leverancier het niet vol kan houden.
Bij de kostenvergelijking moet je ook opletten of je betaalt voor een volledig product, of voor losse modules. Er zijn bijvoorbeeld aanbieders die urenregistratie en facturatie alleen aanbieden tegen extra betaling.
Dit voorwerk lijk je al gedaan te hebben want je noemt zelf meteen een aantal stevige leveranciers: Reeleezee, ExactOnline en Twinfield. Reeleezee heeft een gebruiksvriendelijk pakket, maar dat geldt meer voor de eindgebruiker dan voor de accountant. Het ontbreekt bovendien aan een goede gebruikershandleiding, wat voor mensen met minder boekhoudkennis en -ervaring echt een gebrek is.
Je noemt zelf ExactOnline een product van een gerenommeerde leverancier. Exact levert inderdaad al jaren de meest gebruikte boekhoudsoftware en was vooral met de DOS-versie van haar product erg populair bij accountants. De Windows-versies zijn minder populair en veel accountants zoeken eigenlijk naar een product dat een betere opvolger is voor Exact-DOS dan Exact zelf biedt. Bovendien is Online-boekhouden voor Exact een heel nieuwe tak van sport, vooral omdat dit aangeboden wordt als een webdienst en het bedrijf dus zelf, in tegenstelling tot de gelicenceerde ssoftware, moet zorgen voor beheer, beveiliging, beschikbaarheid en onderhoud van de applicatie. Exact is relatief laat ingestapt in deze markt (Twinfield en Reeleezee zijn al jaren bezig, Exact pas sinds november 2005) en moet nog een flinke inhaalslag maken. Zo is de meeste functionaliteit van bijvoorbeeld Twinfield nog niet beschikbaar in Exact.
Twinfield is verreweg het meest volledige product en biedt ook een uitgebreide ondersteuning, van helpdesk tot downloadbare gebruikershandleiding. Twinfield is ontwikkeld door mensen met een achtergrond in zowel techniek als boekhouding, maar ook in onderwijs. Daarom zijn de handleidingen helder en duidelijk en Twinfield heeft zelfs een leermodule ontwikkeld die gebruikt wordt op ROC's en AOC's. Op de website van Twinfield vind je klantreferenties waaruit blijkt dat accountants het product gebruiksvriendelijk en intuïtief noemen, waarmee het een betere opvolger is voor de DOS-versie van Exact. Twinfield heeft een eigen datacentrum dat volledig voldoet aan de Amerikaanse maatstaven voor beveiliging en beschikbaarheid. Bovendien is Twinfield een 'echte' webdienst: dankzij XML is interactie mogelijk tussen gebruikers en accountants en koppelingen met administratieomgevingen van derden, zoals AdvocaatTotaal en de HR Personeelsmanager van Randstad. BaseNet is overigens ook zo'n product voor de volledige administratieve omgeving, en dus niet louter en alleen een boekhoudpakket. Misschien betaal je daar voor meer functionaliteit dan je nodig hebt.
Bij Twinfield betaal je voor de volledige functionaliteit, er zijn geen losse modules. Door Twinfield te gebruiken via je accountant zijn de maandelijkse kosten bovendien erg laag.
Twinfield lijkt dus het beste pakket, maar je moet natuurlijk niet zonder meer op mijn woord afgaan. Op
www.softwarepakketten.nl vind je veel onafhankelijke informatie over online boekhouden, evenals productvergelijkingen. Let daarbij wel op of de geteste functionaliteit ook daadwerkelijk nu beschikbaar is of 'verwacht' in de toekomst.
Succes met je zoektocht.