Anoniem: 89691 schreef op maandag 05 juni 2006 @ 12:28:
Belangrijk in deze discussie is het gebruik van de bestrating, is deze wel of niet hetzelfde als de straat danwel de stoep. En er zitten strepen op de drempel, dit is ook een belangrijke aanwijzing.
Aan het plaatje te zien heeft rechts voorrang, omdat de drempel niet van dezelfde stenen is als de stoep (maar het blijft een verwarrende situatie, waar in de media al veel over geklaagd is, dus vergissing blijft menselijk).
Zoals ik geleerd heb (ik had 1 fout op mijn theorie examen) is er sprake van een uitrit als de drempel en de stoep vloeiend in elkaar overlopen (dus dezelfde bestrating/tegels als de stoep). Is het dezelfde bestrating als de straat, dan is het een drempel en geen uitritconstructie.
Tot zover kan ik je helemaal volgen als het gaat om wat mij verteld is.
Ik haat verwarrende situaties, vaak geklungel van planologen. Mijn gemeente (Velsen Noord en trouwens aangrenzende gemeentes trouwens ook) heeft bij een aantal gevaarlijk kruisingen drempels aangelegd op dezelfde hoogte als de stoep, maar voorzien van straatstenen. Dus een verkeersdrempel en geen uitrit constructie.
En dan zie ik hier wéér een andere uitleg. Hier in de straat (30-kilometer-zone dus met verkeerstekens op het wegdek en verkeersborden mag voorrang NIET geregeld worden; het moet duidelijk zijn aan de hand van de situatie (zou moeten.... kan ik beter zeggen)) is asfalt gelegd. De bus rijdt hierlangs. De zijwegen zijn afwisselend van gelijkehoogte als het asfalt en hoger dan het asfalt met schuine 'afritjes'. Er zijn geen zogenaamde pianostrepen op de 'hellinkjes' die op het asfalt uitkomen. De bestrating op de wegen met verhoging is echter van gewóne bestrating. Als jouw 'stelling' waar is, dan zouden hier álle wegen van rechts dus voorrang moeten krijgen, of ze nou van die verhoging afkomen of niet....... (niet dat het uitmaakt want de bussen denderen doorgaans ook gewoon door bij kruisingen met gelijke hoogte......

)
Laat ze p*td*mm* eens een keer duidelijkheid verschaffen in deze situatie. Want nu zijn er al 3 verschillende dingen die mensen denken/beweren (en het maakt mij inmiddels al niet eens zo gek veel meer uit wie er nou gelijk heeft; duidelijk is gewoon dat die verschillende constructies zuigen tot-en-met en gewoon teveel onduidelijkheid scheppen; iets wat je dus NIET moet hebben in het verkeer)
[edit]
terwijl ik m'n bericht aan het typen ben klets ik hierover met m'n vrouw, zij heeft destijds met de gemeente gesproken e.d.; terplekke dus een edit om de verwarring alleen nog maar groter te maken
Mijn vrouw heeft het volgende te horen gekregen. Er zijn 3 verschillende constructies mogelijk met verhogingen:
1) De situatie zoals de TS aangeeft. Een verhoogde weg die uitkomt op een andere weg. De bestrating van de verhoging is van normale bestrating en géén stoeptegels. Verder zijn er pianostrepen aangebracht.
Dit is een drempel (te zien aan de pianostrepen). Een drempel regelt géén voorrang waardoor de auto uit die weg dus voorrang heeft. Gezien er geen stoeptegels liggen, heeft een voetganger ook geen voorrang op auto's.
2) Weer uitgaande van de situatie van de TS maar nu zónder pianostrepen. Nu is het dus wél een uitrit (aldus onze gemeente). Echter liggen er nog altijd straatstenen op die verhoging waardoor de blauwe auto wél voorrang moet verlenen aan de groene maar níet aan voetgangers die over willen steken.
3) Weer uitgaande van de situatie van de TS maar nu zónder pianostrepen en mét stoeptegels waar de blauwe auto overheen rijdt. Dan is het (volgens onze gemeente dus) wél een uitritconstructie (door ontbreken van de pianostrepen). Dus moet de blauwe auto ook nu voorrang verlenen aan de groene. Echter moet de blauwe auto nu ook voorrang verlenen aan voetgangers op de 'drempel' omdat er nu echt sprake is van een doorlopende stoep (stoeptegels in plaats van straatstenen)
De man van wijkzaken vond het ook erg ongelukkig.... maar denk je dat ze er wat aan doen? Nee.... eerst moet er waarschijnlijk een dode of op z'n minst een zwaar gewonde vallen ofzo....
Bij mij in de buurt is zelfs een verkeersdrempel aangelegd ter grootte van de gehele kruising, in straatstenen maar gelijkhoogtig met het fietspad (welke weer andere bestrating heeft). Helaas heeft de merendeel van de mensen de regels niet door en kom je vaak gevaarlijke situaties tegen van bijv. fietsers van links die denken voorrang te hebben. Ik ken de situatie, dus ik anticipeer, maar het gaat natuurlijk een keer megaverkeerd als op een dag iemand langsrijd die niet bekend is met dit specifieke kruispunt.
Los van bovenstaande discussie, ik vind dat gemeentes en overheid er voor moeten zorgen dat er geen verwarrende situaties ontstaan. Leuk al die vernieuwing en ge-experimenteer (ik ken nog meer verwarrende bestrating), maar daar komen wel brokken van. Als fietser, voetganger en automobilist irriteer ik me dagelijks aan de zooi veroorzaakt in mijn omgeving. In andere gemeentes zie ik niet zoveel van die verwarrende kruispunten als in mijn huidige omgeving. In een drukke stad als Rotterdam voelde ik me veiliger op de fiets dan in bijv. Beverwijk met zijn achterlijke fietspaden, waarbij het bij kruispunten lijkt alsof je afslaat terwijl je rechtdoor wilt. Een creatief aangelegd kruispunt, waarbij de oude situatie veel duidelijker was.
Fijn he? Al die vage regels?
Sowiezo heb ik ook al geopperd dat die constructies waardeloos zijn in andere situaties. ALS mijn gemeente gelijk heeft over die 'pianostrepen', dat je dan dus een drempel hebt en verder gewoon gelijkwaardige wegen, dan zit je direct met sneeuw; dan kan je niet meer zien of er nou wel of geen strepen op het wegdek zitten en kan je dus ook niet zien wie nou voorrang hoort te krijgen. Haaietanden of driehoekige borden plaatsen mag ook niet omdat binnen een 30-km-zone de voorrangsregels niet met borden of tekens op het wegdek geregeld mogen worden.