Ik zit zelf in het laatste jaar van de opleiding. Of het informaticagehalte lijkt op dat van 'echte' informaticastudies weet ik zelf ook niet, ik weet alleen hoe het bij I&E is geregeld. Hoe hoog het informaticagehalte is, ligt aan het traject dat je zelf uitkiest. Een basis krijg je zowiezo, je hoeft nog niet te kunnen programmeren als je aan je studie begint (dat kon ik namelijk ook niet). In de eerste 2 jaar leer je onder andere de basis (in Java, toen ik begon leerde je in het eerste jaar Visual Basic en stapten we daarna over naar Java, maar het principe blijft het zelfde). Je wordt dan ook bekend gemaakt met object geörienteerd denken, het toepassen van verschillende algoritmes en datastructuren en een begin van gedistribueerd programmeren. Verder leer je ook nog wat over databases en het gebruik van simulatie tools. Aan het eind van het 2e jaar kies je een zogenaamde major. Als jij de informaticakant leuk vindt kies je de richting waar je dieper op het programmeerwerk in gaat. Daar kan ik je zelf verder niets over vertellen, want ik heb zelf de meer economische richting gekozen. Een stevige informatica component zit er dus zeker in, want ik merkte wel bij mezelf dat de economievakken in de eerste 2 jaar wel hebben geleden onder de informatica vakken. Je krijgt een redelijk grote hoeveelheid opdrachten voorgeschoteld en om het vak te kunnen blijven volgen moet je ze ook maken.
Of de combinatie economie met informatica echt nuttig is weet ik wel zeker. Informatiesystemen spelen een grote rol bij veel bedrijven en de mogelijkheden / vereisten staan niet stil. Een informatiesysteem is voor een bedrijf echter gewoon een stuk gereedschap om beter te kunnen werken, om meer geld mee te kunnen verdienen. Je kan wel alle nieuwe functionaliteit aanschaffen als bedrijf, maar dit kost geld en dan wegen de baten niet tegen de kosten op. Een investering in een nieuwe applicatie of een nieuw systeem moet dus alleen worden gedaan wanneer een bedrijf het ook echt nodig heeft. Iemand met alleen informaticakennis zal heel goed zijn in het bouwen van zo'n systeem, maar heeft weinig verstand van wat de business vereist. Als je enkel informatici op een vraagstuk loslaat zal je een heel erg mooie applicatie krijgen, maar het heeft geen nut voor een bedrijf. Dit is een beetje het zelfde idee als loodgieter die een oerdegelijke deegroller meekrijgt. Een goed stuk gereedschap, maar niet nodig voor wat een loodgieter doet. Zonde van het geld. Bedrijfskundigen en economen hebben in het algemeen weer te weinig verstand van informatietechnologie, maar weten (als het goed is) wel heel goed wat ze nodig hebben voor het bedrijf. Het is dus noodzakelijk dat iemand de vertaalslag kan maken tussen de I en de E.
Dit is slechts één perspectief op de wijze waarop de combinatie I&E nuttig kan zijn.
Je zou je vragen ook op
www.ie-forum.nl kunnen stellen, daar zitten meer mensen die dezelfde opleiding doen en misschien meer zouden kunnen vertellen over de informaticakant.