DukeBox schreef op vrijdag 17 maart 2006 @ 16:12:
Als eerste, Als je ter plekke niets hebt ondertekend kun je niets meer uitvoeren zonder getuigen of onderlinge overeenstemming.
Dat ter zijde.. bij achteruit rijden zijn er 2 problemen. Ten eerste ben je ALTIJD schuldig als je achteruit rijd en daarmee iemand anders aanrijd die stilstaat. Als zij aangeeft dat zij stilstond kun je er weinig tegeninbrengen zonder getuigen.
Daarnaast is het zo dat bij een 2-zijdig ongeluk met 2 mensen die achteruit reden degene die als laatste begint met rijden verkeerd zit. Hierbij is nog een uitzondering en dat heeft met gezichtsveld te maken maar dat is hier niet van toepassing.
Ik ben bang dat jullie beiden voor eigen schade moeten opdraaien. Eventueel kun je samen overeenkomen dat iemand schuld bekend zodat er maar 1 een trede omlaag gaat in de verzekering maar een groote kans dat de verzekerign zelf dat nietig verklaard.
Je bedoelt het vast goed, om TS van advies te voorzien. Maar wat je schrijft slaat werkelijk waar helemaal nergens op! Ten eerste heeft TS wel een getuige, en dat is TS zelf. Hij reed niet in de auto. Een inzittende is een getuige, zelfs als het familie is.
Het is niet zo dat degene die als laatste begint te rijden fout is. Feit is en blijft dat beide partijen bezig zijn met een bijzondere verrichting. Een schulddeling van 50/50 ligt dan ook voorhanden. De uitzondering die je noemt met 'gezichtsveld' heb ik nog nooit gehoord. Enkel als TS is aan te merken als verkeersdeelnemer, dan is de andere partij schuldig door het verlaten van parkeerstand (tenzij de tegenpartij aan kan tonen dat ze reeds geruime tijd zichtbaar stilstond, denk hierbij aan +/- 10 seconden). Om als verkeersdeelnemer te worden gezien moet TS binnen de bebouwde kom reeds 25 meter hebben gereden voordat de aanrijding plaatsvond en buiten de bebouwde kom 50. Aan de tekening te zien is van beide afstanden geen sprake.
De verzekering zal geen waarde hechten aan een eventuele schuldbekentenis van een verzekerde. Het is namelijk de verzekering die dit bepaald aan de hand van het verkeersrecht en de rechtspraak. Niet aan de nad van een loze opmerking van een verzekerde die zichzelf schuld verklaard met betrekking tot het ontstaan van de aanrijding.
1 advies: vul alsnog een aanrijdingsformulier in, met alle gegevens en laat het je verzekeraar beoordelen.
bite schreef op dinsdag 21 maart 2006 @ 16:04:
[...]
Daarom rijd ik bijna altijd achteruit het parkeervak in en dus vooruit er weer uit. Bij het uitrijden heb je dan veel meer overzicht en dus niet dat gedoe in geval van een ongelukje. Tevens moet iedereen die achteruit wegrijd op je wachten

Waar denk je deze wijsheid vandaan te halen? Ook als je vooruit uit parkeerstand wegrijdt dien je al het overige verkeer (auto's voetgangers, etc) voorrang te verlenen. Of je nu voor- of achteruit een parkeervak verlaat, je bent gewoon bezig met een bijzondere verrichting.