deepspace schreef op dinsdag 24 januari 2006 @ 16:37:
[...]
Dit klopt allemaal perfect, toch zat er een kern van waarheid in het verhaal van Fairy: bij muziek zit namelijk het overgrote deel van alle energie in het laag, vandaar dat de tweeter veel minder voor zijn kiezen krijgt dan een subwoofer.
Als je zegt dat er boven de 5KHz (beetje arbitrair natuurlijk) weinig energie zit, dan ben ik het met je eens. Maar in het middengebied en zeker ook het midlaag (150 - 500Hz) zit een hoop energie. Met mijn set, met ongeveer gelijke voltage sensitivity voor het laag en midden met het crossoverpunt op 220Hz, zie je de signaal LEDjes van de MF amp echt
veel vaker aan dat die van de LF. Alleen bij films zie je wel eens de LF eerder aanschieten dan de MF, maar daar wordt het sublaag als effect gebruikt.
En van pieken is ook niet echt sprake: bij hedendaagse muziek speelt alles zich af in de laatste 10dB en het maximum is strak gedefinieerd, namelijk 0dBFS. En harder kan gewoon niet.
Deepspace weet wel wat de dempingsfactor inhoudt, maar die is hier niet echt relevant.
Op zich heb je wel gelijk als je zegt dat de electriciteit die door de woofer wordt opgewekt als er geen signaal opstaat door een twee keer zo lange kabel heen moet vergeleken met single wiring. Maar ja, de tweeter heeft een crossover filter dat laagfrequente signalen tegenhoudt. Ik zie het probleem niet zo.
En die amp sluit wel het signaal van de woofer kort, maar dat doet ie ook bij single wiring. En hij gaat echt geen voorbijlopende signalen neutraliseren ofzo

.
Maar goed, allemaal moeilijk theoretisch gel*l dit. Doe maar eens een goede blinde luistertest, ik geloof er geen barst van dat je de ge-biwirede speaker er tussenuit haalt.