Een leuk rekensommetje om een schatting er van te maken:
Het vermogen dat een man
hooguit kan ontwikkelen is voor een heel korte tijd is dacht ik ~1 kW
P=F*T. . .laten we T=1s nemen:
1000 Watt =F*1s. . . .F=1000 N of wel ~ 100 kg-kracht. . . .dat kan beter dus neem T= 1/5 s
1000 W= F*0,2. . . .F= 5000 N of wel ~ 500 kg-kracht. . . . dat lijkt me wel redelijk.
F=ma. . . . .a=5000/80 kg. . . .a= pakweg 60 m/s/s
V=aT. . . .aangenomen a= constant, wat het natuurlijk niet is, maar goed:
Vmax= 60*0,2 = 12 m/s
Dus als de lift met ~ 12m/s valt moet je met 12 m/s omhoog springen om met 0 m/s op de grond terecht te komen. . . .maar er zit een addertje onder de vloer van de lift!
Als je met 5000 N voor 0,2 seconden op de vloer van de lift drukt vanwege het omhoogspringen valt de lift nog sneller naar beneden en werkt de eenvoudige berekening niet: voor zover je voor 0,2 seconden de 5000 N kracht kan uitoefenen ben je al weer een eind gevallen. . . en heeft de lift meer snelheid ontwikkeld zodat als je na 0,2 seconden los bent van de lift heeft de lift met een extra snelheid ontwikkeld van
1) de zwaartekrachtversnelling*0,2 s = ~ 2m/s
2) de kracht van de voeten op de lift: 5000=M*da
Neem M = 500 kg. . . .da=10m/s/s. . .toevallig ongeveer 1g. . .
Dus valt de lift voor 0,2 s met een versnelling van 20 m/s/s en krijgt het een extra snelheid van 4m/s.
Voor zover de lift niet in elkaar zakt krijg je ongeveer het volgende:
Je begint bijvoorbeeld te springen als de lift met 12m/s valt en als je de timing goed krijgt raak je de grond met 4m/s omdat de lift dan met 16 m/s op de grond valt. . .nog een flinke smak, maar overleefbaar.
Om met 16 m/s omhoog te springen in 0,2 s moet je dus meer vermogen gaan leveren maar dat druk je de lift ook weer sneller naar beneden zodat de lift met ongeveer 18m/s op de grond smakt zodat je nog meer vermogen nodig hebt en dat zorgt er voor dat je het niet haalt als je begint te springen als de lift met 12m/s valt.
Het probleem is oplosbaar als je uitgaat van een beperkt vermogen voor het springen en met de voorwaarde dat je als je springt je opwaartse snelheid na de afzettijd 0 is ten opzichte van de grond. Je moet dan de
timing van het springen en de
afzettijd meenemen om op het juiste moment te springen. Je kan dan uitrekenen hoe snel de lift valt op het moment dat je springt en hoe snel de lift gaat op het moment dat je snelheid 0 is en de lift de grond raakt.
Ik
schat dat je ergens in de buurt van een liftsnelheid van hooguit 5m/s moet beginnen met springen en dat je dan ongeveer met een eindsnelheid t.o.z.v. de lift van ~8m/s omhoog moet springen om een zachte landing te maken zonder je enkels te breken.
Effe geen tijd om er volledig in te duiken