Waarom kleurenvolgerde volgen?
We beginnen met eerst de vraag "Waarom gebruiken we eigenlijk UTP/twisted-pairs?" te beantwoorden:
Lang lang geleden, nog voor de uitvinders van de telefoon hun tijd, legde men gewoon 2 draadjes naast elkaar om iets over te sturen. Dit heeft als nadeel, dat er enorm capacitieve eigenschappen heeft (lees: condensator-effect door 2 parallelle geleiders). Hoe hoger de frequentie (hoe sneller), hoe lager de impedantie van condensator-achtigen met als gevolg dat de draadjes kortgesloten worden => signaal kan van de ene draad naar de andere overgaan. Door te twisten wordt dit condensator-effect verstoord.
Daarnaast is er ook EMI (elektromagnetische interferentie), elektromagnetisch storingen van buitenaf. Als deze een parallelle draad tegenkomt, dan worden de beide draden een spanning geïnduceerd, zodat er totaal het signaal verhoogd of verlaagd word. Dat kan storend werken in een netwerk. Door het twisten staan de draadjes schuin, zodat er in de "heen-draad een spanning met bepaalde polariteit" opgewerkt wordt en in de "terug-draad een dezelfde spanning met de omgekeerde polariteit" opwerkt wordt. Deze draadjes zitten naast elkaar en wekken zelf elektromagnetisch velden, de veld van de ene toegevoegde spanning werkt het veld van de ander toegevoegde spanning weg.
Alexander Graham Bell heeft de twisted-pair gepatenteerd en na zoveel jaren is het patent gelukkig verlopen.
Nu we weten (of nog niet weten door moeilijke uitleg) waarom we twisted-pairs gebruiken, dan weten we ook dat het van belang is dat het signaal door de twisted-pairs gaan. In een stuk UTP zitten 4 twisted pairs (en niet 9 draadjes ofzo, hoe durven ze zoiets op het examen te zeggen, die student kreeg direct een stuk UTP om de draadjes 87x te tellen, totdat die tot conclusie komt dat er geen 9 draadjes erin steken), elke pair heeft een bepaalde kleur (bv oranje & oranje/wit is de "oranje-twisted-pair"). Door de UTP te connectorizen (stekkers opzetten) volgens de standaard zorgen we ervoor dat de signalen door de twisted-pairs gaan. Als je de kleurenvolgorde niet volgt, dan riskeer je signalen door 2 halve twisted-pairs te sturen, dat is even goed als geen twisted-pair gebruiken.

Dit en niks anders om een Straight-UTP-kabel / patch-UTP-kabel te maken. Vanaf het moment dat je fatsoenlijk 100mbps of iets van de gigabit wilt proeven, dan is het van belang. Er bestaat ook de T-568A-standaard, deze is volgens de docent voor amerikaantjes die anders willen doen. In de Cisco CCNA-cursussen wordt ook T-568B gebruikt.
[
Voor 22% gewijzigd door
rapture op 04-04-2005 14:10
]