Lollig dat dit project naar boven komt drijven... ik ben (en was dat al) ook van plan mijn achterkant te voorzien van LED-verlichting.
Hier vind ik dus al wat goeie tips en aanwijzingen waar ik als electro-noob nooit aan zou hebben gedacht (maar nu heeft dit projectje voor mij ook niet echt haast).
Nog wel wat praktische vragen die komen bovendrijven en benieuwd naar de oplossingen die deze en gene (eventueel) hebben toegepast.
- Is het nuttig, of juist ongewenst, om nog een reflector
achter je LEDs te monteren? (zodat alle lichtopbrengst ook daadwerkelijk naar het verkeer achter je gaat en niet de binnenkant van je achterlicht verlicht... mij lijkt dat de bundel van de LED al zo gecomprimeerd is dat ie de goeie kant op straalt).
- Mede aan bovenstaande vraag: wat is een goeie hoek (van de LEDs) voor een dergelijke oplossing? (ik zie verschillende smaken voorbij komen: 30 graden, 160 graden en allerlei er tussenin - zelf lijkt mij 30/40 graden voldoende. Mede om de bundel weer zo compact mogelijk te houden).
- Ook las ik zaken zoals het aantal mcd's van de LEDs. Wat is verstandig hiervoor te gebruiken?
9000 voor mist-, rem- en achteruitrijlichten bijvoorbeeld, en dan 4000 mcd voor stads- en knipperlichten?
- Zijn er nog aanpassingen aan de bestaande bekabeling nodig? (niet dat strax je halve auto wegsmeuld omdat je bedrading roodgloeiend naar achter loopt vanwege de 300 LEDs die branden. Ikzelf denk dat een remlicht bijvoorbeeld lang niet zoveel watt trekt als bijvoorbeeld 50 LEDs, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met achteruitrijlampen? Deze lampen zijn vaak maar iets van 5 watt oid? Ergo: bekabeling ook niet zo zwaar als voor een remlicht (21 watt)).
- Mijn achterlichtunits zijn niet zo spannend als van, bijvoorbeeld, Firebird

Het enige is dat mijn remlicht en achterlicht dezelfde lamp zijn (in het originele geval). Nu wil ik dit ook (gedeeltelijk) aan gaan passen, maar kan ik Firebirds schema (made by AcouSE

) hier ook straffeloos voor gebruiken?
Nu wil ik ook een gedeelte van de huidige mistlampen gaan inzetten voor gewone stadsverlichting... kan dat zomaar (ook weer bekabeling 'probleem')?
- Hoe hebben jullie het verder in praktijk gebracht? Ik bedoel dan de montage zelf. Solderen op zo'n (all purpose) printplaatje? of gewoon LEDs ergens op vastgezet (of wat ik zelf van plan ben: plexi plaat maken en gaatjes voor LEDs boren) en vervolgens alle pootjes van de LEDs aan elkaar solderen?
- Ik denk zelf dat ik zo'n 50 LEDs per 'unit' (knipper-/achteruitrij-/mist-/stadslicht) nodig heb. Wat denken jullie? Zou dit teveel/overdreven zijn?
Keep smiling... it makes people wonder what you're up to :)