FAQ Non-Windows Operating Systems (NOS) - versie 20030927 |
Hier kun je het antwoord vinden op veelgestelde vragen in Non-Windows Operating Systems.- Wat is de moderatie policy in Non-Windows Operating Systems?
- Welke Linux distributie moet ik nemen?
- Wat voor hardware heb ik nodig om Linux te kunnen draaien?
- Waar kan ik algemene informatie vinden over Linux?
- Linux is gratis te downloaden, maar dat duurt zo lang! Kan ik niet gewoon ergens een CD kopen?
- FreeBSD, NetBSD, OpenBSD... wat is nu het verschil?
- Ik wil Linux graag proberen, maar wil Windows niet kwijt! Hoe krijg ik dat naast elkaar geinstalleerd?
- Ik zie op internet mooie screenshots, maar bij mij ziet Linux ziet er heel anders uit! Hoe verander ik dat?
- In Windows gebruik ik [programma], wat kan ik hiervoor onder Linux/BSD gebruiken?
- Hoe kan ik mijn (windows-)partities benaderen onder Linux?
- Ik wil een programma downloaden, maar moet kiezen uit .rpm, .deb, .tar.gz... wat zijn dat voor bestanden en welke moet ik hebben?
- Hoe installeer ik software onder Linux?
- Draaien Windows programmas onder Linux?
- Kan ik ook gamen onder Linux?
- Hoe brand ik CD's onder Linux?
- Ik probeer een programma zelf te compileren, maar hij kan sommige libraries niet vinden?
- Mijn computer is instabiel. Linux of Linuxprogramma's crashen steeds. Wat doe ik er aan?
- Ik vind Linux toch maar niks, dus heb het er weer af gegooid. Hoe krijg ik LILO/grub nu weg?
- Dit is toch 'Non-Windows Operating Systems'? Waarom lees ik niks over Netware, OS/2, BeOS, ... ?
- Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?
Verder is er een lijst met overige vragen, met iets meer geavanceerde onderwerpen zoals: netwerken (internet delen, portforwarding, DCHP problemen, ADSL, bestanden/printers delen), geheugengebruik, bestandspermissies, load averages, console commando's, runlevels etc.
| Wat is de moderatie policy in Non-Windows Operating Systems?
Hoe en waarom in NOS gemodereerd wordt, is te lezen in de NOS Policy.
Zie je iets wat volgens jou gesloten of verplaatst moet worden? Plaats dan een
topic-report (klik op het handje ' ' bovenaan elk topic). Als het om urgente dingen gaat als flamen, spam e.d. wat niet kan blijven liggen, meldt het dan in Schop een Modje of probeer via ICQ een van de moderators te pakken te krijgen.
| Welke Linux distributie moet ik nemen?'If I had a nickel for every time I was asked "Which is the best Linux distribution?," Im sure I'd be just as wealthy as our friend Bill Gates. Its not that I dont like helping a prospective Linux user, but there are difficulties to answering a question like that, which almost seems to be rhetoric these days. No single distribution is right for everyone, and that might just be one of the things that makes Linux so great.' - Patrick Mullen.
Met deze vraag zit iedereen die met Linux begint. Omdat topics hierover
meestal alleen interessant zijn voor de topicstarter en de rest zich aan een overvloed ervan groen en geel ergert, is hiervoor een apart topic geopend, waarin een lijst van veelgebruikte distributies is opgenomen, en enkele tips die je helpen bij het maken van een keuze. Als je er nog niet uit komt, kun je in hetzelfde topic je vraag stellen. Lees wel eerste de openingspost van dat topic goed door!
| Wat voor hardware heb ik nodig om Linux te kunnen draaien?
Linux draait op veel hardware. Van embedded systemen met 4 MB RAM en de CPU-power van een rekenmachine, tot mainframes met een paar dozijn CPU's en stapels geheugen. Het hangt er dus maar net van af wat je er mee wilt doen. Voor 'gewoon' thuisgebruik is een gemiddeld systeem prima. Een Pentium III/Celeron of Athlon/Duron met 128 MB RAM (maar veel liever 256 MB) is voldoende. Als je een nieuwe PC hebt gekocht en Linux op je 'vorige' computer wilt gaan installeren, ben je vaak gebaat bij een geheugenupgrade: 256-512 MB is een leuke hoeveelheid. Voor weinig geld scheelt dit veel performance.
Als je een zeer nieuw systeem hebt, of overweegt er een aan te schaffen, controleer dan voor je begint of Linux alle hardware ondersteunt! De allernieuwste hardware werkt niet altijd perfect, omdat de fabrikanten meestal niet (zoals voor Windows) zelf drivers schrijven. Na een half jaartje zijn dit soort problemen meestal wel uit de wereld geholpen.
Handige links om uit te zoeken wat supported is en wat niet:
Linux On Laptops
Red Hat Hardware Compatability List
Mandrake Hardware database
| Waar kan ik algemene informatie vinden over Linux?
Een paar algemene links, je kunt er met Google vast nog wel meer vinden: | Linux is gratis te downloaden, maar dat duurt zo lang! Kan ik niet gewoon ergens een CD kopen?
De bekende distributies zijn met handboek en al in de winkel te koop, maar dan
ben je meestal een aardig bedrag kwijt (~ EUR 50). Daar staat tegenover dat je
dan wel alles netjes compleet op CD (soms zelfs ook DVD) hebt staan, en vaak
recht hebt op telefonische en email support. Bovendien is een goede handleiding best handig als je net begint!
Op kooplinux.nl en munnikes.nl kun je tegen een kleine vergoeding CD's kopen van de meeste gangbare distributies (en ook FreeBSD CD's) - uiteraard zonder de handboeken en support!
We hebben alleen positieve verhalen gehoord over de betrouwbaarheid van deze 'bijverdieners', maar uiteraard kunnen wij geen garanties geven.
| FreeBSD, NetBSD, OpenBSD... wat is nu het verschil?
Deze besturingssystemen stammen alle af van BSD (de Berkeley Software Distribution) en lijken qua gebruik aardig op elkaar, maar er zijn ook verschillen:- FreeBSD: wordt vaak gezien als de concurrent van Linux op servergebied. Qua software en hardwareondersteuning iets verder gevorderd dan de andere twee.
- OpenBSD: staat bekend om zijn secure-by-default policy.
- NetBSD: staat bekend om zijn portabiliteit. Dat wil zeggen: het draait op tientallen architecturen, waaronder i386.
| Ik wil Linux graag proberen, maar wil Windows niet kwijt! Hoe krijg ik dat naast elkaar geinstalleerd?
Het beste kun je met een programma als Partition Magic of FIPS wat ruimte van je Windowspartitie afhalen zodat er een blok vrije ruimte overblijft waar Linux op kan. Hoeveel dat moet zijn moet je zelf weten, maar om lekker (grafisch) te werken zou ik minimaal 3 GB nemen (5 GB is nog beter). Kies er tijdens de installatie van je Linuxdistributie voor om Linux je vrije diskruimte in te laten nemen. Zo staan Windows en Linux keurig netjes naast elkaar. Zorg ervoor dat je een Linux bootdisk laat maken tijdens de installatie, want anders wordt slechts 1 van de 2 besturingssystemen opgestart (meestal Windows). Met de bootmanager LILO (of bij sommige distributies 'grub') kun je ervoor zorgen dat je kunt kiezen welk OS gestart moet worden bij het aanzetten van je computer. Een goede uitleg hierover is hier te vinden. Veel moderne distributies kunnen dit overigens ook helemaal zelf voor je regelen.
Als je een compleet nieuwe installatie doet met Windows en Linux, maak dan alleen een partitie voor Windows en laat de rest van de schijf leeg. Installeer eerst Windows op de eerste partitie, en laat daarna Linux de rest van de schijf pakken en een bootmanager installeren. Andersom werkt minder handig, omdat Windows ongevraagd de Master Boot Record weer overschrijft waardoor je zonder Rescue CD of diskette niet meer in Linux komt 
| Ik zie op internet mooie screenshots, maar bij mij ziet Linux ziet er heel anders uit! Hoe verander ik dat?
Hiervoor is een beetje achtergrondinformatie wel handig. Wat je op je scherm
ziet is niet echt "Linux", omdat onder Linux de grafische interface en het besturingssysteem (de kernel) strikt gescheiden zijn. In feite is Linux alleen de kernel. Daarop draait dan het X Windowing System, dat de grafische hardware ondersteunt en je scherm aanstuurt. Daar bovenop draait weer een Window Manager: een stuk software dat alle knoppen, titelbalken, windows e.d. tekent en er voor zorgt dat je tussen windows kunt switchen.
Meestal wordt gebruik gemaakt van een compleet Desktop Environment, waarin behalve een Window Manager allerlei handige software bij elkaar is gezet zoals een webbrowser, een filebrowser, een panel ('start menu'), een calculator enz. Er zijn twee bekende Desktop Environments, Gnome en KDE. Als je een desktop wilt die ongeveer net zo werkt als Windows, kun je het beste KDE nemen. Je hoeft echter niet per se een compleet Desktop Environment te gebruiken, een losse Window Manager is ook prima mogelijk. Enkele bekende zijn: Enlightenment (vaak samen met Gnome gebruikt), IceWM, FVWM, Blackbox, Sawfish en Window Maker
Kortom: hoe je systeem er grafisch uitziet, bepaal je helemaal zelf. Vrijwel alle distributies leveren zowel Gnome, KDE als een aantal losse Window Managers mee - meestal kun je bij het inloggen aangeven welke je wilt gebruiken. Zowel in Gnome, KDE als de meeste losse Window Managers is de layout ook 'intern' heel erg aanpasbaar! Via het Control Center van KDE of Gnome kun je de grafische layout helemaal aan jouw wensen aanpassen.
In het grote screenshots topic kun je bekijken hoe de desktop van andere mensen er uit ziet. Meestal staat er bij welke achtergrondplaatjes, kleuren-schema's en verdere programmaatjes ze gebruiken. Uiteraard is dit ook de plek om je eigen customized desktop te showen . Met ksnapshot of the GIMP kun je gemakkelijk screenshots maken. Ook bestaan er natuurlijk thema-sites waar je al dit soort eye-candy spul kunt vinden, zowel voor Gnome als KDE.
| In Windows gebruik ik [programma], wat kan ik hiervoor onder Linux/BSD gebruiken?
Voor eigenlijk alle Linuxsoftware: zoek op freshmeat.net of je lokale Tucows mirror.
De meest gevraagde programma's op een rij:
Windows | Linux | WinAmp | XMMS | ICQ | Licq, centericq, gaim, kopete (e.v.a.) |
MSN | gaim,Gabber,KMerlin (e.v.a) | IE | Mozilla, Konqueror, Galeon, Opera (niet gratis) | Photoshop/Paint | GIMP | Media player | aviplay, Mplayer, XINE, XMPS | Office (Word/Excel) | OpenOffice.org, Staroffice, Koffice, WordPerfect, MS Office onder CrossOver Office | Outlook/Eudora | Evolution, KMail, Balsa, Pine (console), Mutt (console) | PowerDVD | XINE, Ogle |
|
| Hoe kan ik mijn (windows-)partities benaderen onder Linux?
Onder Linux kun je partities benaderen, door een partitie aan een directory te koppelen ('mounten').
Met het commando 'cat /proc/partitions' kun je zien welke partities bekend zijn bij het systeem. Zo is /dev/hda1 de eerste partitie op de eerste IDE harddisk (primary master), /dev/hdb2 de tweede partitie op de tweede IDE disk (primary slave), enzovoorts. Als je een 'extra' ATA66/100 controller hebt, worden de harddisks die daar aan hangen verder gelabeld vanaf de letter 'e' (hde, hdf etc.). De harddisks worden dus met een letter, en de partities op een harddisk met een nummer aangegeven.
Een drive kan maximaal 4 primaire partities bevatten (1 t/m 4) en in principe een ongelimiteerd aantal logische stations op een uitgebreide partitie (linux zet het maximum op 63 stations voor ide-drives). De logische stations hebben een nummer beginend met 5 en dan omhoog lopend. Een uitgebreide partitie is op zichzelf weer een primaire partitie, dus als je een uitgebreide partitie met logische stations hebt, dan heb je nog ruimte voor maar 3 primaire partities. Zo wordt de 3e primaire partitie op de 1e drive op de 1e ide-controller: /dev/hda3 en het 2e logische station op de de 2e drive op de 2e ide-controler /dev/hdd6.
Zoals gezegd "mount" je een partitie/device op een directory. Die directory moet dus wel bestaan van te voren! Een goede gewoonte is om alle door jezelf gemounte partities te mounten onder een subdirectory van /mnt. Geef er een voor jezelf duidelijke naam aan. Bijvoorbeeld voor de c-schijf van windows "/mnt/c".
Tot slot is soms het type filesystem van belang. Je kunt support voor allerlei file systems in de kernel laden. Met 'cat /proc/filesystems' kun je zien welke jouw kernel ondersteunt. Meestal kan Linux automatisch detecteren van welk type een partitie is, maar als dit niet werkt kun je het met de optie '-t' aan 'mount' laten weten.
De meest gebruikte filesystems zijn:
ext2/ext3/reiserfs/xfs: linux
vfat en ntfs: windows 9x en windows NT/2K/XP
iso9660: cdrom
smbfs: share via een samba-server/windows-machine
nfs: share via een nfs-server
Een NTFS partitie op je eerste harddisk en partitie (je 'windows C schijf') zou je dus kunnen mounten op '/mnt/c' door in te tikken:
'mount -t ntfs -o ro /dev/hda1 /mnt/c'. De '-o ro' staat voor 'optie: read-only' - dit omdat Linux geen NTFS kan schrijven. Op FAT16/32 partities kan Linux overigens wel gewoon schrijven. Verder moet je er met 'man mount' wel uit kunnen komen wat de mogelijke opties zijn 
Een SMB share ("Windows share") kun je ook mounten, als je kernel hier support voor heeft:
'mount -t smbfs //windowscomputernaam/muziek /mnt/muziek -o username=muziek,password=xxxx'
| Ik wil een programma downloaden, maar moet kiezen uit .rpm, .deb, .tar.gz... wat zijn dat voor bestanden en welke moet ik hebben?
De meeste Linuxdistributies hebben een eigen package manager - de bekendste is die van Red Hat (RPM) - waar die .rpm bestanden (ook wel packages genoemd) bij horen. Een package is een soort ZIPfile waarin het programma zit, samen met o.a. documentatie voor dat programma en wat informatie die de package manager nodig heeft. De package manager is een programma dat er kortweg voor zorgt dat een package op een goede manier geinstalleerd en verwijderd kan worden. Daarbij houdt het rekening met libraries/programmas die dat package nodig heeft om goed te kunnen draaien (de zogenaamde dependencies), voorbeeld: Mozilla heeft XFree86 nodig. Als je XFree86 niet geinstalleerd hebt, zal RPM dus weigeren Mozilla te installeren todat je XFree86 installeert.
Nu is er een aantal package managers in omloop: RPM voor Red Hat (SuSE en
Mandrake gebruiken dit formaat trouwens ook), DPKG (vaak ook 'apt-get'
genoemd) voor Debian en pkgtool voor Slackware. .rpm-bestanden horen bij RPM,
.deb-bestanden bij DPKG en .tgz bestanden soms bij pkgtool, maar dit kunnen ook gewoon 'algemeen' ingezipte bestanden zijn. Als je dus een programma wilt downloaden, zal je het soort package moeten nemen dat waar de package manager van jouw distributie mee overweg kan.
Nu is het vervelende dat bepaalde programma's bijvoorbeeld alleen in RPM
formaat komen. Wil je dat toch op je Debian of Slackware systeem installeren,
dan is er het programmaatje 'alien' wat kan converteren tussen de verschillende packageformaten.
Meestal staan alle programma's die je nodig hebt trouwens al op de CD van jouw distributie. Maar als je een nieuwere versie wilt hebben, moet je daar soms wat meer moeite voor doen.
| Hoe installeer ik software onder Linux?
Met behulp van de package manager die bij jouw distributie is geleverd, en de CD's met software pakketten (natuurlijk staan op het internet vaak nieuwere versies). Nu hoor ik mensen roepen: package manager!? De nieuwste packages voor mijn distributie zijn al 3 maand oud, dus da's praktisch antiek! Waarom zou je dat gebruiken? RPM zuigt, deb is voor mietjes en echte mannen compileren toch van source! Juist... Niet dus. Het schijnt de laatste tijd nogal in de mode te zijn om zo snel mogelijk je nieuwe Linux-installatie om zeep te helpen met random van-source-gecompileerde pakketjes. Sommige werken niet meteen, dus installeer je ze nog een keer op de goede lokatie, en na een tijdje ligt je hele systeem in de soep.
De oplossing is simpel: gebruik een goede package manager. De twee bekendste zijn RPM en DPKG. RPM (RedHat Package Manager) wordt gebruikt in o.a. RedHat, Suse en Mandrake. DPKG (Debian Packager) wordt o.a. gebruikt in Debian en Xandros.
De voordelen van package managers zijn legio. Er is een gecentraliseerde
lokatie die bijhoudt welke packages zijn geinstalleerd, het is mogelijk om met
een muisklik packages te (de)installeren, en meestal hoef je zelf niet te compileren maar kun je pre-compiled packages gebruiken. De meesten houden ook automatisch system dependencies bij, sommigen hebben een automatische update functie, etcetera. Het bespaart je een grote rotzooi en bovendien enorm veel tijd.
Belangrijk: kies één package database, en gebruik deze zoveel mogelijk (en voorkom dus de install-from-source!). Gebruik nooit meerdere package databases door elkaar heen. Gelukkig is dit ook vrijwel onmogelijk. Bovenop deze package database draai je vaak een package manager. Bij DPKG is dit vrijwel altijd Apt, bij RPM varieert dit. Sommigen gebruiken Apt-rpm, anderen YUM, anderen Red Carpet, weer anderen gebruiken de bij-de-distro-geleverde tool (bv. up2date, urpmi, YAST), en veel mensen gebruiken een combinatie van al dezen. Meerdere package managers is geen probleem, zolang je het maar bij één database houdt! . Voor Apt/YUM geldt daarnaast dat je overal op internet grote en kleine repositories zult vinden (zowel voor RPM als DPKG), dus een beetje zoeken kan vaak geen kwaad.
Moet je alsnog van source compileren, probeer dan altijd eerst te kijken of er al ergens anders pakketjes bestaan, kijk of de tarball package-build-from-source ondersteunt (bv. rpmbuild -tb bla-X.Y.Z.tar.gz) of probeer desnoods zelf je eigen pakketjes te maken. Een handig hulpmiddel daarbij is bv. checkinstall.
Als dit allemaal niet voldoet, installeer dan je eigen van source gecompileerde dingen in '/opt' (door './configure --prefix=/opt/naamvanpakket' te gebruiken), zodat je het ook weer kunt verwijderen zonder dat de rest van je systeem meteen aan puin ligt.
RPM links
-----------
Fedora (Apt/YUM repository) - http://www.fedora.us/
FreshRPMs (Apt repository) - http://www.freshrpms.net/
Red Carpet - http://www.ximian.com/
RPM finder - http://www.rpmfind.net/
DPKG links
------------
Debian - http://packages.debian.org/
HOWTOs over hoe je je eigen packages maakt zijn met google wel te vinden. Ook
de manual page van jouw distributies' package manager (rpm, dkpg, pkgtool), of
de handboeken bij je distributie kunnen hier goed van pas komen.
| Draaien Windows programmas onder Linux?
Ja en nee. Linux kan niet zomaar Win32 executables (programmas dus) draaien. Wel is er een project genaamd Wine dat een alternatieve implementatie van de Win32 API probeert te realiseren. In normaal Nederlands: het doel is de Windows omgeving zo goed mogelijk na te maken, zodat zoveel mogelijk Windows programma's op Linux draaien. Nu klinkt dat natuurlijk leuk, maar in de praktijk werkt dit niet altijd even perfect. Als je per se een Windows programma onder Linux wilt draaien, loont het zeker de moeite om Wine eens te proberen.
Ook kun je VMWare eens proberen, maar dat heeft wel een aantal nadelen. Het is bijvoorbeeld niet gratis en je moet een hele Windowsinstallatie meezeulen om een enkel programmaatje te kunnen draaien. Dat komt doordat VMWare eigenlijk een hele computer nabootst. En mede daarom is het erg langzaam. Voordeel is wel dat je met VMWare eigenlijk alle Windows programmas kunt draaien, ook al wordt niet alle hardware ondersteund . Overigens kun je met VMWare ook andere besturingssystemen onder Linux draaien.
Dan is er ook nog Win4Lin. Dat schijnt een stuk sneller te zijn dan VMWare, maar het nadeel van Win4Lin is, naast het feit dat ook dit niet gratis is, dat je alleen Windows 95/98 kunt draaien. Windows NT en andere besturingssystemen zijn uitgesloten.
| Kan ik ook gamen onder Linux?
Natuurlijk, maar van de meeste spellen is geen 'native' Linux versie beschikbaar. Het gebeurt wel steeds vaker dat er ook een Linux-versie van bekende spellen uitkomt, b.v. Unreal Tournament, alles uit de Quake serie, Return to Castle Wolfenstein, Never Winter Nights, enzovoorts. Maar je Windows spellen zullen waarschijnlijk niet of niet zo goed als onder Windows werken. Het bedrijf Transgaming is al een tijd bezig DirectX spellen beter in Wine (zie vorige vraag) te laten draaien. Een groot aantal spellen draait hier vrij goed mee, maar je moet niet denken dat elk willekeurig spel het zonder moeite zal doen. Ook is WineX geen free software. Zie verder de pagina van Transgaming om te zien welke spellen ondersteund worden.
Op PenguinPower.nl kun je veel informatie vinden over spellen die al geport zijn of nog geport worden naar Linux.
| Hoe brand ik CD's onder Linux?
Een gebruikersvriendelijk brandprogramma is K3b. Bij de meeste nieuwe distributies is dit standaard wel meegeleverd, en als je geluk hebt is zelfs je IDE brander al goed gedetecteerd. De setup die je de eerste keer dat je k3b opstart moet doorlopen spreekt wat dat betreft voor zich.
Als je CD-brander niet wordt gedetecteerd, kan dat komen doordat je kernel
niet de juiste ondersteuning daarvoor biedt. Bij de 2.4.x kernels moet je een
IDE brander via SCSI simulatie laten aanspreken, anders werkt hij niet. In de
2.6 kernels zal dit veranderd zijn en kun je een IDE brander wel rechtstreeks
gebruiken (al zijn er op dit moment nog geen brandprogramma's die dat
begrijpen).
Er van uitgaand dat je een 2.4.x kernel gebruikt, moet je de volgende opties
aan hebben staan in je kernel (je kunt deze ook als module laden):
[X] ATA/IDE/MFM/RLL support -> IDE, ATA and ATAPI Block devices -> SCSI emulation support
[X] SCSI support -> SCSI CD-ROM support
[X] SCSI support -> SCSI generic support
De hier gegeven opties kun je terugvinden in 'make menuconfig'; hoe je zelf
een kernel compileert is te vinden in de Linux kernel HOWTO.
Tot slot moet je bij het booten nog aangeven dat de kernel SCSI-emulatie moet
gebruiken voor je CD-brander. Dat kan door in je lilo.conf of grub.conf aan de
kernel regel (die regel waar o.a. ook zoiets op staat: 'root=/dev/hdaX') toe
te voegen: 'hdd=ide-scsi' (als hdd je CD-brander is). Vergeet in het geval van
lilo niet om na het wijzigen van de configuratie het commando 'lilo' te draaien!
Allemaal wat minder makkelijk dan in Windows helaas, maar zoals je ziet
wordt er hard aan gewerkt om dat in kernel 2.6 te veranderen 
| Ik probeer een programma zelf te compileren, maar hij kan sommige libraries niet vinden?
Dan moet je die libraries installeren met de package manager van jouw distributie. Het kan zijn dat je de 'development' versie van een library nodig hebt, in plaats van de 'gewone' versie. De 'gewone' versie bevat de feitelijke library files die programma's bepaalde functionaliteit verschaffen, terwijl de development versies daarnaast allerlei extra bestanden bevatten (zoals C header files bijvoorbeeld) die van belang zijn bij het compilen, maar niet bij het gebruiken van een programma. Daarom worden ze gewoonlijk niet geinstalleerd.
Vrijwel alle distributies bieden development versies aan van de libraries die ze aanbieden. Vaak zijn deze te herkennen aan de toegevoegde "-dev" of "-devel" aan hun naam. Zo heb je bijvoorbeeld om een GTK programma te draaien libgtk nodig, maar om een GTK programma te compilen heb je libgtk-dev of libgtk-devel nodig.
| Mijn computer is instabiel. Linux of Linuxprogramma's crashen steeds. Wat doe ik er aan?
Het gaat hier om gevallen waarbij onvoorspelbaar is wanneer problemen optreden (dus wanneer het duidelijk niet aan een specifiek programma ligt). Bijvoorbeeld wanneer gcc crasht ('segfault, signal 11') op het compileren van een kernel, en andere programma's ook op de raarste momenten crashen.
Veel voorkomende oorzaken zijn:- Brak geheugen en/of overklokken
Ook al doet Windows het misschien prima, toch kan het heel goed aan je geheugen liggen. Windows en Linux gebruiken namelijk verschillende schema's om geheugen toe te wijzen. Windows begint vooraan in je RAM, Linux juist achteraan. Stel dat er dus achteraan je RAM een 'slechte' plek zit, merkt Windows dat waarschijnlijk bijna nooit, maar Linux vertoont meteen kuren.
Voor je een vraag stelt over 'random' lijkende crashes, probeer dan in ieder geval memtest86 volledig te draaien. Je kunt dit programma op een diskette installeren vanuit Windows of Linux; het start daarna je computer op zonder enig besturingssysteem en onderwerpt je RAM aan een uitgebreide test. Mocht memtest86 geen fouten geven en wil je een topic openen, vergeet dan niet te vermelden dat je memtest86 al hebt gedraaid!
Als je computer is overgeklokt, maak dit dan (tijdelijk) ongedaan, ook als Windows wel prima werkt. - Harddisk of partitie vol
Veel Linux-programma's kunnen slecht tegen een volle harddisk. Als bv. de /var-partitie of /-partitie vol is geeft dit vaak problemen. Welke partities je hebt en hoe vol ze zijn is te zien met het commando 'df' (op de commandline). Zit de /var-partitie te vol, verplaats de logs dan naar een andere partitie (of wis ze). Vergeet niet daarna de log-daemon te herstarten, anders wordt de ruimte niet vrijgegeven! Ook is het belangrijk dat in /tmp altijd ruimte is om te schrijven, hier zetten programma's namelijk tijdelijke gegevens neer. - Defecte hardware
Krijg je rare meldingen in logfiles (/var/log/messages e.d.) die je vroeger niet kreeg, zoals '/dev/hda: lost interrupt' of dergelijke enge meldingen, dan is er misschien iets met je hardware aan de hand. Check de IDE-kabels, de master/slave instellingen van harddisks en CD/DVD-spelers, of alle insteekkaarten goed vastzitten etc.
Uiteraard is hier wel een indicatie dat als alles onder Windows prima werkt, het waarschijnlijk aan Linux zal liggen. Zie voor hardwareproblemen verder ook de Technische PMG FAQ:
Hangen en Opstartproblemen. Ook de Linux hardware stability guide, Part 1 en Part 2 (beide engelstalig) zijn de moeite van het lezen waard als je problemen hebt.
| Ik vind Linux toch maar niks, dus heb het er weer af gegooid. Hoe krijg ik LILO/grub nu weg?
LILO (of grub) nestelt zich meestal in het MBR (Master Boot Record). Om het daar uit te verwijderen, start je je op van een Win9x bootflop met FDISK.EXE erop en gebruik het commando FDISK /MBR. Mocht je systeem niet meer opstarten, dan komt dat waarschijnlijk doordat je wat met de bootable/active flag in de partitietabel hebt zitten spelen. Zorg ervoor dat je Windowspartitie (of welk OS je dan ook gebruikt) op Active staat. Ook dit kun je regelen met FDISK.
Geen Win9X bootdisk bij de hand? www.bootdisk.com
Voor NT/2K/XP heb je nog een optie: Kies bij setup voor de 'repair' optie, geef in de admin console 'fixmbr' en het probleem is opgelost.
Ook te vinden in de Microsoft Knowledge Base: How to Remove the Linux LILO Boot Manager en How to Remove Linux and Install Windows on Your Computer (ja, hierbij helpt Microsoft je natuurlijk maar al te graag )
| Dit is toch 'Non-Windows Operating Systems'? Waarom lees ik niks over Netware, OS/2, BeOS, ... ?
Omdat deze besturingssystemen (blijkbaar?) niet zo veel gebruikt worden, in
ieder geval niet door de mensen die in NOS vragen stellen. Dat neemt niet weg
dat er vast wel een paar zijn, maar er komen te weinig vragen over deze besturingssystemen om ze op te nemen in de Frequently Asked Questions.
Dat kan natuurlijk in de loop van de tijd verdezen, dus wees niet bang om er toch een topic over te openen in NOS!
| Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?
Misschien staat je vraag bij de 'overige vragen'?
Verder: Zoek op internet en lees veel! Natuurlijk is het veel gemakkelijker om alle vragen die in je opkomen te stellen, maar daarmee irriteer je alleen maar medeforummers (is die vraag er nou alweer??) en de ervaring leert dat je van voorgekauwde antwoorden net zo veel opsteekt als van een dagje spijbelen. Een hoop dingen zijn al meerdere malen (op dit forum) besproken, zoek dus eerst en lees wat anderen te zeggen hebben.
Open pas daarna zelf een topic, en laat weten wat je allemaal al hebt geprobeerd voordat je de hoop hebt opgegeven er zelf uit te kunnen komen.
|
Met dank aan:
Jotti, Nelske, Valium, Zemanova, Aaargh!, theJKid, Balk, RonaldH, deadinspace, moto-moi, blaataaps, Gelmir, Vrotogel, ele, Beelzebubu, Wilke en iedereen uit #nos die heeft meegeholpen met het verbeteren van allerlei details.
NOS FAQ - laatste update 27 september 2003 - grotendeels herschreven door Wilke
|
|