Volgens mij is het typisch om een 'designers-block' te krijgen als je net een succesvol verlopen opdracht achter de rug hebt; eentje waarmee je heel tevreden bent.
Vaak heb je dan het idee dat je je afgesloten opdracht in 'ere' wilt houden en voor je volgende opdracht een 'andere' richting opwilt.
het 'block' bestaat erin dat je iets onbekends wilt bedenken en daarbij juist natuurlijke cliché's (die je in je vorige opdracht succesvol hebt toegepast) overdreven wilt vermijden.
neem bijvoorbeeld: als je in je vorige opdracht in de header sectie gebruik maakt van een verloopje op 50%, om een zacht bollinkje in je ontwerp te verkrijgen. Dan kun je opeens in je volgende ontwerp geen enkel verloopje meer toepassen, zonder dat je denkt: dat lijkt op mn laatste opdracht.
De beste tip is om het gevoel van 'originaliteit' bij tijd en wijle overboord te zetten: Dat is een enkel in de westerse ontwerpers-wereld bekende, en eigenlijk ook compleet ongedefinierde term, en daarbij ook nogal gevaarlijk: eentje die gelukte creatieve experimenten als een soort van 'toevals-treffers' definieert en weinig waarde hecht aan rationeel ontwerp-onderzoek, het bewust toepassen van cliche's en de waarde van 'effecten'.
De kans is groot dat je nieuwe opdrachtgever niet bekend is met je laatste design, en zelfs al is hij het de overeenkomsten tussen de twee vallen hem mogelijk niet eens op.
Het kan zelfs heel inspirerend zijn om een ander ontwerp door te borduren op je vorige ontwerp, maar juist te concentreren op het op een andere manier uitwerken van de elementen in je laatste opdracht die 'werken'; als experiment, om ook te onderzoeken waarom die vorige opdracht zo goed 'werkte'.
[
Voor 5% gewijzigd door
RM-rf op 27-02-2003 11:13
]
Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen